От х:

Днес в x:

24 °C

Отварят театрите, репетиционните зали и летните занимални

Репетиционните зали за всички видове изкуство, концертните и театралните салони отварят. А възможността да възобновят работата си  при определени епидемиологични условия ще имат и летните занимални.  За това са се договорили представителите на творческите колективи, които излъчиха парламентьори днес за срещата при здравния министър Кирил Ананиев и на културата Боил Банов. Сред преговарящите са и представители от Хасково, които са част от Работната група  на инициативата „Да отворим залите“. Срещата е преминала и с участието на председателя на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев, както и на председателя на Съюза на народните читалища Ники Дойнов, разказа Милена Налбантова от Хасково, която е част от преговарящата група.

Срещите са в резултат от договорката между властта и хората на изкуството, след протеста пред Народното събрание на 24 май.

„Въпрос на часове е издаването на заповедта от страна на министър Ананиев. С нея  официално ще се даде рестарт на  работата във всички танцови зали и зали за изкуства, както и занималните“. Днес след срещата  с министър Ананиев и министър Банов имаше и  разговор с образователния министър Вълчев по телефона.

Министрите се съгласиха с повечето от предложените от нас промени и мерки. Ще бъдат разрешени посещения в репетиционните на 1 човек на 4 кв м, но не повече от 20 души на занятие. Вдига се разрешението за посещаемост на проявите на открито от 30 на 50 процента. Отварят се и залите на закрито, които ще работат с 30 % от капацитета си.“, разказа Милена Налбантова. Така творческите колективи и танцовите формации подновяват дейността си във всички школи - читалища, ОДК, културни домове, Младежки центрове, физкултурни салони и зали, военни клубове, частни зали. Конкретните мерки  ще бъдат оповестени в заповедта на здравния министър. Една от договорките обаче е прояви със състезателен характер за момента все още де не се провеждат. Според договорките шлемовете и маските в репетиционните зали ще са с препоръчителен характер.

Христо Мутафчиев е коментирал, че актьорите от театралните трупи, които искат да се върнат на работа, ще подписват декларация за съгласие. Те обаче ще могат да направят избор и да не започнат работа.

В понеделник ще има втора среща с Боил Банов за обсъждане на спасителен план за бъдещи периоди в подобна ситуация при затваряне на репетиционните.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  12
  12
  4 -5
  17:45, 26 май 2020
  Викайте браво
 • 2
  Ва
  Вая
  11 -6
  17:53, 26 май 2020
  тази налбантова с идеите си дето има,само пари да прави и да тормози родителите като нас с такси за всичко което прави.бута се навсякъде и иска да и се обръща внимание незнам защо говорите за нея като освен пари в главата и няма друго.
  • Иц
   Ицо То
   0 -3
   00:10, 27 май 2020
   Бута ли се или бута?
 • 3
  От
  Отворете си кухите кратуни!
  1 -2
  00:09, 27 май 2020
  Трагично бездарни театрали. Чудят се как да я изиграят тая посеница под свирката на Сорос и даже и това не им се отдава.

Хороскоп за 18.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Имате нужда да се освободите от напрежението на изминалите дни. То внася напрежение в отношенията с околните, вземете мерки да балансирате емоциите си. Правете неща, които са ви приятни и които със сигурност ще ви разтоварят. Любимият човек е до вас и това допълнително ще ви помогне да се отпуснете.
18 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Нови познанства – професионални и лични ще разнообразят деня ви и направят бъдещето по-разбираемо за вас. Подготвени сте за промените и покажете, че сте готови да ги приемете. Предстоят ви напрегнати часове с работа и други отговорности през идващите дни. С любимия човек ще се посветите на общи занимания.
18 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще имате добри възможности да договаряте условията, които на вас ви допадат. Ако все пак покажете, че зачитате и чуждите интереси делата ви ще се развиват в желаната от вас посока. Имате силно излъчване и това увеличава добрите ви възможности днес. Предстоящо пътуване, за някои зад граница. Погрижете се за дребните детайли свързани с него.
18 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С повишено внимание работете, ако боравите с пари днес, съществува риск от измама. Бъдете внимателни и в общуванията си, използвайте познанствата си, за да помогнете на приятел. Други ще вземат решения, отнасящи се до семейството и разширяване на дома. Обсъждайте намеренията с близките си, за да постигнете по-добри резултати.
18 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Намеренията ви днес ще се проявят с практични реализации, с което може да изненадате другите, но не и себе си. Новости от личен характер ще внесат настроение на повечето от вас, особено на самотните. Сега започнала връзка ще продължи и ще ви радва с вниманието и нежността на партньора ви.
18 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
18 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Отнасяйки се с уважение към колегите и хората около вас, ще почувствате взаимност, което ще се отрази обновяващо на настроението ви днес. Градивното ви отношение към проблемите ще направи работата на всички ви успешна. Отсъствието на любим до вас човек ще ви подтикне да скъсите разстоянията, предприемайки пътуване.
18 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Гледайте на препятствията, като на поредното предизвикателство, с което предстои да се справите. Съхранете приветливото си излъчване и добро настроение, въпреки трудностите. Това привлича добрите сили, с чиято подкрепа ще реализирате по-бързо плановете си. Харесвани сте и ще се почувствате значими в нечии очи.
18 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще се радвате на добра оценка за работата си и успехите ви ще станат повод за тържество. С уменията си постигате своето и трасирате занапред пътя си. Консултация със специалист по здравен проблем ще ви бъде само от полза. Предстоящите събития ще ви насочат към дейност или друго занимание, което ще ви носи добри доходи за в бъдещето.
18 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес работете в екип, самостоятелните решения няма да се толерират. Това изисква да повишите доверието в партньорите си и да бъдете по-малко мнителни. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Общувайте с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
18 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес е възможно да ви съпътстват трудности поради независещи от вас фактори. Въпреки това направете максималното, за да постигнете желания успех. Късметът ви спохожда в личен план, където получавате онова, което отдавна очаквате. Ще срещнете търсения човек. Бихте могли да се насладите на прекрасни съвместни мигове.
18 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявите забележителна активност в обществени и колективни начинания. Предложенията ви ще бъдат чути и осъществени, защото сте загрижени за доброто на другите. Подаръци ще зарадват някои от вас, но всъщност вие сте си ги заслужили. Безотказното ви служене и добро отношение към другите е пример на поведение за всеки.
18 сеп 2020
Последни новини