От х:

Днес в x:

13 °C

Рестарт за постановките на първи юни, театърът в Хасково обаче остава затворен

  Работата на артистите от Хасковската театрална трупа започва, сградата на театър „Ив.Димов“ обаче остава затворен за зрителите за сега.

   На първи юни ще е първото представление след два месеца и половина стопирана работа заради наложените мерки от разпространението на коронавируса у нас. Театралните зали в цялата страна бяха сред първите обекти, които здравният министър затвори.

  Сега отново работата на театралите е в старт, след заповедта на министър Ананиев от 26-ти май, с която салоните вече са отворени, но при 30 % посещаемост.

  Първото представление, с което театралната трупа на Хасково отваря втория си нов творчески сезон тази година, е реверанс към децата на техния празник.

  Една от най-дълголетните постановки -„Как се лекува лъвски страх“ ще гледат малките зрители от 10.30 часа на откритото пространство пред театъра на първи юни. За да е празникът още по-пъстър, актьорите Силвия Предова и Янко Митев са подготвили и други изненади - игри с балони, фейс арт.

  Засега обаче нито малките зрители, нито пък възрастните почитатели на театралното изкуство ще могат да влязат в залата на театъра. Тя остава затворена поне до септември, когато се очаква салоните да бъдат пуснати на сто процента. „При 30 % в момента не е рентабилно да пуснем театралния салон, защото икономическата обосновка се губи. Имаме много гост-актьори и ще бъде трудно да покриваме разходите за постановка на фона на очакваните приходи от почти празна зала.“, коментира директорът на Хасковския театър Стелиян Николов. Това обаче не означава, че актьорите ще почиват през лятото. Напротив, вече тече подготовка за участие на хитовите хасковски постановки на летните театрални сцени в страната, като тези във Варна, в Стара Загора, в Бургас. „Имаме колеги от цялата страна, които са на свободна практика и участват в наши представления. През тези два месеца престой те не са получили нито лев. Заради тях сме длъжни да играем и да се опитаме да заработим средства. Освен това, имаме мащабни постановки, като „Смях в залата“, които, ако не се играят 3-4 месеца, е убийствено за тях.“, обясни Стелиян Николов. 

  Освен това за гостуването си на външните сцени хасковският театър ще подготви още представления, като заложи на топ заглавия, като „Свалячи“, „Маршрутка“, „Откачена фамилия“.

  Въпреки ситуацията, зрителите на Хасково също ще могат да се разтъжат и ще гледат театър това лято. Чака се разрешение за представление, което да се изиграе на откритата сцена на „Спартак“, анонсира Стелиян Николов.

  Трупата иска да репетира и нови неща, но все още се калкулира възможността за финансирането им. „Със сигурност обаче ще се опитаме да вдигнем на крака представлението "Ако Роналдо беше Чехов“. То е писано съвместно от нас, от актьорите и сме си оставили вратички за промяна в него, така, че да звучи в унисон с темите на деня. Сега е един такъв момент, в който тази постановка може да претърпи първите си промени от оригиналния вариант, да се преобрази и да бъде показана пред публиката на 2/3 като нов спектакъл.“

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Га
   гастролираща грета
   5 -5
   16:39, 27 май 2020
   има една дето мяташе децата по фонтаните и викаше изкуство е.затворете театрите и я пуснете да скача в шадравана пред булканк.това е-кючек и кавърма.
  • 2
   По
   почитател
   3 0
   11:01, 28 май 2020
   Е защо? Другите театри през цялото време на извънредното положение представяха онлайн представления,други репетираха (вкл. дистанционно) и скоро ще зарадват почитателите си с премиери,само нашият театър спи,единствено той ще е на загуба. Не стига,че само пенсионери работят и пестят откъм осигуровки,ами и бездействат.

  Видеа по темата

  Още новини

  Хороскоп за 28.11.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Вълнуват ви предимно семейни въпроси днес, а работата ви е възможно да остане на заден план. Не срещате сериозни затруднения, но за много въпроси ще ви се наложи да изчакате по-благоприятен момент. Просто периодът е неподходящ за активни действия от ваша страна. Не се притеснявайте да говорите открито да чувствата си с близките си хора, те ще ви разберат.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Вземете под внимание очакванията на близките си и работете за тяхното осъществяване. Така ще запазите мира в къщи и ще ви остане време за другите, не по-малко важни задачи днес. С интелигентното си присъствие печелите популярност и налагате идеи, чийто перспектива предстоят.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще намерите елегантно решение на въпрос, който ви притеснява и без да се губите в догадки, ще пристъпите към изпълнението му. Ще се ползвате с доверието на онези, които ви интересуват и чието мнение е важно за успеха ви. Носители сте на новото и много хора ще се съобразяват с вас.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Преминавате успешно през всички трудности, с които ви сблъсква днешният ден. Малко неща са в състояние да ви откажат от целите ви, преследвате ги твърдо и неотменно. Проявете обаче повече постоянство относно въпрос, който косвено ви засяга. Скоро ще оцените предимствата от подобно поведение. Предстои ви среща с човек, когото не сте виждали отдавна.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Най-сетне имате възможност да си отдъхнете. Резултатите от упоритата ви работа и проявеното постоянство ще надхвърлят очакванията ви. Цената на успеха ви е натрупалата се умора. Отдайте се на заслужена почивка. Отделете повече време на семейството си и любимите си занимания.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Време е да загърбите лошото настроение. Не се измъчвайте от черни мисли, а влезнете в откровен диалог, с човек, с когото имате нужда да се изясните. В служебен план не допускайте да ви припишат чужди пропуски. Нека поведението ви в семейството бъде изпълнено с уважение към по-възрастните. Чувствате се все по-добре.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Различни становища по общ въпрос ще ви накарат да заемете по-твърди позиции в защита на интересите си. Покажете се подготвени и с добро отношение към околните, това ще натежи везните във ваша полза. Ще възстановите силите си след здравословните си неразположения и няма да ви липсва енергия за всичко, което желаете.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Прекомерната сдържаност в отношения с желан от вас човек едва ли е верния път към сърцето му, за това опитайте да проявите инициативност и е много вероятно скоро да постигнете успех. Ще се изненадате от лекотата, с която успявате да въдворите ред у дома. Авторитетна намеса в подходящ момент ще ви донесе голямо предимство за в бъдеще, а и ще ви накара да се почувствате много добре.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ще ви стигне за да свършите всичко, което предвиждате. Имате и свободата, и волята и желанието, проявете повече активност. Не пренебрегвайте хората, които са ви помагали да постигнете успеха си, отдайте им дължимото. Простете грешките на близък човек и продължете напред.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Използвайте деня, за да го прекарате сред близките си хора. Нуждаете се осезателно от почивка и разтоварване. Опитайте се да туширате в зародиш евентуален финансов проблем.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Намирате много сподвижници днес, така че няма да сте сами в начинанията си. Откривате нещо полезно, което ще ползвате и за в бъдеще. Ваш близък е на път да постъпи по неразумен начин в личен план, опитайте се да му въздействате. Бъдете по-внимателни в сърдечните си взаимоотношения.
  28 ное 2020
  Последни новини