От х:

Днес в x:

14 °C

Глоба за Областното пътно за загиналия при злополуката край Крепост работник

Загиналият преди месец мъж след злополука при рязане на храстите край пътя до с.Крепост е бил в трудово-правни взаимоотношения с Областната пътна служба, която отговаря за поддръжката на терена. Това сочи проверката на местната Инспекция по труда.

Началникът й Киричо Кирев обясни, че резултатите от инспекцията показват още, че мъжът е минал инструктаж за работа с режещи машини, включително и във фаталната за него сутрин, преди да влезе в работен процес.

57 –годишният мъж от с. Книжовник почина в МБАЛ „Св. Георги” в Пловдив  с разкъсана контузия -засегната артерия на бедрото на десния крак, където беше откаран, за да му се окаже необходимата специализирана помощ, след преглед в Спешното на Хасковската болница. Той пострада след срязване с метален диск от храстореза на свой колега, работил в близост.

От ИК коментираха, че на Пътното ще бъде потърсена административна отговорност за създалата се ситуация, тъй като по закон е трябвало да бъде осъществен по-надежден контрол за отстоянието на работниците на поне 15 метра от мястото на работа с машината. Кирчо Кирчев обаче коментира, че твърде често трудовите злополуките стават и заради небрежност от страна на самите работници и те са често предотвратими, ако самоконтролът е налице. В този случай подобна небрежност също е констатирана.

Между 1500 и 15 000 лв. е възможната глоба, която ще получи Областната пътна служба. Вече има направен акт, но точният размер на санкцията ще стане ясна, едва след като цялата процедура приключи.

През месец април от ИТ са направили 22 проверки в региона на Хасково с констатирани 98 нарушения. От тях 28 са за осигуряване на безопасни и здравословни условия на труд, 69 по трудово-правни отношения. Едно  нарушение има по Закона за държавния служител. То е констатирано в община Стамболово, където проверката е била след сигнал.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Сл
    служител по охрана на труда
    25 -1
    12:54, 29 май 2020
    И хиляда акта да направят , няма да върнат умрелия. Ако бяха на правили акта преди злополуката за нарушаване правилата за безопасност и здраве при работа с резачката умрелия щеше още да е жив. дето викат братята сърби " Да им имам акъла на българите дето им идва в главата след като стане белята."
  • 2
    11
    11111
    18 -1
    15:33, 29 май 2020
    злополуки са ставали и ще стават...но да няма съдов хирург в цялата Област е ...политическо престъпление....това са Търговските дружества....
  • 3
    Ди
    Димитровградчанин
    7 0
    21:15, 29 май 2020
    Като знаем каква Инспекция по труда е ..........Кат свински черва са навързани всички . Обществена тайна
Последни новини