От х:

Днес в x:

19 °C

Министър Ананиев съгласен за отваряне на репетиционните залите

  Има всички изгледи от 26-ти май репетиционните зали да отворят и да бъде рестартирана работата в творческите колективи. Към тези разговори се върви след протеста днес на жълтите павета пред Народното събрание, на който над 400  ръководители, участници -деца и възрастни от цялата страна, изразиха недоволството си от застоя в работата им.

  Протестът беше подкрепен от професионалисти и непрофесионалисти, а в него се включиха и състави от Хасковска област.

  Демонстрацията започна настръхващо-с обърнати лица към сградата на Народното събрание под тътена на тъпани и барабани музиканти, участници във фолклорни състави, балетни формации, колективи за модерни и латино танци, и певци тропаха с крака и пляскаха с ръце. Така, обясниха те, символично стъпкват заповедта на здравния министър, с която след падането на извънредното положение, той разреши отварянето на спортните и фитнес зали, а репетиционните в читалищата и центровете за извънкласна работа останаха затворени.

  Макар че беше заявено, че протестът ще е мълчалив, все пак артистичността надделя в един момент и те демонстрираха, че действително в изкуството няма граници. В ритъма  на тъпаните танцьори в народни носии се впуснаха в стъпките на латино танците и обратното. Всички изпяха и емблематичната песен "Хубава си, моя горо".

  Освен отварянето на залите, ръководителите на творческите колективи искат от властта и разговори за подкрепящи сферата и работата им финансови механизми.

  В отговор на исканията е последвало обаждане от страна на министър Кирил Ананиев към организаторите на протеста, сред които са и двама ръководители на състави от Хасково-Милена Налбантова и Мишо Кадиев. Гилдията е получила уверението, че репетиционните ще отворят още в първия ден след почивните за индивидуална и групова работа за деца и възрастни. Поет е ангажимент това да се случи за всички видове помещения- в читалища, културни домове и частни помещения.

  Въпреки това, по настояване на бранша, във вторник ще има среща при министър Ананиев, на която ще бъде поканен и министърът на културата Боил Банов. На нея ще бъдат обсъдени параметрите за рестарта на работата -инструкции и съгласуване на мерки, текстовете по заповедите, както и разрешителния режим.

  „Днес, на празника на българската писменост и култура има добри новини за културата у нас!“, така коментира новината Милена Налбантова от Хасково.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (11)

  • 1
   Ан
   АНОНИМЕН
   9 -9
   19:37, 24 май 2020
   Браво най после си надръгнахте крастата
   • 12
    1234
    9 -1
    19:42, 24 май 2020
    Две приятелки си говорят. Едната хвали мъжа си:
    — Моят е толкова готин, толкова секси, просто чудо.
    — Защо му изневерваш, ако е толкова добър?
    — Колкото повече изневерявам, толкова повече се убеждавам, че е най-добър от всички!
   • Ан
    Ан
    2 0
    16:40, 25 май 2020
    Министар Ананиев и всички отГЕРБ това им беше край ебати таоака по едно време бяха хванали горе долу правилната посока но сега пак вкараха целият народ в батака
  • 2
   Тъ
   Тъп, по-тъп, гербер
   16 -8
   19:47, 24 май 2020
   Всичко ще отворят, само училищата не, защото на тази власт тъпаци ѝ трябват.
   • Аз
    Аз съм умна
    0 0
    09:21, 26 май 2020
    За съжаление сте прав! Ама училищата, защото са държавни, не носят печалба и съответно нямат лобита!
  • 3
   Уч
   учител-мъченик
   7 -5
   00:08, 25 май 2020
   Учителите ще откачат и ще се поминат преди пенсионната си възраст с това измислено онлаин образование . Най-добре ще е всички даскали да се пенсионират като военни, за да не влезнат в психиатрия преди пенсия. А може и да не доживеят до пенсия!!!
  • 4
   Ам
   Амора
   12 -3
   09:13, 25 май 2020
   Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 5
   Ан
   АНОНИМЕН
   2 -2
   14:42, 25 май 2020
   По добре да отворят училищата защото децата затъпяха в къщи но те решили да отворят залите за кючежийките те са по важни и се чудят къде да си оплатнят времето
  • 6
   Фи
   философ
   6 -1
   14:45, 25 май 2020
   да отворят школите по танци да. по изкуства също. но тук ми говорите за халтура и келепир. кючека е водеща сила помита по пътя си всичко с голям дирник с нахалство и лъжи краденето също е присъщо на създателите на школата по кючеци и гюбеци в хасково. да са ви честити тези културтрегери .
  • 7
   Бъ
   БЪЛГАРИНАВА
   5 0
   14:46, 25 май 2020
   То се вижда че българия ще е най тъпата държава с най тъпите деца на управителите не им трябват умни деца по добре се работи с малоумници да може по лесно да се командват
  • 8
   От
   Откъсащина
   1 0
   00:21, 26 май 2020
   Още ли има някой да се съобразява с недоумията на този тъп кукундрел и полуграмотното му обкръжение?

  Хороскоп за 08.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Този ден ще бъде сравнително добър, но в случай че съумеете да не изразходвате енергията си за незначителни неща. Възможно е да чуете новина, която ще ви накара да се почувствате добре. Вечерта се заемете с нещо, което ще ви раздвижи.
  08 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  През по-голямата част от деня ще се занимавате със съществени неща, такива, с които да подобрите живота си. Деловите ви начинания ще продължат да ви държат в кондиция, отговорни и пробудени за всичко, от което бихте могли да спечелите. Подписаните споразумения ще ви осигурят добри печалби за в бъдеще.
  08 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  По делови въпроси ще търсите контакти с хора, чиято сфера на интереси съвпада с вашата. Ще срещнете разбиране сред близките си, за голяма част от доходите в семейството заслугата е ваша. С логичните си анализи ще привлечете вниманието на важен за вас човек. Последващото развитие на събитията ще бъде във ваша полза.
  08 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Имате планове, които ще подтикнат към конкретни действия. При някои от вас те ще са насочени в професионалната сфера, други ще търсят подходящи партньори или нова работа. Във всички случаи няма да ви бъде непосилно трудно, подготвени сте за по-сложни ситуации. Най-важно е да запазите присъствие на духа и в спокойна обстановка да вземате решенията си.
  08 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Имате планове за разширяване на дейността си, но е по-добре да ги оставите за по-късен етап. Бъдете търпеливи, ще дойде и вашето време. Концентрирайте се върху друго, също интересно занимание. Подготвени сте и бихте могли да се разгърнете пълноценно на това ви поприще. Материални придобивки.
  08 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Деловите срещи ще преминат успешно и ще можете да защитите в голяма степен интересите си. Заложете на уменията си да убеждавате и тактично насочвайте разговора в изгодната за вас посока. Ще напредвате, стига да не се колебаете дълго. Предстоящо пътуване, преместване или друго организирано мероприятие ще ви ангажира с организацията по него.
  08 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Работата ще ви спори и ще ви носи удоволствие. С пораснали финансови възможности ще се погрижите и за развлеченията на близките си. Имате добър тонус, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си и дайте предимство на скритите си желания. Удовлетворявайки ги ще се почувствате щастливи.
  08 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  На работното място ще се чувствате в свои води, изненадите няма да ви стресират и с рутина ще отх-върляте задачите си. Финансовите ви възможности ще по-раснат и с желание ще се погрижите за удобството на близките си. Не ви липсва настроение, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си.
  08 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не прекалявайте в старанието си да обяснявате на околните личните си проблеми. Каквито и да са те, всеки има нужда от малко спокойствие. Още повече, че повечето от вашите са въображаеми, затова не се учудвайте, ако не ви разбират. Можете да си бъдете взаимно полезни с човек, който е близък до вас, но с активни действия.
  08 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Делови разговори и нова информация по развитието на конкретни проекти ще повишат интереса ви към тях. Занимаващите се с бизнес ще постигнат споразумение, с което ще ускорят финансова сделка или придвижат напред друга договореност. Дайте подкрепата си за някой, чиито проблем е от областта, в която сте силни.
  08 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще получите сили и ще се измъкнете от една ситуация, като направите правилния избор. Отдайте заслуженото и на хората, които ви подкрепят и насърчават. Ако желаете да запазите вниманието на човека до себе си му покажете, че го уважавате и цените. Вътрешното ви усещане за нещата ще ви подскаже как да се справите с несигурността си.
  08 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Гледайте на промените, като на добра възможност да се справите със затрудненията си. Правете го за доброто на всички онези, които обичате. С позитивното си присъствие ще подобрите климата в семейството. Не обвързаните ще постигнат съгласие с партньора си и ще направят сериозна крачка към общото си бъдеще.
  08 юли 2020
  Последни новини