От х:

Днес в x:

Магичната Валя Балканска ще пее на Мистериите на Хухла

Културните празници "Мистериите на Хухла" тази година са на 18 и 19 юли в навечерието на Илинден., когато християните почитат Свети пророк Илия – патрон на възстановения параклис на възвишението "Илинденя" над селото.
Програмата започва в 16,00 часа в събота с бароков концерт на камерната формация "Перперикон". Концертната зала ще бъде древно светилище, разположено в дълбок дол с невероятен водопад. Древни идоли още свидетелстват, че мястото е свещено.
След концерта под чинарите на брега на река Арда археолозите доц. Д-р Георги Нихризов, Ивайло Кънев и Георги Кулов ще разкажат за светилището-водопад. А също в замъка Родестюик – хухленското кале и за камъните на цар Дарий.
От 18,30 часа в хоремага на Хухла беседите за 32-вековната история на селото продължават с историците Стоян Райчевски, Василка Ташкова, Георги Кулов, потомката на малоазийци – доц. Тонка Василева, етнографа проф. Георг Краев и поета Петър Манолов. Темата е "Хухла от 12 в. пр. Хр. до наши дни". Специално внимание ще се обърне на преселението на местни хора в Мала Азия и трагичното им завръщане преди 95 г.
От 19,30 часа ще бъдат поднесени венци пред паметника на избитите хухленци през 1913 г. След това процесия начело с певицата Валя Балканска ще поеме към върха "Илинденя", където са древното езическо светилище и възстановеният параклис "Св. пророк Илия". Там в 20,30 часа ще ги посрещне музиката на квартет "Перперикон" – барок, джаз и евъргрийни.
В 21 часа е времето на поетите – литературно четене с водещи Бойко Ламбовски и проф. Владимир Янев. След тях Валя Балканска и гайдарят Петър Янев ще разтворят небето над "Илинденя" с изпълненията си.
Джазмените от "Васил Пармаков Бенд" поемат щафетата в 22,30 часа. Кога ще свършат, зависи от всички, защото джаз концертът ще премине в джем сешън или надсвирване, което ви харесва и докогато ви харесва. Може и до следващия ден, когато започват народните ритуали, посветени на Илинден.
В 9,30 часа на върха ще дойдат от Хухла с венци и цветя жени в народни носии. Ще запалят свещи в параклиса и около стария кладенец и ще положат там цветята.
Свещеници ще отслужат празнична света литургия преди Илинден. Ще има кръщенета и ще осветят курбаните за здраве и изобилие. Празниците ще завършат с надсвирване и надиграване на фолклорни групи от България и Гърция.
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини