От х:

Днес в x:

Кои в България са "социално изолирани и едва ли може да се направи много за тях“

262 адвокати от Фейсбук общността на българските адвокати (ФОБА) поискаха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и премиерът Бойко Борисов да задължат финансовия министър Владислав Горанов да се извини за думата „маргинали“, която използва на пресконференция на правителството при обявяване на икономическите мерки за справяне с кризата от коронавируса.

Освен това настояват Министерският съвет и Народното събрание да включат свободните професии в списъка на тези, които ще се възползват от мерките за запазване на заетостта по време на извънредното положение и от отлагането на плащането на данъците до 30 юни, а не да бъдат заставяни да ги внесат до 30 април. Вчера сдружението „Електронна национална адвокатска платформа за сътрудничество“, първо сигнализира, че за адвокатите не е предвидено отлагане на срока за плащане на данъци.

Във вторник, по време на пресконференцията на правителството за икономическите мерки, Владислав Горанов каза: „Българските граждани, които са социално слаби, продължават да се ползват от системата за социална закрила. Тези граждани, които се опитат да запазят правоотношенията си с работодателите по време на кризата, техният работодател ще получи помощ от държавата. Тези граждани, които са маргинали и не попадат в нито една от описаните хипотези, те са социално изолирани и едва ли може да се направи много за тях“.

Тези думи на Горанов провокираха и острата реакция на ФОБА, които днес изпратиха писмо (виж пълния текст тук) до Караянчева и Борисов.

В него те заявяват: „Ние се обръщаме към Вас, като част от „Фейсбук общността на българските адвокати“ (ФОБА), където членуват 2600 адвокати, но и от името на хилядите наши клиенти и приятели, упражняващи свободни професии или занаятчийска дейност по регистрация (журналисти, адвокати, нотариуси, частни съдебни изпълнители, лицензирани оценители, експерти към съда и прокуратурата, медицински специалисти, дейци на науката, културата и образованието, икономисти, инженери, консултанти, архитекти, одитори, експерт – счетоводители и други физически лица, упражняващи свободна професия, които плащат патентен данък и не са еднолични търговци, собственици или съсобственици на капитала в търговски дружества или регистрирани земеделски стопани или тютюнопроизводител, както и хиляди други граждани, полагащи труд без трудово правоотношение и месечно възнаграждение), които формират повече от 10-15 % от брутния национален продукт на страната“.

Нататък адвокатите посочват, че имат основание да се чувстват засегнати от думите на Горанов, който „неправомерно си е позволил да обиди български граждани за това, че формират приходи в бюджета, но нямат право и основание да претендират държавата да помисли за тях в извънредната ситуация като ги включи в мерките за подпомагане и защита“. От ФОБА искат още да се даде възможност на свободните професии да отсрочат данъчни и осигурителни вноски, да се удължат сроковете да подаване на декларации и данни за намаляване на данъчните и осигурителните задължения.

В писмото се казва, че думите на Горанов на пресконференцията, чието мото според адвокатите е „Да не истерясваме, за маргиналите няма какво да се направи“, са крайно обидни и скандализиращи една не малка част от гражданите, които да редовни платци към бюджета.

Не си струва да искаме оставката на човек, който живее в чуждо жилище, без да плаща наем и в същото време укорява внасящите стотици хиляди лева в бюджета, но настояваме Вие, г-н Борисов, като премиер и негов ръководител в Министерски съвет и Вие, г-жо Караянчева, като председател на парламента да задължите министър Горанов да се извини за непремерените си и нагли приказки, както и да бъдат предприети в спешен порядък действия по допълване на мерките, които са предвидени и се провеждат по повод извънредното положение в страната, като те включат и категориите, в които ние попадаме като задължени към бюджета лица, а най-недопустимо и крайно несъстоятелно сме наречени „маргинали“, пишат адвокатите.

И обясняват, че невключването им в списъците за запазване на заетостта и отлагане на срокове за плащане данък по ЗДДФЛ и корпоративен данък води до поставянето им в явно неравностойно и неравноправно положение, с което те не са съгласни.

Поставянето на етикет „маргинали“ и определянето ни като лица, които не попадат в нито една защитна социална схема и са социално изолирани, поради което за тях не може да се направи много, е и явна проява на груба дискриминация по професионален признак. Като се присъединяваме към вече изразените стотици мнения в социалните мрежи от множеството високоинтелигентни и квалифицирани хора, най-отговорно заявяваме, че не сме се оставили да бъдем на издръжката на държавата, а редовно и почтено си внасяме данъците и осигуровките, като формираме национален продукт, от който г-н Горанов получава заплатата си и дори само това е достатъчно за необходимостта неговото изказване да бъде порицано и изрично публично оттеглено или да получим публично извинение“, изтъкват от ФОБА.

Те настояват Народното събрание спешно да допълни разпоредбите в закона за извънредното положение като добави и представителите на свободните професии към хората, за които се отлага срокът за плащане на данъци. „В противен случай си запазваме правото да реагираме по подобаващ начин на нежеланието на министъра на финансите, правителството и Народното събрание да уважат нашите справедливи и основателни искания за равно третиране с всички останали български граждани, които са засегнати от въведеното извънредно положение. Запазваме си и правото да се отнесем към държавата, както тя се отнася към нас, тоест да я поставим в ролята на „маргинал“, заявяват адвокатите.

Източник: lex.bg

Коментари в сайта (4)

 • 1
  []
  []
  14 -1
  15:10, 28 мар 2020
  Цялата Шайка е корумпирана до няма и къде.
 • 2
  Ам
  АмериканскиХойКосмат
  10 -1
  09:35, 29 мар 2020
  Мария Антоанета е била много учудена защо трябва да намаже Гилотината.
  Това ги чака и Шайката
 • 3
  По
  Порчо
  12 -1
  14:36, 29 мар 2020
  Аз не искам да се извинява! Искам да си подаде оставката! Макар и Падишахът да не я приеме, това ще покаже, че полувисшиста има някакви остатъци от морал, а не е абсолютно тенеке-сурат!
  Обаче ако Вождът я приеме, то не ми се мисли за Мозъка Горанов! Без собствено жилище, трудови умения и елементарни знания, какво ще прави!
 • 4
  Бе
  безработен
  6 0
  20:52, 31 мар 2020
  А какво да правят тези, които са изгубили работата си, месеци преди извънредното положение, както и по време на него, но нямат право на обзщетение за безработица? Тези, които са били отскоро на работа... Ще има ли социална защита и за тях или ги оставяме да мрат? Те не попадат и в категорията соц. слаби, защото изскванията там са такива, че няма как да бъдат включени. Да не говорим, че тези, които реално имат полза от соц. помощи, са ромските майки с деца, които получават помощи за самотни майки на многолюдна челяд. Всички останали соц. слаби, трябва да са абсолютни балъци, за да разчитат на мизерния размер на соц. помощ, който дори не може да покрие разходите им за храна през месеца. Всъщност, те трябва да са направо умрели, ако разчитат на това.
  Тоест, не би трябвало да има такива.

Още новини

Хороскоп за 05.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Освободете се от напрежението, загърбете минали неприятности и гледайте с надежда напред. Очакват ви успехи, основите на които дълго са поставяни от вас. Благоприятни перспективи се очертават за работещите в областта на търговията и предприемачите. Бъдете внимателни при работа с документи. Добри новини.
05 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще успявате. Ще реализирате плановете си дори по-добре от предвиденото. Близък човек ще ви ангажира с проблем, по който едва ли ще можете да сте му полезни. Не позволявайте хорските приказки да променят отношението ви към определена личност, защото тя заслужава повече внимание и уважение.
05 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обзети сте от творчески идеи, които горите от желание да споделите и осъществите. Предлага ви се чудесна възможност за изява. Ще се радвате на вниманието и обичта както на близките си, така и от страна на колеги и на хора, на които ще бъдете представени. Нова сърдечна тръпка ще ви разтърси и само вие знаете колко далеч искате да стигнете.
05 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще отделите повече време на работата си, служебна, делова, лична или обществена. Довеждате до край започната задача и това ви кара да прецизирате детайлите, в очакване на добри резултати. Благоприятно развитие на делови въпрос, касаещ и близките ви, свързан с имоти, дела или други начинания.
05 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще отбележите ново начало за бизнеса си или друга, обвързваща ви с перспективите си активност. Измежду нещата, които определяте за важни са професионалното ви утвърждаване и личния ви живот. За последното ще се погрижите повече, предвид растящите ви желания. Поява на нов човек в живота ви или подновяване на връзка с вече познат ще придобие по-дълбок смисъл за вас.
05 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Разнообразната работа днес, която ви налага общуването с много хора, може да ви изнерви. Старанието ви да сте изрядни във всичко, с което се заемете, често ще бъде проблемно, и то не по ваша вина. Можете да разчитате на помощта на близък приятел, който няма да ви подведе. Независимо от всичко бъдете усмихнати и сърдечни с другите.
05 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не всичко днес ще се подрежда според очакванията ви. Възможно де възникнат проблеми, чието решаване ще наложи компромиси от ваша страна. За да имате по-малко разочарования, ограничете контактите си до минимум. Бъдете уравновесени и резервирани към непознатите. Не парадирайте с успехите си. Ако го сторите може скоро горчиво да съжалявате.
05 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Привличат ви непознати неща и затова едва ли днес ще се задоволите с обичайните си занимания. Опитвате нещо нестандартно, което ще помните дълго. Едва ли е трудно да ви привлече човек на своя страна, тъй като сте в настроение и лесно се съгласявате с привлекателни идеи. Ако започвате нещо днес, непременно го довършете, защото иначе ще си създадете двойна работа.
05 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Радвате се на един полезен ден. Независимо от заниманията си ще запазите доброто си настроение и ще успеете да го предадете и на околните. Разбирате се чудесно с човек, който отдавна ви привлича и нищо чудно скоро отношенията ви да се задълбочат.
05 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Разтоварващи занимания ще ви помогнат да се освободите от натрупаното напрежение и ще подобрят настроението ви. Заобиколете се с обичани хора, с които чувствата ви са взаимни. Неочаквани новини ще ви зарадват. Решението ви да помогнете на някого е похвално и ви прави чест.
05 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако трябва наложете усилия за да намалите темпото и да не сте все заети и активни просто по навик. Важно е да проявите благоразумие. Днес не всичко, което ви е доставяло удоволствие или ви е носело придобивки, ще ви въздейства по същия начин. Отделете от времето си и помогнете на близките си, но в никакъв случай не чакайте отплата.
05 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Характерни за този ден са спокойствието и доброто настроение. Подхождате положително към всяко нещо, с което се сблъскате и това до голяма степен определя и добрите резултати, които постигате. Отпадат съмненията ви относно човек, когото сте считали за прегрешил спрямо вас. Имате чудесната възможност да се отпуснете и забавлявате вечерта.
05 юни 2020
Последни новини