От х:

Днес в x:

Разказва Рамадан Ахмедов, един от четиримата доброволци в Асеновград

Рамадан Ахмедов е един от хората, които доставят хранителни продукти и лекарства на възрастни хора от село Лясково. Той е един от първите примери, в които млади асеновградчани помагат на хора в нужда, предвид настоящата извънредна обстановка. Възрастните, на които помага, приемат доброволците с огромно щастие и топлина.

Ето разказа на Рамадан за това как той вижда ролята си на доброволец и кое го мотивира да не се уморява да бъде в подкрепа на хората:

"Ролята на доброволеца е да помага, да раздава усмивки и да се включва в най-различни благотворителни каузи и инициативи. Да си доброволец е нещо много лично и специално, защото се срещаш с хора, контактуваш с тях, споделяш им емоциите и вълненията си. Те също разказват понякога своите неразказани истории.

Доброволците даряват най-ценното нещо – времето. Доброволчеството носи опит, вдъхновение, контакти, приятели и нови запознанства. Срещаш се с интелигентни, образовани и опитни хора, с които мислите еднакво по най-различни теми.Хората в Лясково ни посрещнаха изключително топло и радушно. Бяха много щастливи и въодушевени от това, което правим за тях. Почувстваха се значими и оценени, защото някой се е погрижил и помислил за тях в труден момент. Щастливите усмивки на лицата им са най-големият подарък за доброволците. Изпратиха ни с най-мили благопожелания до нови срещи.

Ние, доброволците, сме винаги насреща и сме готови да помагаме във всеки един момент. Те са наши родители, баби и дядовци и ние сме отговорни да се погрижим за тях! На двамата жители на Лясково им занесохме храни (хляб, мляко, месо, плодове, зеленчуци и консерви), лекарства, предпазни средства (маски и ръкавици) и други продукти от първа необходимост. Поинтересуваха се какво е положението в Асеновград, дали хората носят маски по улицата, изпълняват ли се ограничителните мерки в града. Естествено, бяха притеснени от създалата се безпрецедентна ситуация и последствията от нея, но се надяват в най-скоро време всичко това да приключи благополучно.

Струва си да бъдеш доброволец. Струва си да виждаш стотиците усмивки на лицата на хората. Самият аз извършвам тази дейност повече от 7 години. И до днес винаги, когато имам възможност през свободното си време, се включвам активно в различни благородни каузи, независимо какви са те. Работя от 2 години, но това не ми пречи да съм доброволец. Напротив, насърчава ме още повече. За да си доброволец трябва да имаш определен набор от качества като търпение, мотивация, вдъхновение, креативност и отвореност към света. Доброволецът трябва да е изпълнен от позитивна енергия, която да предава на околните и да го прави с огромно желание. И най-важното е да се чувства щастлив! За тези години натрупах много нови знания, умения. Научих се да се справям в трудни моменти. Придобих качества като отговорност, лоялност, толерантност, взимане на решения и работа в екип, зачитане мнението на околните и други.

За жалост в Европейския съюз България е на предпоследно място по брой доброволци. Процентът е едва 12%, като се забелязва съвсем леко увеличение. Средният процент за ЕС е 24%. С повече реклама за ползите от доброволчеството, вярвам че тези цифри и статистики биха се променили осезаемо“, размишлява Рамадан. Според него трябва да се дава повече поле за изява на доброволците, тъй като работа им е отговорна и важна. Освен това обществото и институциите трябва да имат по-голямо доверие към тяхната работа, а гражданите, да осъзнаят важността на дейността и мисията им да помагат във всеки един момент. 

Рамадан Ахмедов е неколкократен носител на приза "Рицар на добрата воля" в Асеновград за приноса му в десетки доброволчески инициативи.

Екипът от доброволци в акцията е ръководен лично от директорът на Градска библиотека "Паисий Хилендарски" Милена Марковска.

Кампанията за набиране на доброволци продължава. Те ще бъдат ангажирани с подпомагането на възрастни и нуждаещи се асеновградчани, в условията на разпространение на COVID-19. Работата им ще се състои в помощ при почистване, пазаруване или морална подкрепа. Заявления се подават в библиотеката.

До момента действащите доброволци са едва четирима. Допълнителна информация може да бъде получена на телефон 0331 68 165 (от 08:00 ч. до 16:30 ч.).

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини