От х:

Днес в x:

Ръст на безработицата с 30 на сто в сектор "Туризъм" . Преглед на печата

Всеки трети българин не може да си позволи почивка дори от една седмица, пише "24 часа". Данните съобщи Евростат. Страната ни е десета по този показател, в Румъния почивка не може да си позволи повече от половината население.

Ръст на безработицата с 30 на сто в сектор "Туризъм" прогнозират от морския туристически бранш, пише "Земя". Вестникът цитира информация на БНР, според която тази година се прогнозира 85 на сто спад на посещенията по Черноморието. И хотелиери, и ресторантьори призовават държавата за реална помощ в писмо, подписано от 21 сдружения.

"Монитор" информира, че едва 50 на сто от хотелите по морето работят. Сринат е и круизният туризъм по Дунав. Две трети от корабите за август са отменени.

"Телеграф" информира, че всеки трети, съкратен по време на кризата с коронавируса, се е върнал на работа. Обезщетенията за безработица обаче се увеличават като сума от декември насам, но се забелязва тенденция на намаляване след пика през април.  Месеците май и юни са с най-малко отпуски по болест заради работата от вкъщи.

"Сметната палата влиза в Центъра за градска мобилност в София", съобщава "24 часа". Проверката ще обхване последните десет години. Тя е по искане на групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет.

"Рекордна загуба за столичната общинска икономика", пише "Дума". Пет дружества на софийското кметство излизат на червено, още седем са с намалени печалби. Водещо по загуби е "Топлофикация", а Центърът за градска мобилност отчита двоен спад на печалба.

"Монитор" цитира заместник-кмета по финансовите въпроси на София Дончо Барбалов, че една трета от болничните легла за пациенти с Covid-19 са свободни.

"Жилищата в София са поскъпнали с до 28 процента", информира "Труд". 180 хиляди евро е цената за многостаен апартамент. Повече млади са хората, които ползват ипотека за покупка на жилището, вноската по кредита е една трета от доходите им. По-голямата част от предлаганите за продажба имоти са ново строителство. "Труд" допълва и че наемите в столицата се движат от 250 евро до 500 евро. В редица райони на града поскъпването е с повече от 20 на сто за една година.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Гр
    Гражданин
    6 0
    09:44, 21 юли 2020
    Сега когато гърция ни затвори границите и родните хотели ,хотелчета, бунгала, квартири и къмпинги вдигнаха цените много повече от миналата година. Какъв бе смисъла от намаляване на ддс като е по-скъпо от преди. Това ни е родната действителност.
    • Пу
      Пунта Мара
      6 0
      10:12, 21 юли 2020
      Смисълът бе мутрата Тиква да се подмаже на ресторантьорите и хотелиерите.
    • отколкото в язаки. България няма никаква полза от туризма. Идват едни чужденци които пълнят едни частни хотелиерски джобове които на всичкото отгоре НЕ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ
  • 2
    Ко
    Корона
    3 0
    10:07, 21 юли 2020
    Навсякъде по света е така заради корона вируса. Туризма това лято е пред фалит. Ние в България да не би да сме изключение от другите държави, че туризма да цъфти!
Последни новини