От х:

Днес в x:

17 °C

Васко Димов е удостоен със званието "Почетен гражданин" на Хасково

Хореографът и художествен ръководител на ансамбъл „Южняци“ Васко Димов е новият почетен гражданин на Хасково. Присъждането на званието за него беше одобрена от Общинския съвет днес, а предложението за това е на гражданска инициатива, подкрепена с 577 подписа.

Васко Димов е роден през 1951 г. в с.Николово. През 1966 година още като ученик се потапя в магията на българския фолклор като участник в Тракийския ансамбъл към тогавашното Културно-просветно дружество „Тракия“. През 1974 г. завършва Института за музикални и хореографски кадри в София с пълно отличие, а след това е назначен за хореограф в АНПТ „Китна Тракия“- Хасково.

Детски танцов ансамбъл „Южняче“ е негова рожба от 1979 г. Ръководи състава в продължение на 37 години, а през 1999 г. създава и Танцов ансамбъл „Южняци“ към хасковското читалище „Пейо Яворов “. През 2004 г. създава и Танцов ансамбъл „Мераклии“ към читалище „Пробуда 1914“ – Ивайловград , чиитъ ръководител е  до 2011 година.

Васко Димов е основоположник на обичта и почитта към българските традиции и фолклор на две поколения хасковлии. Част от децата на първите му танцьори в ансамбъл „Южняче“, са в редиците на настоящите му представители.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

 • 1
  До
  Достоен
  30 -5
  16:18, 26 юни 2020
  Браво! Един от най-достойните ни почетни граждани!
 • 2
  K
  K
  17 -3
  17:41, 26 юни 2020
  Най-достойния хореограф в Хасково! Не като оная гръцка, дето даже няма и образование...пък почетен гражданин...
 • 3
  Па
  Пантограф
  8 -14
  17:52, 26 юни 2020
  Общината всичко оправи, че и до хореограф опря! Хо... Виж коментара
  • Гр
   гражданин
   9 -5
   19:37, 26 юни 2020
   Пантограф толкова си тъп че не виждам смисъл да те коментира човек, но да ти дам тема на размисъл за години напред "Каква е връзката между управляването на община и почетен гражданин?" е мисли и разсъждавай сега поне докато се пенсионираш, може и да го измислиш!
 • 4
  Ме
  Мента Стоянова
  6 -7
  19:44, 26 юни 2020
  Алоооооо ми почетните граждани вече станаха почти колкото гражданите на града бе
 • 5
  Пр
  Президент за един мандат
  4 -9
  19:55, 26 юни 2020
  Обикновено който се готви да премине в отвъдното и... Виж коментара
 • 6
  Мо
  Морския
  4 -5
  20:33, 26 юни 2020
  Щом Кака Снежка е почетен гражданин на Хасково, какво повече да говорим? Титлата Почетен гражданин е принизена до нивото на септична яма.
 • 7
  Ра
  Радио Ереван
  4 -5
  20:40, 26 юни 2020
  Кака Снежка нещо била уж не добре и е самокарнинирана. Та и затова е почетна гражданка.
  И много вярно е че почетните ще станат колкото останалите граждани.
 • 8
  Бр
  Браво!
  8 -1
  21:54, 26 юни 2020
  Заслужено признание!
 • 9
  См
  Смърди
  3 -1
  12:53, 27 юни 2020
  Васко Димов селянина, гражданин и то почетен. Цирк.

Хороскоп за 23.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще мобилизирате вътрешните си сили и ще се справите с възникващите затруднения днес. Ще получите подкрепата на онези, на които сте помагали и обединявайки усилията си, ще ви бъде по-лесно да продължите напред. Лидерските ви заложби ще излязат на преден план и смело ще убеждавате някого в предимствата на идеите си.
23 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Приемайки новото и прилагайки го на практика в едно с познатите средства, ще работите ползотворно за изпълнение на поставените си цели. Няма да пропуснете нищо важно и ще се погрижите за детайлите около реализацията на важно събитие, така, че да не липсва настроение и всичко, което се изисква от вас.
23 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Успеете ли да разпознаете и назовете скритите си тревоги, ще постигнете победа, водеща към върхове. Възможно е застъпничеството ви за някого да ви постави в неблагоприятна светлина пред други, но приятелството е важно за вас. В открит разговор ще споделяте мислите си с близки хора и ще търсите мнението им.
23 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Делово предложение ще насочи мислите ви в по-практични рамки. Помислете, заслужава си да поемете риска, още повече, че сте подготвени за подобни предизвикателства. И други неща ще повишат настроението ви. Вслушайте се в желанията си, отворете сетивата си, не оставяйте безразлични към любовта.
23 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Бъдете реалисти и не очаквайте прекалено много от наскоро създала се ситуация. Очаква ви по-благоприятен период, затова точно сега не избързвайте с действията си. Днес имате страхотен успех сред противоположния пол, използвайте чара си. Втората част на деня ще е особено успешна за вас в личен план.
23 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Прекалено активни сте днес, за да почивате затова търсите всевъзможни начини да оползотворите енергията си. Работа по дома или нещо, свързано с него ще занимава голяма част от вас. Въпреки това обаче не пропускайте предложението на приятел за приятно мероприятие. Ако успеете да съчетаете и двете със сигурност ще останете най-доволни от този ден.
23 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се съобразявате с високите си изисквания и ще дадете предимство на естетическите си възприятия. Това за някои означава влагане на повече усилия в конкретна задача, за това пък резултатите ще ви удовлетворят. Упорството ви ще довежда всичко, с което се захванете до успешен край.
23 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Съсредоточени сте и не допускате грешки. Съвсем близо сте до крайния успех. Близките ви проявяват разбиране и едва ли ще ви ангажират допълнително. Привличате вниманието на важен за вас човек. От тук нататък всичко е във вашите ръце. Някои от вас се държат прекалено самоуверено на моменти граничещо с арогантността. Това едва ли ще се приеме радушно.
23 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
23 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Хубави емоции ще разнообразят деня ви, ще ви направят активни и усмихнати. Психическата ви уравновесеност и душевна хармония ви позволяват да осъзнаете своята уникалност. Активни и уверени ще откриете за себе си много истини, които до сега са ви убягвали. Някои от вас ще пътуват, но не поемайте излишен риск.
23 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Намерете достоен начин да се разделите с хора, които са ви разочаровали, но ги обичате. Ако трябва се вслушайте в съветите, които ще получите. Възможни са обрати на плановете ви.
23 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Верни в предвижданията си, ще постигнете намеренията си, влагайки всичко, което е нужно за успеха ви днес. Не омаловажавайте отношението на някого към вас, добро или не, то може да се окаже решаващо за изхода на една ситуация. Във възможностите ви е да й повлияете положително, ако излъчвате светли мисли към участващите в нея хора.
23 сеп 2020
Последни новини