От х:

Днес в x:

32 °C

Десетки деца се стекоха за литургията за Света Неделя в Мандра

  Тържествена света литургия бе отслужена за днешния празник Света Неделя в едноименната църква в хасковското село Мандра, строена през далечната 1874 година. Църковната служба води отец Никола.

  За храмовия празник се стекоха десетки миряни, сред които преобладаваха деца. Всички влязоха с предпазни маски и спазваха противоепидемичните мерки срещу разпространението на коронавируса. Използваха и дезинфектант. Миряните запалиха свещи.

  По-късно миряните излязоха навън, в двора на църквата. Там беше приготвен агнешки курбан. Мръвката е дарена от Милко – арендатор от село Големанци. Вкусната гозба е сготвена от Йовка Атанасова. Беше осигурена и друга почерпка, дарение от други хора от Мандра. Чорбата и храната на трапезата бе осветена от свещеника.

  Той честити празника на всички миряни и поздрави имениците - Неделя, Неделчо, Недялка, Недялко, Неда, Недьо, Недка, Недко, Нели, Нелина, Ненка, Ненко, Ненчо, Делян, Дельо, Делчо. Припомни и историята за св. великомъченица Неделя, известна още като Кириакия.

  Отец Никола заяви, че отскоро пространството пред църковния двор в Мандра се е превърнал в парк, за изграждането на който обещал да съдейства миналата година. Благодари на хората, които са се включили за реализирането на идеята и за съдействието на община Хасково.

  Анета Кутелова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (8)

  • 1
   На
   Надежда
   14 -4
   13:35, 7 юли 2020
   Брав, на тези дечица, запалили са свещи и смирено са застанали до иконите! Щом има вяра, има смирение, доброта и човечност! Бъдете живи и здрави и предавайте добродетелите на следващите поколения! Бог да ни пази!
   • Ic
    IC XC
    3 -5
    18:10, 7 юли 2020
    Да ви имам добродетелите, крадливо чалгаджийско племе.
  • 2
   Кр
   Краси
   8 -2
   13:57, 7 юли 2020
   То в селото повечето сме от балкана, придошли.Изповядваме друга вяра,ама си живем добре.
  • 3
   Се
   Селянин от Мандра
   2 -4
   14:08, 7 юли 2020
   Жената на църковния певец Ивайло се казва Соня и е много хубава .
   • Па
    Панаетюф Теню ут Гереня
    1 -3
    16:18, 7 юли 2020
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
   • Ми
    мирянин
    2 -1
    18:12, 7 юли 2020
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 4
   Же
   Железан
   7 -1
   16:53, 7 юли 2020
   Църковния двор наистина е чист, приветлив и подреден, и сигурно не поради застъпничеството на отец Никола незнайно пред кого или поради молитвите му, а защото някой е запретнал ръкави и е свършил каквото е необходимо. Както се казва, лозето не ще молитви, а мотика.
  • 5
   До
   До Краси
   4 0
   21:23, 7 юли 2020
   А бе красавице , като си от балкана и изповядваш друга вяра какъв х.й търсите в този храм? Или просто защото си живеете добре!?
  Последни новини