От х:

Днес в x:

Дончев: Надявам се в следващите дни банките да ви дадат шанс да пропуснете 1 или 2 вноски

Хайде да не отхлабваме всичко в началото, като да не се събират данъци, да не разглабяме държавата на десетия ден от кризата, заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред NOVA.

С представените вчера икономически мерки от премиера покриваме и трите ситуации - ако някой е пред уволнение, ако някой е в неплатен отпуск и ако някой е в платен, подчерта Дончев. 

Той бе категоричен, че мерки като намаляване на ДДС-ставката няма да подкрепи потребителите, а ще бъде в подкрепа на предприемачите и търговците.

Относно 4,5-те млрд. лева, които държавата ще отпусне за справяне с кризата,вицепремиерът заяви, че абсолютен приоритет е да се осигури системата за здравеопазване.

Дончев настоя спешно да се увеличи капацитетът на службите за домашен патронаж, ако се твърди, че хората трябва да си стоят вкъщи. Той подчерта, че на тези хора някой трябва да им носи храна, вода, лекарства.

Вицепремиерът обясни, че се пренасочват средства от всички оперативни програми - засега те са около 600 млн. лв., а ако имало нужда, може да стигнат и до милиард.

Най-важно е банките да имат въздух, да бъдат гъвкави, ако някой има нужда от пари за ликвидна подкрепа, подчерта той.

"Надявам се в следващите дни търговските банки да кажат какви ще бъдат нивата им на гъвкавост - да ви дадат шанс да дишате, да пропуснете една или две вноски", обясни Дончев. 

Минали са 10 дни от началото на извънредното положение, не знаем колко ще продължи и какви ще са размерите на стопанската криза. Опитваме се схемата 60/40 да бъде максимално широка, защото не са засегнати само хотели, ресторанти и транспорт. За мен промишлеността категорично трябва да бъде включена, фабрика много трудно се пуска, ако бъде спряна, допълни Дончев.

"Държавата ще издържи колкото трябва - не можем да си позволим да проявяваме малодушие", заяви Дончев и призна, че може да се стигне и до взимане на нов дълг. Подобно признание направиха вчера и примерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов.

Вицепремиерът е категоричен, че ако спрем тежкотоварния транспорт, Европа ще обеднее много. Според него може да се стигне и до нов държавен дълг.

Първият приоритет е животът и здравето на хората - ние трябва да доставяме всичко за тези, които са на първа линия, каза Дончев.

От думите му стана ясно, че от кризата има и позитивни неща и даде пример с въвеждането на дистанционното обучение, което иначе щяло да коства милиони и да трябват години, за да се въведе, а сега това станало за дни.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ан
    антимишок
    1 -1
    11:51, 25 мар 2020
    А кога най-после ще бъде приет Закон за фалита на физическите лица?!Нали УЖ сме европейци,членове на Европейския съюз,а останахме единствената "държава"-членка без такава регулация?!
  • 2
    Ха
    Ха дано ама надали
    1 -2
    17:28, 25 мар 2020
    надявай се , надявай се, то и аз 30 години се надявам България да стане Швейцария , ама тя става все повече на Лайнария.
  • 3
    Пи
    Писна ни
    2 -2
    21:56, 25 мар 2020
    Що за отговор бе Прост.к - надявам се банките да ви дадат шанс !
    Гледаш ,като маймуна и си мислите , че Ви вярваме.
Последни новини