От х:

Днес в x:

9 °C

Ръст на заплатите по време на коронакризата. Преглед на печата

Вестник "Труд" съобщава за ръст на заплатите в месеците на кризата с коронавируса.

В София повишението е с близо 1 на сто спрямо месеците от януари до март. Във Враца обаче е отчетено увеличение от 5,4 на сто. В Пловдив и Бургас повишението е съответно с 1,8 на сто и 1,7%, а във Варна - с близо 2 на сто. Според данните на Националния статистически институт за второто тримесечие на годината средната заплата в София е с 1000 лева по-висока от тази в Благоевград. Враца измества София област от второто място по размер на средната заплата - с 1280 лева. В 10 области трудовите възнаграждения дори не стигат 1000 лева.

"Труд" акцентира и върху други данни на националната статистика, според които жилищата в Пловдив са с най-голям ръст на цените. На второ място по поскъпване на имотите се изкачва Стара Загора с ръст на цените от 6,5%. София остава на трето място със средно повишение от 6,2% за година.

"Covid-19 вдигна с 60 лв. разходите за първокласник", пише на първа страница в. "Монитор". Около 270 лв. са необходими за тетрадки, помагала, екип за физическо и раница. Към „училищната униформа“ на децата наесен обаче влизат и маските, които ще бъдат задължителни по коридорите, както и лични дезинфектанти. За да гарантират сигурността на децата си поне до Коледа, родителите трябва да предвидят още 60 лв, показва проверка на вестника.

"Учителят - само пред дъската, без да обикаля край чиновете" - това е една от препоръчителните мерки, които готвят министерствата на образованието и на здравеопазването за старта на новата учебна година в условията на Covid-19, пише в. "24 часа". В интервю за изданието заместник-министърът на образованието Таня Михайлова уточнява още, че контактите между класовете ще бъдат ограничени, забраняват се прегръдките и размяната на храна.

Спад от близо 30% на задължителната имунизация срещу морбили, паротит и рубеола отчита Националният център по обществено здраве и анализи през първите 6 месеца на годината спрямо същия период на 2019 т., съобщава "24 часа". Основната причина е карантината заради коронавируса. По-ниският обхват на имунизираните срещу морбили деца засега не крие опасност от пик на заболяването, стига обаче ваксинациите да бъдат наваксани преди първия учебен ден, предупреди проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 30.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Благоприятна възможност да проявите организаторските си умения. Съобразявайте се с обстоятелствата и ще напреднете. Овладейте връхлитащите ви емоции, за да ви е по-лесно си намерете някого, на когото да изплачете болката си. Семеен проблем постепенно отшумява и това ще ви успокои.
30 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Повечето от вас ще предпочетат да се посветят на почивка през този ден, тъй като изминалата седмица е отнела голяма част от силите ви. Идеята ви ще бъде подкрепена от хората около вас, които едва ли ще ви оставят да скучаете. Проявете повече ентусиазъм относно планирано мероприятие, в противен случай рискувате да развалите настроението на близък човек.
30 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Възможни са проверки от различен характер: финансови, семейни, приятелски. Въведете в ред документацията си, погрижете се за близките си и не пренебрегвайте поетите ангажименти. Не търсете непременно недостатъците у другия, помогнете му да изрази по-добре себе си, като го насърчите към това.
30 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е обстановката у дома ви да е напрегната сутринта и с действията си най-вероятно няма да допринесете с нищо за промяната и към по-добро. Препоръчително е да не се задържате дълго време в къщи и да потърсите поле за изява навън. Делови начинания ще получат благоприятно и донякъде неочаквано развитие, което ще ви създаде допълнителна работа.
30 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много неща ще ви радват днес, но не можете да бъдете навсякъде. Трудно е да угодите на всички, но важното е да живеете пълноценно. Не изхвърляйте нищо, нещата не винаги са такива, каквито изглеждат. Предстои ви желана промяна, която значително ще свали напрежението, още повече, че ще има с кого да я споделите. Насладете й се.
30 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Станете по-балансирани и не допускайте да ви връхлитат емоционални натоварвания. Излезте на чист въздух сред природата или се срещнете с приятни за вас хора. Случващото се ще бъде такова, че трябва да разчитате само на себе си. Очаква ви работа, но имате шанс да обърнете нещата в своя полза.
30 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Стресът се отразява неблагоприятно на контактите ви днес, реагирате на всяка невинна забележка. Починете си и не влизайте в конфликти. Денят е подходящ за отмора, среща с приятели и неща, които ще ви помогнат да се отпуснете. Не пропускайте да изпълните обещанията си, по тях съдят за сериозността ви.
30 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Личният ви живот ви предлага много предизвикателства и като че ли днес поглъща цялото ви внимание. Трудно ви е да се съсредоточите върху каквото и да било. Днес от това нищо няма да изгубите, така че спокойно подреждайте интимния си свят.
30 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се скъпите на комплименти и дори на моменти прекалявате. Бъдете по-уравновесени в тази насока, може да ви разберат погрешно. Някой от вас днес ще имат изключителен празник в семейството си. А ако се колебаете как да прекарате вечерта, знайте че ще ви бъде отправено предложение, което ще ви зарадва и отмори с настроението си.
30 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
30 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съзнателно ще промените отношението си към проблем, който ви е занимавал наскоро. Това ще ви помогне да се освободите от напрежението и да насочите погледа си към хубавите страни на живота си. С излъчваното от вас очарование ще привличате интереса на другите. Направете ги щастливи.
30 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
30 ное 2020
Последни новини