От х:

Днес в x:

Зеленогорски ще съди България

Кметът на Плевен и кандидат на Синята коалиция за нов мандат Найден Зеленогорски ще съди България в Страсбург заради посегателството на достойнството и идентичността му, съобщи БНТ.

Причината е решението на ЦИК, с което се отхвърля жалбата му срещу регистрацията на коалиция "За Зеленогорски" за участие в изборите за местна власт в Плевен. За формацията, която не издига кандидат, се смята, че е направена, за да "открадне" от гласовете на настоящия кмет. Самият той искаше да участва на изборите от името на широката дясна коалиция "Заедно за община Плевен" (СДС, ДСБ, ОДС и др.), на която обаче не беше разрешена регистрация.

"Аз съм единственият мъж с фамилия Зеленогорски в страната. Пази Боже да живееш в такава държава, която може да използва всякакви възможни хватки, за да опорочава името и достойнството на един свой гражданин. Ако това се случва днес с мен, утре може да се случи с всеки един от вас, затова ще съдя държавата", допълни Зеленогорски.

По думите му лошото е, че по това дело ще плащаме после всички ние, а не ЦИК и Цветан Цветанов. Той беше категоричен, че от СДС ще направят всичко възможно и с юридически средства, и по законов начин, да участват в изборите.

"Сега и тези, които не се мислили да гласуват за нас, ще го направят, защото виждат посегателство върху демокрацията в тази страна" подчерта Зеленогорски.

Говорителят на ЦИК Ралица Негенцова каза пред БНТ, че юридически казусът е ясен. Коалицията на Зеленогорски не е спазила сроковете. От 21 членове на ЦИК 19-има са юристи и те са единодушни, заяви Негенцова. Ние се водим само от Изборния кодекс. Така че, който иска, да ни съди, където си иска.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини