От х:

Днес в x:

Ден 20: Пейнтбол, тоалетна хартия, яйца и домати по сградата на Министерски съвет

За двайсети пореден ден протестиращи се събраха пред сградата на президентството с искане за оставка на правителството и на главния прокурор.

Участниците хвърляха по сградата на Министерския съвет зелени топчета за пейнтбол със зелена боя, като бяха призовани от организаторите да пазят полицаите. Според замисъла на проявата, зеленият цвят трябва да символизира "съсипаната природа вследствие на политиката на кабинета".

Към сградата полетяха още тоалетна хартия, яйца, домати.

В началото на протеста прозвуча "В механата" на Христо Ботев и песента "Петко льо, капитанине". Не беше пропусната и тази вечер "Борисов, чао", кавър на песента "Корона, чао". Няма да позволим да бъдем подкупени, обърна се към протестиращите проф. Велислав Минеков, един от организаторите на протестите. Ще им оставим спомен и днес, и утре, заяви той.

Движението в района бе спряно, но обстановката - спокойна. Както всяка от предните вечери, и през тази полицейското присъствие бе засилено.

Шествието тръгна по-рано днес от сградата на президентството под звуците на националния химн, като премина по ул. "Раковски" и спря за малко пред Представителството на ЕК в България, след което продължи към Орлов мост, където и тази вечер блокира движението.

Някои от участниците се придвижваха с тротинетки и велосипеди. Протестиращите вървяха под звуците на вувузели и свирки, и с викове "Оставка".

Отново бяха блокирани възлови кръстовища.

Малко след 22 часа шофьор на лек автомобил удари протестиращ на кръстовището пред Софийския университет, съобщи БНР. Инцидентът стана при опит на шофьора да премине през кръстовището, където се намирали протестиращи, които на свой ред опитвали да блокират кръстовището. Пострадалият е транспортиран с линейка в ИСУЛ с наранявания по крака.

Малко след 02.00 часа МВР съобщи, че протестът е завършил без сериозни нарушения на обществения ред. Няма задържани.

В отделна протестна акция младежките организации на "Да, България" - "МлаДа България", и на ДСБ призоваха за оставката на премиера и на главния прокурор пред правителствената вила "Секвоя" в столичния квартал "Бояна". Протестът се проведе под надслов "Масов следствен експеримент".

Участниците в акцията бяха донесли пачки с имитации на банкноти от 500 евро с лика на Бойко Борисов. Протестиращите са недоволни, че се бави прокурорската проверка на автентичността на снимките от къщата на премиера и на аудиозаписи, на които се чува глас, приличащ на неговия. 

Антиправителствени протести се проведоха и в други градове - Ямбол, Благоевград, Бургас, Варна, Пловдив.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Пл
    Плурализъм ви липсва
    13 -10
    07:45, 29 юли 2020
    Хасково нет, защо не отразихте нито един път посрещането на президента Радев във Бургас, Пловдив, В. Търново?
    Да разберат хората, как едва беше спасен от охраната си и как се изсули по най-недостоен начин.
    А хората започнаха да скандират ,, Импийчмънт''.
    Самият той забрави за високо вдигнат ото юмруче и напълни гащите.
    Пишете нещо по темата.
    • До
      До 1
      5 -7
      11:48, 29 юли 2020
      Аз да ти напиша за посещението на Президента Радев във Пловдив, след като ти е интересно. Това негово посещение в Пловдив бе обявено още на обяд във всички пловдивски сайтове. Той посети художествената галерия в центъра на града около 17 часа вечерта и бе посрещнат с ръкопляскания. Изключение бяха само десетина странни хора от младежката организация на ГЕРБ, които повикаха малко и след като росна лек дъжд просто си тръгнаха. След като излезе от галерията Президентът спокойно се разходи по главната улица, от галерията до края на "малката главна". По целия път той спираше и разговаря с хората, които се снимаха с него и му казваха "- Благодарим Ви господин Президент!"
      А сега само за да усетиш нюанса ще спомена, че същата вечер около 20 часа по БТВ внезапно прекъснаха новините, за да покажат внезапното посещение на "Премиера" (такъв орган Конституцията на РБ не предвижда) в Пловдив. На излъчените кадри се видя, че около него бяха само кмета на общината, районните кметове, охраната и десетината странни люде, които споменах по-горе. Въпреки че (видно от телевизионните кадри) тази група се бе прикрила в някакъв заден двор, в един момент ясно се чуха скандирания "оставка" и живото излъчване бе прекъснато така внезапно както и започна.
      Надявам се че инфото е достатъчно и споко, безплатно е!
    • До
      До до 1
      2 -4
      14:42, 29 юли 2020
      И сега, като си изложи опорките, кажи нещо по конкретния въпрос.
      Защо Хасково нет не отразяват всечко, а избират, какво да отразят, какво да скрият. И, като си толкова вещ, кажи нещо за бургаското посрещане и за търновското пред военното училище..
      Многознайко.
  • 2
    12
    123
    10 -8
    08:19, 29 юли 2020
    Браво! И аз това искам за попитам? Че то има ли президент държавата, има един страхливец, който с вдигнат юмрук се засили срещу народа си, тук викайте Оставка, ясно ли Вие господа протестиращи.
  • 3
    Ре
    ревизор
    8 -7
    08:47, 29 юли 2020
    Щом герберастите пищят, нещата се развиват добре.
  • 4
    Гр
    Гражданин
    1 0
    09:00, 30 юли 2020
    На РАДЕВ не му приляга да е мутра а точната дума е МИШОК.
Последни новини