От х:

Днес в x:

Гражданско сдружение ДЕН със сигурност ще участва в следващите парламентарни избори, заяви Найден Зеленогорски

Гражданското сдружение "Достойнството на един народ /ДЕН/ ще прерасне в нов десен политически проект, ако ни позволят противоепидемичните мерки - ние със сигурност ще участваме в следващите парламентарни избори. Това заяви днес в пресклуба на БТА в Плевен Найден Зеленогорски, национален лидер на ДЕН.

Той изтъкна, че търсят за партньори политически сили, доказали своята демократичност. Основната задача на ДЕН е да работи за укрепване на управлението на местната власт, като въведе второ ниво на местно самоуправлените, каза Зеленогорски.

"Идеята е освен общините да има второ ниво, което да бъдат регионите с директен избор на регионален управител и на регионални съвети, които да законодателстват в рамките на територията. За да се случи това е необходима промяна на Конституцията и финансова децентрализация", поясни той.

Ключово важно е да се създадат 8-10 региони, които да законодателстват и да имат собствени бюджети, политика, данъци - идеята е да има конкуренция между регионите, подчерта Зеленогорски.

Според него е нужно да се намали концентрацията на власт, защото е доказано, че абсолютната власт развращава. По думите му в момента регионите са разделени от пропасти по отношение на развитието си - в Северна България се създават 25 процента от БВП на страната, в Южна - 75 процента, в София - 40 на сто, посочи Зеленогорски. Крайно време е да се въведе регионално местно самоуправление, което да гарантира ликвидиране на тези различия, заяви той.

Според прогнози на ДЕН в условията на коронавирус общините са събрали с 40 процента по-малко местни приходи от колкото м.г.

"Настояваме при актуализация на бюджета правителството да субсидира общините с 500 млн.лв, като разпредели средствата според броя на населението. Искаме също да се увеличат субсидиите на културните институти с 15 процента, защото културата в момента е заварено дете на властта", каза още Зеленогорски.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ха
    Хах
    2 0
    17:02, 23 юни 2020
    Този е от на бойко хората, сега ще пуснат този, ще пуснат слави трифонов и още няква нова партия за да може да издърпа гласове от опозицията и да може с циганските гласове тиквун пак да спечели... Елементарно, но не и за простото население
  • 2
    Ан
    аналитик
    0 0
    17:26, 23 юни 2020
    Кариерист. Бита карта. Имало едно време.........
    • Ха
      Хаха
      1 0
      19:22, 23 юни 2020
      То е ясно, той им трябва просто да откраде няколко заблудени гласа от опозицията на управляващата партия
  • 3
    Gd
    gdsgd
    0 0
    00:04, 24 юни 2020
    Само едно не мога да разбера .Много ми е трудно защо по време на изборите някои партии получават по малко гласове отколкото са подписите за регистрация на партията
Последни новини