От х:

Днес в x:

EК създава стратегически медицински резерв

Стратегически запас за здравно оборудване създават по решение на Европейската комисия. В него ще има апарати за обдишване и предпазни маски, за да помогне на страните от ЕС в борбата с епидемията от Covid-19. Това е първият по рода си резерв.

Оборудването в резерва ще включва техника за интензивни отделения, например - респиратори, маски за многократна употреба, ваксини и лекарства, лабораторни консумативи.

Резервът ще бъде част от механизма на ЕС за гражданска защита. Той ще се намира в една или няколко държави от ЕС. Държавата, където се намира резервът, ще отговаря за купуването на оборудването.

По думите на председателя на ЕК взаимната помощ е единственият начин да продължим напред.

Предвижда се ЕК да финансира 90% от резерва. Центърът за съгласуване на действията в извънредна обстановка ще управлява разпределението на оборудването, за отива то там, където е най-необходимо.

Първоначалният бюджет на ЕС за резерва е 50 милиона евро. Предстои обсъждане за още 40 млн. евро. Очаква се решението влезе в сила утре, държавите, които искат да поддържат резерва, могат да кандидатстват за преки безвъзмездни средства от ЕК. Тези средства покриват 90 на сто от разходите за резерва, а останалите 10 на сто се поемат от държавата, се уточнява в съобщението.

Координационният център за реагиране при извънредни ситуации ще управлява разпределението на оборудването, за да се гарантира, че то отива там, където е най-необходимо.

След като мярката влезе в сила на 20 март, държавите членки, желаещи да поддържат резерв в rescEU, могат да кандидатстват за преки безвъзмездни средства от Европейската комисия.

От ЕК уточняват, че rescEU е част от Механизма на ЕС за гражданска защита, който укрепва сътрудничеството между участващите държави в областта на гражданската защита с оглед на по-доброто предотвратяване, готовност и реагиране при бедствия.

С предложението се увеличава резервът от активи на rescEU на Механизма за гражданска защита на ЕС, който вече включва самолети и хеликоптери за борба

с пожарите. Посредством Механизма Европейската комисия играе важна роля при координирането на действията при бедствия в Европа и по света.

Към днешна дата в механизма участват всички държави — членки на ЕС, както и Исландия, Норвегия, Сърбия, Северна Македония, Черна гора и Турция. От създаването му през 2001 г. Механизмът за гражданска защита на ЕС е бил задействан в отговор на повече от 330 искания за помощ в ЕС и извън него.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Та
    ташак
    0 0
    22:57, 19 мар 2020
    европедалите нищо не могат да създадат
Последни новини