От х:

Днес в x:

24 °C

Работодатели от Хасково търсят компенсации 60/40 за 380 наети

24-ма работодатели от Хасково вече са подали заявленията си в местната Дирекция „Бюро по труда” за получаването на компенсации по схемата 60/40 за общо 380 наети лица, съобщи за Haskovo.net  шефът на структурата Тянко Кондов. Подадените заявления са предимно от сферата на ресторантьорството и хотелиерството, има малко и от шивашкия бранш.

Този вид помощ за бизнеса беше обявена с постановление на Министерски съвет от 30-ти март.

Целта на мярката е да се подпомогне бизнеса, засегнат от наложените мерки в извънредното положение заради здравната криза и да се запазят колкото се може повече от работните места.

Мярката обаче се ползва само от компании с прекратена дейност или непълно работно време, установи с със свое постановление от 15-ти април Правителството.

Държавата има  ангажимента да поеме 60% както от осигурителния доход, така и по дължимите осигурителни вноски на работодателя. За база ще се взима месец януари 2020 година.

Междувременно от Агенцията по заетостта съобщиха,  че първоначално определеният срок за подаване на заявления от работодателите за компенсациите по схемата 60/40 -21 април отпада, за да се даде възможност на повече компании да се възползват от тях. Те се подават към Дирекция Бюро по труда, обслужваща територията по мястото на работа на наетите.

„Ситуацията се поуспокои в сравнение с първите дни на кризата. Огромните опашки от началото пред Бюрото по труда вече са овладени. Хората сякаш се поуспокоиха, разбирайки, че имат рамо и няма да бъдат оставени на произвола, ако са загубили работното си място-категорично или временно.”, коментира директорът на ДБТ в Хасково Тянко Кондов. Той отбеляза, че за овладяване на първоначалния наплив на хора, които идват да се регистрират, важна роля е изиграла администрацията на община Хасково с осигуряването на място за изнесена приемна на Бюрото по труда. Този офис се намира в сградата на общината и е един от десетте новоразкрити временни офиси към бюрата по труда в страната.

За периода от действието му от 8 април до 15-ти април през изнесения офис в Хасково са обслужени и регистрирани като новобезработни 132 души.

От Агенцията по заетостта обявиха днес, че нивото на безработица в страната в месеца на въвеждане на извънредното положение е 6.7%.

 Общият брой на безработните в бюрата по труда към края на месеца е 220 072, като спрямо февруари регистрираните са със 17 572 повече. Увеличение с 25 469 лица се наблюдава и спрямо същия месец на 2019 година.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (25)

 • 1
  Хр
  Христина
  17 -7
  13:09, 16 апр 2020
  Махнете ми снимката
 • 2
  Го
  Горския
  13 -8
  13:16, 16 апр 2020
  Аз съм се успокоил , понеже пълня патрони ,
  .....отивам за белоопашат елен
  ....
  Обаче като натискам спусъка не знам защо все викам "На ти Мутро Сикаджийска"
  ....
  Моя психиатър вика "От цигарите е ":))
 • 3
  Ут
  Ути
  23 -2
  13:25, 16 апр 2020
  Тоя Кондов няма ли вече да го смените от тази длъжност както и жена му от общината
  • Ве
   Вени
   23 -3
   13:26, 16 апр 2020
   Цял живот на държавни длъжности наредени
 • 4
  Со
  Софиянец
  13 -3
  13:48, 16 апр 2020
  Скоро ще има от благодатната зараза за всички области. Идваме ви на гости. Измислените капепета не важат за софиянци. Пригответе трапезата като за последно!
 • 5
  Не
  не се заблуждавайте
  17 -3
  14:19, 16 апр 2020
  Не се заблуждавайте, както винаги ще има ЗА НАШИ и няма да има ЗА ДРУГИТЕ. Не съм съгласен с моите пари да пълнят гербераските крадливи гуши ,а истински нуждаещите се малки фирмички ЩЕ ЧАКАТ.
 • 6
  Ст
  Статков
  14 -2
  15:10, 16 апр 2020
  Удари часът на Делянчо. Дочака го хитреца.
  • Ди
   Димов
   11 -4
   17:28, 16 апр 2020
   Делянчо е хитър като невестулка. От тези 60 поне 20 са за него и шайката.
  • Ге
   герак
   6 -2
   19:33, 16 апр 2020
   ДПС управлява страната вече три десетилетия с изкл. на периода 1997-2001 г.
 • 7
  Мл
  Младок
  18 -1
  15:12, 16 апр 2020
  Каква ирония...Мошениците от сивия сектор,където се крадат най-много пари от държавата,чрез всякакви данъчни измами,сега са първи за помощи.Ох,скъпа моя България...
  • Ст
   Старок
   5 -7
   17:26, 16 апр 2020
   Вчера те питах кой № пол си. Не си ми отговорил още. Не си ли си се самоопределил? Ако имаш проблем, аз ще ти помогна. На първо четене те определям след №20.
  • Мл
   Младок
   8 0
   17:34, 16 апр 2020
   Обясних ти елементарно.
   Има два пола,но ако ти се самоопределяш,като нещо извън тях.
   С майка ти ще измислим нова опция. :)
  • Питай майка ти дали не съм ти баща ... Виж коментара
 • 8
  Dd
  dd
  12 -9
  16:30, 16 апр 2020
  До кога с тия корони?Не се ли свърши.По европа вдигат забрани.А в Бг?
  Аз викам да ни довършат съвсем.Избиха пилета,свине,овце.Изкупиха ни земята.Изгониха ни по чужбина.Остатъка направо в газова камера?Те даже ще са доволни!
  • Мл
   Младок 2
   8 -8
   17:33, 16 апр 2020
   Ами махай се.
   Отивай в чужбина,като не ти харесва.
   Достатъчно глупаци са тук,че само ти ни трябваш.
  • От много чукане си станал като Стокхолмска роза
   ....
   Упс , викат му Стокхолм-ски синдром
  • Hi
   history
   6 -2
   22:04, 16 апр 2020
   Щом им харесва еднокнижното говедо да ги чука, нека ги чука.
   Все пак племето има половин хилядолетен османски опит.
  • 33
   333
   2 -4
   23:13, 16 апр 2020
   Ами дърпай в чужбина, стига се обяснявай!!!
  • Dd
   dd
   3 -2
   00:16, 17 апр 2020
   Младок 2
   Пич,споко!От 8г. не съм в България!Няма кой да ви мъти мозъците на вас!Иди си купи тоалетна хартия!

Хороскоп за 21.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
От близките си ще получите стимул и мотивация за творчески и професионални изяви. Все по-убедително ще налагате присъствието си в сфери, носещи ви пари и популярност. Съдбата ви дава благоприятни възможности, възползвайте се, за да получите това, което искате за себе си.
21 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се скъпете да харчите парите си днес, покупките ви ще са удачни и ще ви направят доволни. Имате желания, реализацията за които изисква повече яснота и подготовка. Те не са пречка, нужно ви е да вземете решение за стартирането им и да действате. В семейството ще имате повод за празнуване.
21 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Очаква ви ден, пълен с емоции и добро настроение. Пропускате проблемите покрай себе си, без да им позволявате да влияят на настроението ви. Заобиколени сте от хора, с които се работи леко и които са готови да ви съдействат по всяко време. Прекалено самонадеяни сте в личен план, по-скоро в отношението си с човек, който владее сърцето ви.
21 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Запазвайки доброто си настроение, ще отхвърляте задачите си една след друга. Започващите нов бизнес се нуждаят от допълнителна информация по интересуващите ги теми, за това ще потърсят мнението на специалисти или чрез интернет ще обогатят знанията си. Ще успеете да се включите в сроковете.
21 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще усещате в себе си сили и енергия за развиване на нови умения. С лекота ще вземате решения и ще привличате съмишленици. В спорове ще постигате лесно споразумения и ще ви се отдава да организирате другите. Няма да ви липсва подкрепа, защото привличате на своя страна силните и пробудените.
21 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изисква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
21 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Имате разнообразни планове за този ден, но най-вероятно е да успеете да осъществите само част от замислите си. Непредвидени обстоятелства ще ви попречат да го сторите, но това не бива да ви разочарова. Напротив ще ви позволи да се насочите към нещо ново и градивно. Вечерта ще станете част от интересно мероприятие, което ще ви даде възможност да се разтоварите.
21 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден е изпълнен с нови предизвикателства, които стимулират творческото във вас. Идеите ви са ценни и оригинални и ако се заемете сериозно с реализацията им, ще срещнете одобрението на всичко около вас. Подкрепата на приятел в това отношение ще ви бъде от особена полза, защото той ще ви мотивира да се захванете с нещо перспективно.
21 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днешният ден ще е сравнително натоварен, свързан е с много ангажименти, срещи и контакти. Имате достатъчно енергия и търпение да се справите с повечето си дела. В определен момент обаче ще трябва да отложите конкретни действия за по-късен етап. Вечерта ще имате нужда от тишина и спокойствие за пълноценна почивка
21 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Добре е да планирате внимателно ангажиментите си днес. Полезно ще ви е да имате повече време да реагирате адекватно на непредвидена ситуация. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви притеснява. Сърдечният партньор ви вдъхва надежда за нещо, което отдавна желаете.
21 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Имате различни ангажименти през този ден, които изискват повишеното ви внимание. Близки хора ви търсят за съвет и вие подхождате отговорно към молбите им. Може би ситуацията не е новост за вас, но все пак внимавайте. Не се обвързвайте прибързано, дайте си повече време да се запознаете с детайлите.
21 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Спокоен и приятен ден очаква онези, които не планират далечно пътуване. Занимания с вашето хоби ще ви донесат най-пълно удовлетворение. Душевното ви равновесие е стабилно и нищо не е в състояние да ви обезпокои. Ще прекарате приятна вечер вкъщи, ако поканите близки приятели на гости.
21 сеп 2020
Последни новини