От х:

Днес в x:

Община Първомай е в десетката с най-прозрачни сайтове

С 19 места се е изкачила Община Първомай в класацията за активна прозрачност на органите за местно самоуправление, направена от Програмата за достъп до информация.

В периода 10 февруари – 15 април 2020 Програма Достъп до информация прегледа и оцени интернет страниците на 562 административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, публично правни субекти и независими органи на власт.


Целта на проучването е да оцени как органите на власт изпълняват задълженията си по ЗДОИ и други нормативни актове за публикуване на информация в Интернет, и как отговарят на заявления за достъп по електронен път.


В рамките на проучването бяха подадени 562 електронни заявления с искане за предоставяне на актуализирания за 2019 г. списък на категориите информация, подлежаща на публикуване в интернет за сферата на дейност на съответната администрация, както и форматите, в които е достъпна. Изготвянето и публикуването на този списък бе създадено като задължение с измененията в ЗДОИ (чл. 15а) от края на 2015.

С 83,7 сайта на Община Първомай е на 15 място сред подобните сайтове на общините в цяла България.

Ако миналата година изкачването в прозрачността на сайта се дължеше най-вече на новия му облик, то тази година причините се крият както в някои различни критерии, на които други общини не отговарят, така и на по-големия обем предоставяна информация. Трябва да се отбележи, че има позиции, които всяка година водят до отнемане на точки. Такава е липсата на електронен вариант за заявление за достъп до информация или публикуването на бюджет накратко (бюджет за гражданите). Липсва отчет за изпълнение на бюджета. Няма Общ устройствен план, нито проект за такъв. Няма и дата на публикуване на индивидуалните актове.

Спрямо всички проверени институции - 562, Община Първомай се нарежда на 10. място, което е със 17 позиции по-напред спрямо миналата година. Разминаването в класацията се дължи на факта, че когато се оценяват не само общини, а всякакви институции, отпадат въпроси като „наличие на проект за Общ устройствен план“, което би повлияло отрицателно на оценката на Община Първомай.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Последни новини