От х:

Днес в x:

29 °C

Глоба за Областното пътно за загиналия при злополуката край Крепост работник

Загиналият преди месец мъж след злополука при рязане на храстите край пътя до с.Крепост е бил в трудово-правни взаимоотношения с Областната пътна служба, която отговаря за поддръжката на терена. Това сочи проверката на местната Инспекция по труда.

Началникът й Киричо Кирев обясни, че резултатите от инспекцията показват още, че мъжът е минал инструктаж за работа с режещи машини, включително и във фаталната за него сутрин, преди да влезе в работен процес.

57 –годишният мъж от с. Книжовник почина в МБАЛ „Св. Георги” в Пловдив  с разкъсана контузия -засегната артерия на бедрото на десния крак, където беше откаран, за да му се окаже необходимата специализирана помощ, след преглед в Спешното на Хасковската болница. Той пострада след срязване с метален диск от храстореза на свой колега, работил в близост.

От ИК коментираха, че на Пътното ще бъде потърсена административна отговорност за създалата се ситуация, тъй като по закон е трябвало да бъде осъществен по-надежден контрол за отстоянието на работниците на поне 15 метра от мястото на работа с машината. Кирчо Кирчев обаче коментира, че твърде често трудовите злополуките стават и заради небрежност от страна на самите работници и те са често предотвратими, ако самоконтролът е налице. В този случай подобна небрежност също е констатирана.

Между 1500 и 15 000 лв. е възможната глоба, която ще получи Областната пътна служба. Вече има направен акт, но точният размер на санкцията ще стане ясна, едва след като цялата процедура приключи.

През месец април от ИТ са направили 22 проверки в региона на Хасково с констатирани 98 нарушения. От тях 28 са за осигуряване на безопасни и здравословни условия на труд, 69 по трудово-правни отношения. Едно  нарушение има по Закона за държавния служител. То е констатирано в община Стамболово, където проверката е била след сигнал.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Сл
  служител по охрана на труда
  25 -1
  12:54, 29 май 2020
  И хиляда акта да направят , няма да върнат умрелия. Ако бяха на правили акта преди злополуката за нарушаване правилата за безопасност и здраве при работа с резачката умрелия щеше още да е жив. дето викат братята сърби " Да им имам акъла на българите дето им идва в главата след като стане белята."
 • 2
  11
  11111
  18 -1
  15:33, 29 май 2020
  злополуки са ставали и ще стават...но да няма съдов хирург в цялата Област е ...политическо престъпление....това са Търговските дружества....
 • 3
  Ди
  Димитровградчанин
  7 0
  21:15, 29 май 2020
  Като знаем каква Инспекция по труда е ..........Кат свински черва са навързани всички . Обществена тайна

Още новини

Хороскоп за 11.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще се погрижите за собственото си спокойствие, осигурявайки си повече тишина и време за размисъл. Има върху какво да мислите, работата, семейството, приятелите и многото си несвършени задачи. Някой, който отдавна ви привлича ще скъси разстоянието по между ви. С общи действия отношенията ви ще се развият в желаната от вас посока.
11 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Осъществявате значителен напредък днес благодарение на неуморните си действия в избраната от вас посока. Радвате се на одобрението на всички около себе си, което допълнително ви стимулира да действате в същия дух. Постарайте се да не пренебрегвате личните си ангажименти за сметка на професионалните и по-специално времето, което отделяте за любимия човек.
11 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Силните ви прояви днес ще предизвикат промени около вас. Най-изразени ще бъдат в личен пран. Водени от разбирането си за нещата, ще сложите край на онези, които ви пречат да се чувствате истински и ще вземете решения, променящи в известна степен обичайните ви занимания. Бъдете толерантни и ще ви бъде по-лесно в отношенията с околните.
11 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Избягвайте споровете, дори и да считате, че сте прави. Спокойствието днес ви е по-важно, отколкото изява на красноречието и интелекта ви. Носете багажа си тихо и се съсредоточете към собствените си търсения и потребности. Скоро ще получите дарове, за които трябва да сте подготвени.
11 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Прекарвате по-голяма част от времето си в дребни задачи по дома. Това са все неща, които от отдавна отлагате да свършите. Крайно време е да довършите онова, което сте започнали. Ако не днес, то утре със сигурност ще имате възможност. Добре е да помислите и за бъдещо начинание, което планирате.
11 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С удоволствие ще се заемете с нещата, които ви носят настроение. Срещи, приятелски събирания, родители, деца са част от вълненията ви за днес. Търпеливо и с такт ще насочвате събитията така, щото всички да се чувстват добре. Това го можете и е добре да се замислите дали не е част от мисията ви на тази земя.
11 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предпочитате да прекарате този ден сред близките си, заети с нещо, което ще ви помогне да се разтоварите. Въпреки това обаче е твърде възможно този ден да ви поднесе различни изненади, които ще наложат промени в плановете ви. Не се учудвайте ако в крайна сметка прекарате по-голяма част от деня извън дома си. Няма съмнение обаче че ще се забавлявате добре.
11 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Планирате много задачи за днес и от вас зависи на кои от тях ще дадете преднина. Не позволявайте настроението ви да зависи от нечие благоволение към вас, както и не разпилявайте силите си да влизате в ненужни спорове. Добре ще ви се отрази времето сред природата или в компанията на любима книга.
11 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Интересен и динамичен ден. Благоразположението ви към ваши близки ви кара да се чувствате отлично. Започната на шега авантюра, ще прерасне в дълготрайна, сериозна връзка. От вас зависи дали ще приемете или не интересно предложение. Бъдете уверени в успеха си и със сигурност ще го постигнете.
11 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
И в работата, пък и извън нея, вие днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена както към служебните ангажименти, така и към дома. И вечерта с основание ще може да се поздравите за свършеното. Вниманието на любимите ви хора ще направи удовлетворението ви пълно.
11 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Стари задължения ще ви напомнят за себе си, създавайки у вас отегчение и досада. С повече търпение ще я свършите и ще ви остане време за по-интересни занимания. Нуждаете се от повече спокойствие около себе си, за да чуете шепота на сърцето си и да помислите за бъдещето си.
11 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Голяма част от вас ще са заети с лични дела днес. Справяте се успешно с въпрос, който не сте планирали. Притеснявате се излишно за възникнала ситуация. Имайте търпение и нещата ще се разрешат във ваша полза. Приятел се нуждае от личен съвет, отнесете се сериозно към ситуацията и проявете разбиране.
11 юли 2020
Последни новини