От х:

Днес в x:

23 °C

2750 тона амониев нитрат, взривил се в Бейрут, били предназначени производство на експлозиви в Мозамбик

2750 тона амониев нитрат, конфискувани през 2014 г. на пристанището в Бейрут, били предназначени за завод за промишлени експлозиви в Мозамбик. Този извод следва от документите, предоставени от бившия капитан на кораба Rhosus Борис Прокошев. Именно в склада с амониев нитрат избухна мощната експлозия на 4 август, която засегна около половината от територията на Бейрут.

Документът сочи акционерното дружество "Рустави Азот" за доставчик на товара, а Международната банка на Мозамбик - за получател, пише Медиазона.

Графата „Уведомяване за пристигане“ посочва мозамбикската компания Fabrica de Explosivos, която е специализирана в производството на експлозиви за комерсиални цели, в частност за строителството. Освен в Мозамбик, компанията работи в Замбия, Демократична република Конго и Малави.

Как корабът заседнал в Бейрут

Rhosus плавал от Грузия до Мозамбик. Корабът под молдовския флаг транспортирал 2750 тона амониева селитра. През септември 2014 г. направил непредвидено спиране в Бейрут поради проблем на борда. 

Корабът бил фактически изоставен от собственика му Игор Гречушкин, родом от Хабаровск, живеещ в Кипър, и бил арестуван.

Прокошев обяснява, че корабът е влязъл в Бейрут, тъй като собственикът на кораба е решил да вземе допълнителен товар и да спечели допълнителни пари, но се оказал твърде тежък. Гречушкин "не платил глобата, неустойка за отказ на товари и неплащане на пристанищни такси", поради което корабът и екипажът били арестувани.

Моряците обвиняват Гречушкин, че е изоставил членовете на екипажа заедно с кораба. Поради това някои от тях не могли да се върнат в родината си почти една година, а ливанските власти просто не искали да плащат за поддръжката на кораба, каза Прокошев. Според него предишният екипаж на кораба напуснал заради неизплащане на заплати. Гречушкин не е платил на моряците, заседнали в Бейрут, каза Прокошев. Бизнесменът дори не им купувал храна, а служителите на пристанището спасявали моряците от глад.

Прокошев твърди, че всеки месец е писал писма до президента Владимир Путин, но нищо не последвало. Моряците не дочакали помощ и от руското консулство. В крайна сметка членовете на екипажа, заседнали в Бейрут, продали горивото от кораба и наели адвокат, благодарение на който се стигнало до освобождаването им от местните власти.

След като се върнал в Русия, Прокошев се опитал да съди Гречушкин, но по това време той вече се бил установил в Кипър.

"На мен лично (той дължи) $ 60 000. На старши механика - $ 50 000, на третия механик - около $ 20 000, на боцманат - около 10 000 долара. И знам, че когато той натовари тази селитра в Батуми, (клиенти от Мозамбик) му дадоха милион долара за транспорт. Предишният капитан така ми каза. И изведнъж след месец му свършиха парите. Между другото, самият кораб, ако бъде бракуван, е $ 350 000. Той просто реши да го остави и да вземе милиона", каза бившият капитан на Rhosus.

Сега стана известно, че в рамките на разследване на обстоятелствата около експлозията в пристанището в Бейрут кипърската служба за сигурност издирва руснакa, от когото е конфискуван корабa с взривилата се селитра.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Енергиите са така сложени, че могат да създадат проблеми в отношенията ви с колеги, партньори и семейството. По-малко се ангажирайте с чужди въпроси и се съсредоточете изцяло върху своята си работа. Ограничете разходите си и живейте по-спокойно.
23 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате възможност за избор на подход при решаването на професионалните си задачи през този ден. Преценете добре плюсовете и минусите и се опитайте да комбинирате до колкото можете полезността от всяко ваше действие. Ще трябва да приложите всичката си способност да убеждавате, за да подредите нещата според желанията си. Това ще е трудно, но не и невъзможно.
23 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес респектирате околните с невероятната си концентрация и усърдие на работното място. Ще чуете добри отзиви за доскорошната си работа и това ще се отрази благотворно на самочувствието ви. Опитайте се да отбягвате това, което ви носи напрежение, като се стремите само към най-доброто на което сте способни.
23 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще научите много нови неща свързани както с работата, така и с личния ви живот. Внимателно се вслушвайте в това, което минава покрай ушите ви защото може да пропуснете много важна за вас новина, която ще е определяща за бъдещите ви планове. При късмета, който имате днес и който се очертава, в близките дни ще имате много поводи за радост.
23 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Действайте внимателно днес, скъпи Лъвове, тъй като е възможно нещо дребно да обърка работата ви. Ентусиазмът ви е похвален, но не бива да прекалявате с преждевременни действия. Контактите ви с представител на земните зодии ще ви балансира.
23 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В търсене на по-добри варианти, ще помислите за промяна и на работното място. Съдбата ще ви срещне с подходящия човек, с когото ще реализирате намеренията си. Прагматично ще подновите връзката си с личност, от която може да имате полза за бъдещи свои проекти. Дайте повече свода на близките си, не взимайте решенията вместо тях.
23 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще изясните отношенията си с човек от обкръжението ви и на душата ви ще олекне. Нещата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените от вас усилия. И правейки равносметка ще откриете, че сте могли много по-рано да решите проблема без да задълбочавате в него. Приятелска сбирка ще ви зареди с хубави емоции.
23 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден ще ви накара доста да се позамислите относно бъдещата си работа. Оказва се че голяма част от проектите ви нямат резултатът, който сте очаквали, затова наистина ще трябва да промените подхода си. Нека обаче това става постепенно, тъй като така вие по-лесно ще свикнете. Дайте си необходимата почивка вечерта, имате нужда от релаксация.
23 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви предразполага към повече екстравагантност и емоционалност. Стремете се към по-високи цели, към промяна в себе си и около вас. Сега е момента да планирате пътуванията, за които мечтаете. Ще се справите без усилие с проблеми с юридически характер, финансов и селскостопански. Някои ще търсят духовно извисяване чрез отдаване на философски размисъл. Направете го умерено.
23 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще покажете на практика професионалното си отношение към служебен, обществен или друг важен проблем, с което ще си спечелите привърженици. Работата ви ще се улесни, защото много хора ще пожелаят да станат част от екипа ви. Настроението ви ще се подобри и от вест, имаща отношение към семейството ви.
23 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Водени от интересите си, ще продължите да търсите най-доброто за себе си. Финансови придобивки ще удовлетворят някои от вас и мотивират за други. Каквото и да изживеете, бъдете коректни в отношенията си към заобикалящия ви свят и спазвайте договореностите. Това са условия, носещи предимства на последващ етап.
23 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
23 сеп 2020
Последни новини