От х:

Днес в x:

Амониев нитрат есплодирал в Бейрут, конфискуван от кораб на фалирал руски бизнесмен

Амониевият нитрат, който избухна в пристанище в Бейрут, е конфискуван от кораб, собственост на родом от Хабаровск, заявиха моряци. Според тях той е обявил фалит и "фактически е изоставил кораба", пише РБК.

Амониевият нитрат (селитра), който експлодира по време на заваряване в Бейрут, е конфискуван от кораба Rhosus през септември 2014 г. Това съобщи телевизионният канал LBCI след огласяване на резултатите от заседанието на Висшия съвет за отбрана на Ливан.

Rhosus транспортирал 2750 тона селитра от Батуми до Мозамбик. През септември 2013 г. той направи непланирано спиране в Бейрут поради неизправност на борда.

След проверка на кораба, на екипажа било забранено да го изведат от пристанището.

Конфискуваната селитра на кораба била на склад на 12-тия пристан на пристанището в Бейрут и е трябвало да бъде унищожена. Тъй като на кораба останал опасен товар, ливанските власти оставили на борда четирима моряци, за да изчакат резервния екипаж.

Собственик на кораба е бизнесмен, живеещ в Кипър, родом от Хабаровск Игор Гречушкин, според моряците на Rhosus.

Според тях собственикът обявил фалит и "фактически изоставил кораба". Адвокатите на кредиторите получиха три заповеди за арест за Рос, който плавал под молдовски флаг.

Общо на борда имало осем украински моряци, заяви Наталия Клам, изпълнителен директор на Фонда за помощ на моряците "Ассол" в Одеса. "След като моряците с наша помощ се обърнаха към украинския консул, петима наши сънародници успяха да се върнат у дома. За да запазят кораба жизнеспособен, четирима членове на екипажа останаха на борда: трима украинци и един руснак", казва тя пред РБК.

Останалите членове на екипажа се завърнали от Ливан едва година по-късно.

Последният път, когато местоположението на кораба е регистрирано през 2014 г. - недалеч от 12-то причалване, където е станала експлозията, следва от данните на службата MarineTraffic.

Експлозията в пристанището в Бейрут избухна на 4 август. Тя събори фасадите на няколко сгради и повреди домове и офиси. В резултат на експлозията загинаха повече от 100 души, около 4 хиляди души са ранени.

Според властите, пристанищни служители решили да затворят малки дупки в склада, където се съхранявал конфискуваният амониев нитрат, за да не бъде откраднат. Веществото експлодирало по време на заваряване.

След експлозията Върховният съвет по отбрана на Ливан проведе спешна среща и обяви Бейрут за зона на бедствие. Той препоръча на правителството да въведе извънредно положение за две седмици.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини