От х:

Днес в x:

Министър Ананиев съгласен за отваряне на репетиционните залите

    Има всички изгледи от 26-ти май репетиционните зали да отворят и да бъде рестартирана работата в творческите колективи. Към тези разговори се върви след протеста днес на жълтите павета пред Народното събрание, на който над 400  ръководители, участници -деца и възрастни от цялата страна, изразиха недоволството си от застоя в работата им.

    Протестът беше подкрепен от професионалисти и непрофесионалисти, а в него се включиха и състави от Хасковска област.

    Демонстрацията започна настръхващо-с обърнати лица към сградата на Народното събрание под тътена на тъпани и барабани музиканти, участници във фолклорни състави, балетни формации, колективи за модерни и латино танци, и певци тропаха с крака и пляскаха с ръце. Така, обясниха те, символично стъпкват заповедта на здравния министър, с която след падането на извънредното положение, той разреши отварянето на спортните и фитнес зали, а репетиционните в читалищата и центровете за извънкласна работа останаха затворени.

    Макар че беше заявено, че протестът ще е мълчалив, все пак артистичността надделя в един момент и те демонстрираха, че действително в изкуството няма граници. В ритъма  на тъпаните танцьори в народни носии се впуснаха в стъпките на латино танците и обратното. Всички изпяха и емблематичната песен "Хубава си, моя горо".

    Освен отварянето на залите, ръководителите на творческите колективи искат от властта и разговори за подкрепящи сферата и работата им финансови механизми.

    В отговор на исканията е последвало обаждане от страна на министър Кирил Ананиев към организаторите на протеста, сред които са и двама ръководители на състави от Хасково-Милена Налбантова и Мишо Кадиев. Гилдията е получила уверението, че репетиционните ще отворят още в първия ден след почивните за индивидуална и групова работа за деца и възрастни. Поет е ангажимент това да се случи за всички видове помещения- в читалища, културни домове и частни помещения.

    Въпреки това, по настояване на бранша, във вторник ще има среща при министър Ананиев, на която ще бъде поканен и министърът на културата Боил Банов. На нея ще бъдат обсъдени параметрите за рестарта на работата -инструкции и съгласуване на мерки, текстовете по заповедите, както и разрешителния режим.

    „Днес, на празника на българската писменост и култура има добри новини за културата у нас!“, така коментира новината Милена Налбантова от Хасково.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (11)

    • 1
      Ан
      АНОНИМЕН
      9 -9
      19:37, 24 май 2020
      Браво най после си надръгнахте крастата
      • 12
        1234
        9 -1
        19:42, 24 май 2020
        Две приятелки си говорят. Едната хвали мъжа си:
        — Моят е толкова готин, толкова секси, просто чудо.
        — Защо му изневерваш, ако е толкова добър?
        — Колкото повече изневерявам, толкова повече се убеждавам, че е най-добър от всички!
      • Ан
        Ан
        2 0
        16:40, 25 май 2020
        Министар Ананиев и всички отГЕРБ това им беше край ебати таоака по едно време бяха хванали горе долу правилната посока но сега пак вкараха целият народ в батака
    • 2
      Тъ
      Тъп, по-тъп, гербер
      16 -8
      19:47, 24 май 2020
      Всичко ще отворят, само училищата не, защото на тази власт тъпаци ѝ трябват.
      • Аз
        Аз съм умна
        0 0
        09:21, 26 май 2020
        За съжаление сте прав! Ама училищата, защото са държавни, не носят печалба и съответно нямат лобита!
    • 3
      Уч
      учител-мъченик
      7 -5
      00:08, 25 май 2020
      Учителите ще откачат и ще се поминат преди пенсионната си възраст с това измислено онлаин образование . Най-добре ще е всички даскали да се пенсионират като военни, за да не влезнат в психиатрия преди пенсия. А може и да не доживеят до пенсия!!!
    • 4
      Ам
      Амора
      12 -3
      09:13, 25 май 2020
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 5
      Ан
      АНОНИМЕН
      2 -2
      14:42, 25 май 2020
      По добре да отворят училищата защото децата затъпяха в къщи но те решили да отворят залите за кючежийките те са по важни и се чудят къде да си оплатнят времето
    • 6
      Фи
      философ
      6 -1
      14:45, 25 май 2020
      да отворят школите по танци да. по изкуства също. но тук ми говорите за халтура и келепир. кючека е водеща сила помита по пътя си всичко с голям дирник с нахалство и лъжи краденето също е присъщо на създателите на школата по кючеци и гюбеци в хасково. да са ви честити тези културтрегери .
    • 7
      Бъ
      БЪЛГАРИНАВА
      5 0
      14:46, 25 май 2020
      То се вижда че българия ще е най тъпата държава с най тъпите деца на управителите не им трябват умни деца по добре се работи с малоумници да може по лесно да се командват
    • 8
      От
      Откъсащина
      1 0
      00:21, 26 май 2020
      Още ли има някой да се съобразява с недоумията на този тъп кукундрел и полуграмотното му обкръжение?
    Последни новини