От х:

Днес в x:

5-ти и 6-ти клас не могат да четат и смятат

Резултатите от външното оценяване на 5-ти и 6-ти клас разкрива обезпокоителната тенденция знанията по основополагащите Български език и Математика да намаляват прогресивно. Средния бал от препитването на близо 4 400 гимназисти показва че българския е на предпоследно място от 6 предмета с бал 14.33 в 5-тите класове и 12.95 за 6-тите. Това по грубо приравняване към оценките гласи, че 5-то класниците са малко над 4-ката а 6-то класниците доста под нея. Все пак графата е добър. С малка разлика на последното място е математиката като и тук резултатите на 6-токласниците са с близо два пункта под тези на 5-тите класове-12.58 към 14.23.

Най добре децата се справят по човека и природата. Тук средните оценки са много добър, като в 6-ти клас дори средната оценка е над 5-ца. Най голямата изненада идва от чуждите езици. Те са на второ място при 5-тите класове, и на терто място при 6-тите. Батковците се представят малко по добре по история и цивилизация, която е на второ място. „Родителите насърчават чуждо-езиковото обучение и това дава резултати. Другите предмети вървят малко на самотек" смятат експертите.

По училища, първи в областта и при 5-ти и при 6-ти клас е ОУ „Христо Смирненски" Хасково с отлични средни балове-21.76 и 21.86 от 25 възможни. На много малка разлика и в двата випуска, втори са от училище „Петър Берон" от гр. Свиленград. 3-тите места са за двете природоматематически гимназии. Хасковската „Боян Петканчин" при 5-тите класове, димитровградската ПМГ при 6-тите. В бригадирския град въведоха прием в 5-ти клас 1 година по-рано и вече имат сформирани паралелки и в 6-ти клас.

Прецизни резултати ще има когато излезе пълната скала за оценяване на получените точки, каза Тонка Ченгелова от образователния инспекторат. Според нея резултатите са идентични с миналогодишните с известно малко занижаване. Няма училище в региона което да не е хванало тройката. Очакванията са областта да влезе в златната среда при национална съпоставка.
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини