От х:

Днес в x:

С 342% поскъпнала водата в села в Хасковско, обмислят протести и блокади

Изображение 1 от 3

    С 342% е скочила цената на водата в две села от Хасковска област от началото на този месец. Това са селата от община Стамболово - Поповец с около 450 жители и Малък извор с 1200 жители.

    Това заявиха кметовете на двете населени места – Седрие Яшар и Идриз Хабиб, които сезирали бившия омбудсман и учредител на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова.

    Кметовете обясниха, че до миналия месец водата в селата се таксувала по 64 стотинки за кубик, а от началото на август по 2,87 лева. Поскъпването било прието, въпреки че е с гравитачно водоподаване и няма оскъпяване за помпено водоснабдяване. Двамата кметове поясниха, че преди десетилетия водопроводите и каптажите били изградени от местните хора със собствени сили и средства. До 1993 години дори водата струвала 2 стотинки на кубик.

    Кметовете заявиха, че увеличението е неправилно и непосилно за местните жители. В двете села са организирани подписки и се разбрали да не допускат инкасаторите от ВиК да засекат водомерите със скъпата вода. Подписките били изпратени до множество институции.

    „Ако не бъдем чути, ще излезем да стачкуваме, ще блокираме пътища“, каза кметицата на Поповец, която бе подкрепена и от колегата й от Малък извор.

    „В Поповец и в Малък извор ще плащат по-скъпа вода от жълтите павета, от центъра на София. Справедливо ли е?“, попита Манолова.

    Поскъпването на водата в Хасковска област бе въведено от ВиК дружеството с решение на КЕВР. В областния град цената на кубика скочи от 3 на 3,51 лева. По този начин Хасково ще има най-скъпата вода, въпреки че не е сред най-добрите.

    Според Мая Манолова решението за увеличението цената на водата е взето незаконно, тъй във ВиК асоциацията, в която членуват всички общини от Хасковска област, единствените, които са подкрепили поскъпването са представителя на държавата, който има 34% и община Минерални бани, която има под 2%, а останалите общини не са подкрепили решението, а най-големите общини Хасково и Димитровград са гласували „въздържал се“.

    Поясни, че единствено Върховната административна прокуратура може да обжалва решението на КЕВР за поскъпването на водата. Допълни, че ще подаде сигнал до прокуратурата. Държавното обвинение обаче трябва да прецени дали има основание за атакуване на решението, като срокът за това изтича в края на месеца.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Ви
      ВиК Стамболово
      23 -3
      21:05, 14 авг 2020
      Вашият въпрос е към сараите.
      • 12
        1234
        16 -1
        23:16, 14 авг 2020
        Търсете си бившия общински кмет Гюнер Сербест-при него е сигурно отговора на вашия проблем!
      • Го
        Горския
        16 -2
        00:36, 15 авг 2020
        ако дадат 2 коча
        за курбан на Малка Богородица
        мога да гръмна
        Харманлийската патка
      • Ха
        Хасан
        7 -2
        00:56, 15 авг 2020
        Искаме си кмета Гюнер Сербест или някой от наследниците му!!!!!
      • Мо
        Може и към ГРОБАРИТЕ
        5 -1
        13:00, 15 авг 2020
        Може и към гробарите!и после пак за тях
    • 2
      Ба
      Бай Хой
      12 -8
      21:24, 14 авг 2020
      Да е жив и здрав почетния председател на дпс

    Случаен виц

    Последни новини