От х:

Днес в x:

Почистване и подреждане на дома – терапия против стрес

Заради разпространението на коронавируса, все повече хора започнаха да изпитват тревожност и трудно да спят нощем. Освен това оставането у дома и липсата на движение, също си казват думата върху психиката. Раздразнителност, главоболие, болки в стомаха, свръхчувствителност... Всичко това може да причини стреса, който изпитваме тези дни.

По телевизията, радиото, в социалните мрежи, целият интернет е пълен с негативна информация за новото заболяване, която само ни депресира още повече. В такъв момент човек се нуждае от обръщане към себе си и връщане към онези малки неща от ежедневието, за които преди не сме имали достатъчно време.

Според психолога Хайме Зукърман, за да намали чувството си на безпомощност, човек може не само да чисти, но и да подреди някои неща в дома си. По този начин вниманието му ще бъде заето с нещо много по-приятно, отколкото с мислите за последиците от COVID-19.

Ако усещате, че вече пореден ден бършете прах, премествате книгите на ново място или просто пренареждате чорапите по цветове, не се притеснявайте. В това няма нищо лошо. Това е вашата терапия за успокояване на духа.

„Ние сме склонни да се вкопчваме в познатите ни модели, особено в периоди на повишен стрес“, казва Зукърман и изтъква, че това е пряк път, по който да съхраните психиката си по време на изолацията, която не се знае колко ще продължи.

Почистването и подреждането на дрехите в гардероба, например, помага на хората „да филтрират“ по-лесно вълната от нова информация, която „ги залива“ изведнъж. Дори само да подредите колекцията си от стари грамофонни плочи или пък да разтребите шкафа с подправките, това ще ви даде удовлетворението, че денят ви не е минал напразно.

Почистването покачва ендорфините
Може би ви е омръзнало да дезинфекцирате всичко заради коронавируса, но все пак трябва да отбележим, че освен умората в края на почистването с парцала, ще повдигнете и настроението си. Причината е, че по време на действието се отделят ендорфини – хормони на щастието.

От гледна точка на оцеляването, предвидимостта ни позволява да планираме някои неща и до някаква степен да се предпазим от потенциални заплахи чрез действията си. По време на хаос, какъвто донесе пандемията в живота ни, желанието да ни е по-чисто се увеличава, коментира психологът Маги Воуган. Тя обяснява пред „Huffpost“, че ако му отделим достатъчно време и се движим от едно помещение в друго, това може да се превърне и в ефикасна тренировка – нещо, което също има полза за психиката ни. Всичко това намалява хормоните на стреса и увеличава ендорфините.

Според специалистите, когато видите, че най-сетне сте наредили гардероба си така както никога досега или пък за първи път терасата ви светне, ще сте по-мотивирани да свършите нещо друго, което сте оставили на опашката със задачи. Това ще ви направи и по-организирани, което е много важно докато работите от вкъщи и се грижите за вашето семейство.

Развийте потенциала си
След като видите, че можете и досега просто ви е мързяло да изхвърлите непотребните вещи, използвайте потенциала си за нещо друго и продължете списъка с добре свършени задачи. Същият терапевтичен ефект може да ви донесат шиенето на машина, рисуването, готвенето или участието в доброволчески инициативи, посветени на борбата с коронавируса.

Източник: Tialoto

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини