От х:

Днес в x:

12 °C

Хасковският съд гледа приоритетно делата, отсрочени заради коронавируса

  Стотици са отсрочените дела в Окръжния и Районния съд в Хасково в периода на извънредното положение, което изтече вчера. От днес съдът възстанови дейността си, но при строг ред и е в сила извънредна епидемиологична обстановка.

  „Приоритетно първо се насрочват делата, които бяха отсрочени в периода на извънредното положение, а след тях се насрочват образуваните през този период дела“, каза председателят на Окръжния съд в Хасково Миглена Тянкова на импровизиран брифинг извън сградата на Темида.

  Тя заяви, че имат проблем с призоваването на страните и свидетелите по делата. Поясни, че решението на Съдийската колегия е призоваването да се извършва по телефон и по електронен път, но не разполагат с такива. Заради това съдия Тянкова призова страните по делата да намерят начин по електронен път да предоставят на съдилищата лична електронна поща и мобилен телефон за връзка.

  „Това ще способства да направим редовни заседанията и своевременно да ги приключим“, каза председателят на Районния съд в Хасково Пламен Георгиев, който също присъства на пресконференцията.

  Съдия Тянкова заяви, че процесуалните срокове не текат до 20 май.

  Делата няма да са публични, ще се допускат само участниците в производствата, няма да се допускат външни лица.

  Влизащите трябва да са с лични предпазни средства – маски или шлемове, ще се извършва дезинфекция на ръцете. Задължително е спазването на физическа дистанция, създадена е организация за вход и изход от съдебната палата. От съда апелираха за спазване на противоепидемичните мерки.

  Справките във всички деловодства се правят в определен часови интервал. Служба „Регистратура“ за граждани и адвокати също е с фиксирано работно време.

  Стана ясно, че един съдия от Окръжния съд и шест от Районния съд са заявили желание да се изследват за коронавирус с бързи тестове, осигурени безвъзмездно от пловдивска болница. Положителни проби не са отчетени.

  Административен съд - Хасково също обяви правила и мерки, по които ще се работи в условия на пандемията от COVID-19.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 26.01.2021

  Последни новини