От х:

Днес в x:

Водят 3 дела в Хасково за неправилно преизчисляване на пенсиите

    3 дела са заведени в Административен съд – Хасково за неправилно преизчисляване на пенсии. Това съобщи днес лидерът на „Изправи се България“ пред репортери в Хасково. Днес се проведе съдебно заседание по едно от делата в областния град.

    Манолова заяви, че в страната са заведени общо около 150 такива дела. Тя и възрастните хора смятат, че пенсионерите са ощетени при преизчисляването в края на миналата година на пенсиите за периода 2017-2018-2019 г.

    Според Манолова е трябвало пенсиите да бъдат увеличени с около 13% от януари тази година. Тя обаче настоява, че някои възрастни хора са порязани с 5-10%, тъй като преизчисляването не е коректно.

    „Тъй като НОИ не издаде един общ акт, с който да каже как се преизчисляват пенсиите на всички, за да обжалваме този общ акт, затова се наложи да водим дела за всеки пенсионер поотделно“, каза Манолова. Тя смята, че ощетяването на пенсионерите в страната спестява в бюджета около 30 млн. лв. месечно.

    Сред смятащите се ощетена е хасковлийката Елена Михайлова. Бившата учителка настоява, че по нейни сметки е трябвало да получава около 30 лева над пенсията си, което не се е случило. Нейното дело е било отложено заради назначена съдебно-счетоводна експертиза.

    Мая Манолова каза, че на този етап няма решено дело в страната по казуса с преизчисляването на пенсиите. Тя смята, че обявеното увеличаване на пенсиите с 21% в средата на тази година също ще бъде лъжа за пенсионерите, тъй като няма да бъдат взети предвид последните актуализации. Прогнозира социален срив.

    Манолова критикува управлението и четворната коалиция, че задълбочават кризата в страната. Според нея не е време за предсрочни избори, но смята, че правителството само ще се самосвали.

    Междувременно от „Изправи се България“ стартираха подписка с пет основни искания:

    1. 0% ДДС върху битовите сметки и стоките от малката потребителска кошница, намаляване на ДДС върху лекарствата

    2. Необлагаем минимален доход равен на минималната работна заплата

    3. Таван на цените на основни хранителни продукти

    4. Дотиране на първите 60 литра гориво на домакинство за домакинства с доход под 2500 лева на месец

    5. Преизчисляване на всички пенсии на база средномесечен осигурителен доход за предходната година


     

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини