От х:

Днес в x:

Проф. Христова: Малък процент безотговорни хора нарушават правилата

Като общество ние се справяме с предизвикателствата на извънредното положение. Мнозинството от хората у нас се справя с изолацията и наложените мерки срещу разпространението на коронавируса. Виждаме ежедневна готовност за помощ на нуждаещите се, което липсваше преди това, когато само се надпреварвахме с ежедневните си задачи. Но напрежението нараства и ще говорим пак какво се случва по-късно. Нямаме перспектива, не знаем накъде вървим, какво следва.

Един малък процент от хората не спазват мерките, защото са безотговорни и не било ясно кога всичко това ще приключи, отговори тя на въпрос станахме ли повече егоисти и защо мерките стават все по-строги. Има такива хора, всички ги виждаме, когато излизаме - хора без предпазни мерки, които не спазват указаното разстояние. Заради тях се затягат мерките и страдаме всички останали. Тези мерки са наложени, за да пазят всички нас.

"Те не могат да се съобразят с препоръките без да им бъде наложено наказание. Във всяко общество има процент безотговорни. Не можем да избягаме от това", заяви политическият психолог професор Антоанета Христова пред Bulgaria ON AIR.

Тя прогнозира, че ще бъдем променени след края на извънредното положение, а технологиите ще са станали неизменна част от живота ни, ще се развиват още повече, ще бъдат основно средство за връзката ни със света навън. Животът ни, правилата, ще бъдат различни след края на всичко, убедена е тя.

Тя коментира също така как се справя властта по време на пандемия и действащо извънредно положение в страната. Разединението и войната между институциите пораждат несигурност у хората, които точно сега имат нужда от единно мислене на политиците.

Според нея, стилът на говорене на президента Румен Радев му е изиграл лоша шега - мнение, което тя не за първи път споделя.

"Ролята на критик на управляващите е типично политическа, партийна позиция. Това, че атакува нещо, което изглежда смислено, беше грешка. Мерките до голяма степен се оказаха смислени" , обясни професор Христова.

Според политическия психолог генерал Венцислав Мутафчийски и премиерът Бойко Борисов се открояват. Те печелят дивидент и набират рейтинг по време на кризата около коронавируса. Това показа и скорошно проучаване на общественото мнение.

"Те успяват да убедят хората с това, че успяват да управляват ситуацията. На фона на това БСП сякаш са незабележими. А ДПС показаха, че в криза могат да действат единно и да не създават шум в системата. Другите не могат да се впишат. Или просто избират да мълчат", анализира проф. Христова.

Източник: bgOnAir

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини