От х:

Днес в x:

БЧК Смолян ще помага на хора в стрес заради пандемията от covid-19, но не раздава хранителни помощи. Засега!

Телефон на който към момента БЧК Смолян събира информация за нуждите на населението 0301 6 32 97

Наблюденията от последните седмици, особено след въвеждането на извънредното положение в страната на 13 март, сочи, че все повече хора изпадат в паника, стресът нараства не само заради страх от заразата с КОВИД-19, а и заради загуба на доходи, работа, започва да влияе и социалната изолация, както и неизвестността и несигурността. Вече се наблюдава все по-голяма нужда от комуникация, възрастните хора често звънят на телефон на общината и дежурния не просто да искат храна или лекарства, а да разкажат на някой как се чувстват и да не са самотни, научи СмолянБГвести.

БЧК Смолян подготвя алгоритъм за работа в тази ситуация, като ще бъде отворен телефон, на който психолози ще успокояват хората. Какво прави в момента структурата в Смолян с другите видове помощи, обясни ръководителят на местната структура Мария Делева, която е член и на областния щаб за борба с коронавируса и е предложила на Щаба да се отвори телефон, на който хората да звънят при нужда.

„До четвъртък- 26 март ще се изясни от какво основно имат нужда. Наблюденията до дук сочат, че когато видят БЧК, хората го свързват с помощи в материална форма, основно храни. Такива вероятно ще има в бъдеще, но макар и чрез БЧК, ще се дават от други организации, институции, фондове или инструменти за подпомагане.“, обясни Делева.

„На телефона обявен в БЧК -Смолян може да се обадите и да кажете от какво се нуждаете, защото към момента все още се изясняват нуждите на хората, събира се информация, след като се обработи ще се направи алгоритъм за работа с различните групи хора и техните нужди.“, обясни ръководителят на структурата и не скри, че от ромската общност вече са използвали телефона, за да искат хранителни помощи.

„Ако се свържете с телефона на БЧК в Смолян може да получите хранителен пакет само, ако сте крайно нуждаещ се, при това еднократно и по преценка на експертите в организацията на БЧК. Тези пакети обаче са ограничени -10 бройки месечно, постъпват в БЧК в следствие на договор на организацията и магазин "Била" и се събират в самия магазин като дарения от клиентите. Всеки от 10-те пакета съдържа по един брой основни хранителни продукти и са инструмент за оцеляване, не за преживяване.

По думите на Делева до края на седмицата събраната информация ще се обработи, ще се подаде в областния щаб и онези дейности, от които хората в общините имат нужда, но съответните общини не могат да поемат, ще се покрие от БЧК, която на територията на областта има общо около 420 доброволци. Прогнозата на специалистите е, че много скоро ще има два варианта на изолирани -тези, които имат средства, но не могат да излязат и втора група, които нямат нито пари, нито възможност да напуснат дома си.

„Най-вероятно ще нарасне броят на хората, които ще имат нужда от помощ от хранителни продукти, тогава ще се включат вероятно държавни инструменти, дарители, други източници, но за сега БЧК няма такъв ресурс.“ Делева обясни, че структурата на БЧК в Смолян е осъществявала социален патронаж до преди 6 години, но от тогава общината е взела тази услуга и сега я изпълнява. „Това е комплексна услуга и всяка община изпълнява определен обем от компонентите й-медицинска, социална, доставка храни, купуване и доставка на лекарства, попълване на документи, както и психологическа помощ.

Всеки обаче започва да се напряга в ситуация на изолация, а освен карантината нараства страха за доходите, работа и здраве, увеличава се бързо броят на уязвимите, които имат нужда от психологическа помощ.

„По тази причина БЧК Смолян са подготвени трима психолози, на територията на цялата област са около 7 души, които ще могат да подкрепят изпадналите в нужда по телефон.“, каза Делева и обобщи, че тепърва се изготвя алгоритъм какво точно да се казва на хората според нуждите им-застрашени базови нужди -храна за  физически оцеляване, нужда от помощ отвън, за да се пазаруват храни и лекарства, или здравна и психологическа помощ.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини