От х:

Днес в x:

16 арестувани за експлозията в Бейрут

Задържани са 16 души като част от разследването на експлозията в пристанището на Бейрут, при която загинаха над 130 души. Това заяви представителят на военния съд, държавен съдия Фади Акики, съобщава Ливанската национална агенция за новини (NNA).

Съдията поясни, че общо са разпитани над 18 души, включително служители от Съвета на директорите на пристанище Бейрут и митническия отдел. Акики добави, че разследването обхваща всички обстоятелства, довели до експлозията, пострадалите военни и цивилни и причинените сериозни щети.

Експлозията в Бейрут избухна вечерта на 4 август. По последни данни, загиналите са над 130 души, ранените -  около 5 хил. Според ливанските власти експлозията е причинена от заваръчни работи в един от складовете на пристанището, където са съхранявани 2750 тона конфискуван амониев нитрат.

През 2014 г. тази товарът селитра бил конфискуван от кораб, който според екипажа принадлежи на хабаровския бизнесмен Игор Гречушкин, понастоящем живеещ в Кипър.

Кипърските служители на реда по искане на Интерпол откриха и разпитаха руснака на 6 август, източник на Ройтерс потвърди, че това е Гречушкин.

По време на обръщението си към нацията ливанският премиер Хасан Диаб обеща, че всички отговорни за бедствието в Бейрут "ще платят своята цена". Той определи експлозията като голямо национално бедствие.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини