От х:

Днес в x:

1 °C

Работодатели от Хасково търсят компенсации 60/40 за 380 наети

24-ма работодатели от Хасково вече са подали заявленията си в местната Дирекция „Бюро по труда” за получаването на компенсации по схемата 60/40 за общо 380 наети лица, съобщи за Haskovo.net  шефът на структурата Тянко Кондов. Подадените заявления са предимно от сферата на ресторантьорството и хотелиерството, има малко и от шивашкия бранш.

Този вид помощ за бизнеса беше обявена с постановление на Министерски съвет от 30-ти март.

Целта на мярката е да се подпомогне бизнеса, засегнат от наложените мерки в извънредното положение заради здравната криза и да се запазят колкото се може повече от работните места.

Мярката обаче се ползва само от компании с прекратена дейност или непълно работно време, установи с със свое постановление от 15-ти април Правителството.

Държавата има  ангажимента да поеме 60% както от осигурителния доход, така и по дължимите осигурителни вноски на работодателя. За база ще се взима месец януари 2020 година.

Междувременно от Агенцията по заетостта съобщиха,  че първоначално определеният срок за подаване на заявления от работодателите за компенсациите по схемата 60/40 -21 април отпада, за да се даде възможност на повече компании да се възползват от тях. Те се подават към Дирекция Бюро по труда, обслужваща територията по мястото на работа на наетите.

„Ситуацията се поуспокои в сравнение с първите дни на кризата. Огромните опашки от началото пред Бюрото по труда вече са овладени. Хората сякаш се поуспокоиха, разбирайки, че имат рамо и няма да бъдат оставени на произвола, ако са загубили работното си място-категорично или временно.”, коментира директорът на ДБТ в Хасково Тянко Кондов. Той отбеляза, че за овладяване на първоначалния наплив на хора, които идват да се регистрират, важна роля е изиграла администрацията на община Хасково с осигуряването на място за изнесена приемна на Бюрото по труда. Този офис се намира в сградата на общината и е един от десетте новоразкрити временни офиси към бюрата по труда в страната.

За периода от действието му от 8 април до 15-ти април през изнесения офис в Хасково са обслужени и регистрирани като новобезработни 132 души.

От Агенцията по заетостта обявиха днес, че нивото на безработица в страната в месеца на въвеждане на извънредното положение е 6.7%.

 Общият брой на безработните в бюрата по труда към края на месеца е 220 072, като спрямо февруари регистрираните са със 17 572 повече. Увеличение с 25 469 лица се наблюдава и спрямо същия месец на 2019 година.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (25)

 • 1
  Хр
  Христина
  17 -7
  13:09, 16 апр 2020
  Махнете ми снимката
 • 2
  Го
  Горския
  13 -8
  13:16, 16 апр 2020
  Аз съм се успокоил , понеже пълня патрони ,
  .....отивам за белоопашат елен
  ....
  Обаче като натискам спусъка не знам защо все викам "На ти Мутро Сикаджийска"
  ....
  Моя психиатър вика "От цигарите е ":))
 • 3
  Ут
  Ути
  23 -2
  13:25, 16 апр 2020
  Тоя Кондов няма ли вече да го смените от тази длъжност както и жена му от общината
  • Ве
   Вени
   23 -3
   13:26, 16 апр 2020
   Цял живот на държавни длъжности наредени
 • 4
  Со
  Софиянец
  13 -3
  13:48, 16 апр 2020
  Скоро ще има от благодатната зараза за всички области. Идваме ви на гости. Измислените капепета не важат за софиянци. Пригответе трапезата като за последно!
 • 5
  Не
  не се заблуждавайте
  17 -3
  14:19, 16 апр 2020
  Не се заблуждавайте, както винаги ще има ЗА НАШИ и няма да има ЗА ДРУГИТЕ. Не съм съгласен с моите пари да пълнят гербераските крадливи гуши ,а истински нуждаещите се малки фирмички ЩЕ ЧАКАТ.
 • 6
  Ст
  Статков
  14 -2
  15:10, 16 апр 2020
  Удари часът на Делянчо. Дочака го хитреца.
  • Ди
   Димов
   11 -4
   17:28, 16 апр 2020
   Делянчо е хитър като невестулка. От тези 60 поне 20 са за него и шайката.
  • Ге
   герак
   6 -2
   19:33, 16 апр 2020
   ДПС управлява страната вече три десетилетия с изкл. на периода 1997-2001 г.
 • 7
  Мл
  Младок
  18 -1
  15:12, 16 апр 2020
  Каква ирония...Мошениците от сивия сектор,където се крадат най-много пари от държавата,чрез всякакви данъчни измами,сега са първи за помощи.Ох,скъпа моя България...
  • Ст
   Старок
   5 -7
   17:26, 16 апр 2020
   Вчера те питах кой № пол си. Не си ми отговорил още. Не си ли си се самоопределил? Ако имаш проблем, аз ще ти помогна. На първо четене те определям след №20.
  • Мл
   Младок
   8 0
   17:34, 16 апр 2020
   Обясних ти елементарно.
   Има два пола,но ако ти се самоопределяш,като нещо извън тях.
   С майка ти ще измислим нова опция. :)
  • Питай майка ти дали не съм ти баща ... Виж коментара
 • 8
  Dd
  dd
  12 -9
  16:30, 16 апр 2020
  До кога с тия корони?Не се ли свърши.По европа вдигат забрани.А в Бг?
  Аз викам да ни довършат съвсем.Избиха пилета,свине,овце.Изкупиха ни земята.Изгониха ни по чужбина.Остатъка направо в газова камера?Те даже ще са доволни!
  • Мл
   Младок 2
   8 -8
   17:33, 16 апр 2020
   Ами махай се.
   Отивай в чужбина,като не ти харесва.
   Достатъчно глупаци са тук,че само ти ни трябваш.
  • От много чукане си станал като Стокхолмска роза
   ....
   Упс , викат му Стокхолм-ски синдром
  • Hi
   history
   6 -2
   22:04, 16 апр 2020
   Щом им харесва еднокнижното говедо да ги чука, нека ги чука.
   Все пак племето има половин хилядолетен османски опит.
  • 33
   333
   2 -4
   23:13, 16 апр 2020
   Ами дърпай в чужбина, стига се обяснявай!!!
  • Dd
   dd
   3 -2
   00:16, 17 апр 2020
   Младок 2
   Пич,споко!От 8г. не съм в България!Няма кой да ви мъти мозъците на вас!Иди си купи тоалетна хартия!

Хороскоп за 03.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
С отговорно отношение към делата си ще пристъпите към изпълнението им. Добрата ви организация е гаранция за свършена в срок работа и още нещо. Благодарение на изградения си авторитет ще защитите позициите си по наболели въпроси, както на работното място, така и в държавното управление.
03 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Този ден се характеризира с личен напредък и възможности за удовлетворяване на определени изисквания на работното място. Ще преодолеете нещо, което ви е пречило да се развивате пълноценно. Не подценявайте помощта, която могат да ви окажат близките ви и особено сърдечния партньор. Притеснявате се излишно относно проблемите на ваш роднина, всичко ще е наред.
03 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Приключване на започнат проект ще ви натовари със срокове и допълнителни изисквания. Запазете спокойствие и не си го изкарвайте на сътрудниците или роднините. Занимаващите се с бизнес ще получат предимство. Съвместните действия с конкуренти, ако не ви донесат пари, то поне ще се запознаете с нивото на работата им.
03 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще постигнете значителни успехи в деловата сфера. Използвате максимално откритите шансове, което ви дава значителни финансови постъпления. Изненадайте вашия любим човек с приятен жест вечерта.
03 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
От позицията на по-силния ще следите поведението на приближените си, давайки съвети и препоръки. Запазете добрия тон и не пропускайте да насърчите активността им, това ще се оцени. Затруднения от технически характер ще възпрепятстват започната задача, но с нечия добронамерена помощ ще се справите.
03 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Професионалистите не позволяват на емоциите да диктуват поведението им. Ако считате себе си за такива трябва да се освободите от всичко, което пречи на трезвата ви преценка за нещата. Помислете добре върху възможностите си и в случай, че не ги преценявате, като добри, променете тактиката. Вярвайте в себе си, работата ви скоро ще даде резултат.
03 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Освободете се от напрежението и мислете за по-приятни неща. Домашните ангажименти ще ви подтикнат към преосмисляне на приоритетите ви, върху какво да съсредоточите вниманието си през следващите дни. Има неща, които не търпят отлагане, зимата чука на вратата. Отвърнете на доброто с добро.
03 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Работата ви днес ще е напрегната и ще е свързана с много хора и ангажименти. Въпреки всичко запазете спокойствие и бъдете сигурни, че ще успеете да осъществите голяма част от плановете си за деня. Възможно е да ви се наложи да изоставите нещо ненадеждно. Част от вас имат шанса да започнат нова сърдечна връзка и това обяснява прекалената ви емоционалност.
03 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С подходящи аргументи ще убедите някого да се включи в изпълнение на ваша задача. Организацията и ефективността на работното място налагат промени, които могат да ви противопоставят с колегите. Не прибързвайте с оценките, има по-елегантни начини за справяне със ситуацията, бъдете дипломатични.
03 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бързо се ориентирате в нова и сложна ситуация, в която сте изпаднали. Мнозина на ваше място биха се отчаяли, но вие веднага намирате няколко варианта за изход. Благоприятна в случая е и позицията, в която се намирате.
03 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви спори в общи задачи и работа в екип. Бъдете отворени за нововъведения и партньорски компромиси, каквото и да ви струва това. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Обграждайте се с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
03 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Работата ви днес ще върви по обичайния начин. Имате възможност да осъществите намеренията си, но ще ви е необходимо търпение. Контактите ви с влиятелни личности могат да ви отворят много врати, но от вас зависи как ще използвате предоставените ви шансове. В интимен план ще се чувствате обградени с любов и сигурност, което ви зарежда с нови сили.
03 дек 2020
Последни новини