От х:

Днес в x:

Рестарт за постановките на първи юни, театърът в Хасково обаче остава затворен

    Работата на артистите от Хасковската театрална трупа започва, сградата на театър „Ив.Димов“ обаче остава затворен за зрителите за сега.

     На първи юни ще е първото представление след два месеца и половина стопирана работа заради наложените мерки от разпространението на коронавируса у нас. Театралните зали в цялата страна бяха сред първите обекти, които здравният министър затвори.

    Сега отново работата на театралите е в старт, след заповедта на министър Ананиев от 26-ти май, с която салоните вече са отворени, но при 30 % посещаемост.

    Първото представление, с което театралната трупа на Хасково отваря втория си нов творчески сезон тази година, е реверанс към децата на техния празник.

    Една от най-дълголетните постановки -„Как се лекува лъвски страх“ ще гледат малките зрители от 10.30 часа на откритото пространство пред театъра на първи юни. За да е празникът още по-пъстър, актьорите Силвия Предова и Янко Митев са подготвили и други изненади - игри с балони, фейс арт.

    Засега обаче нито малките зрители, нито пък възрастните почитатели на театралното изкуство ще могат да влязат в залата на театъра. Тя остава затворена поне до септември, когато се очаква салоните да бъдат пуснати на сто процента. „При 30 % в момента не е рентабилно да пуснем театралния салон, защото икономическата обосновка се губи. Имаме много гост-актьори и ще бъде трудно да покриваме разходите за постановка на фона на очакваните приходи от почти празна зала.“, коментира директорът на Хасковския театър Стелиян Николов. Това обаче не означава, че актьорите ще почиват през лятото. Напротив, вече тече подготовка за участие на хитовите хасковски постановки на летните театрални сцени в страната, като тези във Варна, в Стара Загора, в Бургас. „Имаме колеги от цялата страна, които са на свободна практика и участват в наши представления. През тези два месеца престой те не са получили нито лев. Заради тях сме длъжни да играем и да се опитаме да заработим средства. Освен това, имаме мащабни постановки, като „Смях в залата“, които, ако не се играят 3-4 месеца, е убийствено за тях.“, обясни Стелиян Николов. 

    Освен това за гостуването си на външните сцени хасковският театър ще подготви още представления, като заложи на топ заглавия, като „Свалячи“, „Маршрутка“, „Откачена фамилия“.

    Въпреки ситуацията, зрителите на Хасково също ще могат да се разтъжат и ще гледат театър това лято. Чака се разрешение за представление, което да се изиграе на откритата сцена на „Спартак“, анонсира Стелиян Николов.

    Трупата иска да репетира и нови неща, но все още се калкулира възможността за финансирането им. „Със сигурност обаче ще се опитаме да вдигнем на крака представлението "Ако Роналдо беше Чехов“. То е писано съвместно от нас, от актьорите и сме си оставили вратички за промяна в него, така, че да звучи в унисон с темите на деня. Сега е един такъв момент, в който тази постановка може да претърпи първите си промени от оригиналния вариант, да се преобрази и да бъде показана пред публиката на 2/3 като нов спектакъл.“

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Га
      гастролираща грета
      5 -5
      16:39, 27 май 2020
      има една дето мяташе децата по фонтаните и викаше изкуство е.затворете театрите и я пуснете да скача в шадравана пред булканк.това е-кючек и кавърма.
    • 2
      По
      почитател
      3 0
      11:01, 28 май 2020
      Е защо? Другите театри през цялото време на извънредното положение представяха онлайн представления,други репетираха (вкл. дистанционно) и скоро ще зарадват почитателите си с премиери,само нашият театър спи,единствено той ще е на загуба. Не стига,че само пенсионери работят и пестят откъм осигуровки,ами и бездействат.

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини