От х:

Днес в x:

Китайски дипломат обвини САЩ в подкопаване на световната икономика и борбата с коронавируса

Китайски дипломатически представител обвини САЩ, че подкопават глобалната икономика чрез издигане на търговски бариери и че изкуствено протакат световната пандемия от коронавирус със спиране на финансирането за Световната здравна организация (СЗО), предаде Ройтерс.

Посланикът на Китай в ООН Ван Цюн направил необичайно грубия коментар на среща с представители на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), чиято централа е във Виена.

Ван благодарил на ОПЕК за усилията по стабилизиране на световните петролни пазари, но посветил по-голямата част от изказването си на конфликта с Вашингтон.

"САЩ направиха всичко възможно да се замесят в обвинителни игри и стигматизиране на Китай и СЗО, така че да прехвърлят собствената си отговорност за неефективния контрол над пандемията в САЩ", е казал вчера китайският дипломат, според публикуваната му днес реч.

"Такива действия от САЩ не само нарушиха и подкопаха международните усилия и сътрудничество срещу пандемията, но и на практика изкуствено удължиха пандемията и съответно застоя на глобалната икономика, което на свой ред ще доведе до избухване на системични рискове в някои страни в обслужването на дълговете и финансовата система", е подчертал Ван.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини