От х:

Днес в x:

Зеленогорски: Експерт ще приеме мандата на РБ

РБ ще предложи програмно експертно правителство, с ясен мандат, с 10 ясни неща, които трябва да свърши в рамките на конкретен срок, каза Найден Зеленогорски.

В понеделник, 12 декември, президентът ще връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на Реформаторския блок. Това е третата и последна възможност преди съставяне на служебно правителство, след като ГЕРБ и БСП върнаха мандата.

Подхождаме отговорно към тази конституционна възможност, за да няма лоши последствия за държавата. Предполагам утре или вдругиден ще има заседание на ПГ и ще вземем решение и ще продължим напред, каза Зеленогорски, цитиран от БТА.

Ако реализираме мандата, политически лица няма да влизат в бъдещо правителство, категоричен е той.

Най-вероятно експерт ще вземе мандата, цитира Зеленогорски и БНР.

По думите му краят на март или началото на април не е време за предсрочни избори, "и то по стария Изборен кодекс, което още повече ще създаде напрежение като следствие от референдума". 

Зам.-председателят на ПГ на РБ каза, че разговорите с ГЕРБ ще продължат като бъде връчен мандатът. Предстоят разговори и с ПФ и БДЦ.

"Това усилие си заслужава, защото България е изправена пред огромни предизвикателства и едно безвремие от порядъка на 6-7 месеца с няколко правителства. Те ще са предимно "експертни, служебни - слаби правителства, които трудно биха могли да отговорят на една кризисна ситуация, която е възможно да се случи по линията на мигрантската криза", прогнозира Зеленогорски. 

Той все пак призна, че в рамките на този парламент на този етап е доста нереалистично да има ново правителство, но усилия ще бъдат положени.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини