От х:

Днес в x:

Работа от вкъщи: по-добре да клечим, отколкото да седим

Ако сега четете седнали тази статия, значи си почивате неправилно, според вълнуващо изследване, посветено на живота на съвременните ловци-събирачи.

Проучването открило, че те си почиват почти колкото и нас – представителите на развитите страни. Подходът им към почивката, обаче, изключва всякакви столове и залага на клечането.

Тази разлика в техниките оказва влияние върху метаболитните процеси и сърдечното здраве и повдига въпроса, защо съвременния навик да се седи е толкова нездравословен.

Изследване открило връзка между седенето и високия холестерол, сърдечно-съдовите заболявания, диабета и други състояние, дори сред хора, които спортуват.

В рамките на новопроведеното изследване, учени накарали няколко доброволци от племето Хадза на възраст от 18 до 61 да носят педометри в продължение на седмица.

Оказало се, че доста често са в покой. Станало ясно, че средно мъжете и жените от племето се движат по около 2-3 часа на ден, а са в покой в продължение на 10 часа.

Часовете бездействие се равнявали на това при хората от развития свят, но представителите на племето били значително по-здрави.  

За разлика от нас Хадза не използвали столове. Затова учените решили да разберат как точно си почиват представителите на племето.

Така стигнали до извода, че те обикновено седят на земята, но често и клечат – през близо 20% от времето, отредено за почивка, Хадза стоели в клечаща поза.

За да определят какво означава тази поза за краката и мускулите, учените помолили няколко представители на племето на поседят, да изминат известно разстояние пеша и да поклечат докато прикрепени към телата им сензори следели мускулните съкращения.

Оказало се, че когато Хадза клечат мускулите на краката им се свиват значително повече отколкото когато стоят.

Изследователите вярват, че клеченето изисква значително повече мускулна активност, в сравнение със стоенето.

Подобни разлики в активността на мускулите със сигурност оказват ефектът върху здравето. При предишни изследвания с животни станало ясно, че когато мускулите са обездвижени и не се съкращават, тъканите произвеждат определени ензими, разграждащи мазнините, което води до натрупването на холестерол и други маркери за сърдечно-съдови проблеми.

Това означава, че седенето на стол увеличава риска от различни здравословни проблеми.

Източник: independent.co.uk

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Умеете правилно да преценявате хората и това ви помага да намирате верния път към тях. Доверието, с което се отнасяте към малко познат човек няма да ви разочарова. Проявете разбиране към проблемите на близък човек и му помогнете да се справи с тях. Щастието ще ви се усмихне и ще изживеете един вълшебен миг.
06 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Смирено и с компромиси от своя страна ще се стремите да изгладете отношенията с близките си. Ще имате удовлетворяващи ви и споделени мигове в компанията на семейството си и това ще направи деня ви пълноценен. Доволни ще бъдете от себе си, заради разума и волята, които сте проявили.
06 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ангажирани сте с помощ за другите и ще им посветите голяма част от времето си. Добре е да помислите и за себе си. Има неща, които трябва да свършите и то скоро. Бъдете предпазливи в общуването си с хора, които са чувствителни към темите, които ви вълнуват. Предстоят ви новости и благоприятно развитие на професионален проблем.
06 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не се спирате пред нищо, за да са постигнете нещо ново, което отдавна е вашата единствена цел. Това е добре, но ако наистина си струват всичките усилия, които полагате. Имате и редица по-малки цели, които също чакат своята реализация, затова не ги пренебрегвайте. В интимен план ви очаква нещо, което ще промени ежедневието ви в положителна насока.
06 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Организирайте добре още от сутринта работата си, за да съумеете да се справите с всичко. Имате всички шансове да осъществите плановете си, трябва да изчакате само сгоден случай да започнете да действате. С вашия нюх няма да е трудно.
06 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Преодоляване на препятствия от различен характер ще ви държат будни и в активна позиция днес. Не унивайте, с постоянство и малко късмет ще постигнете целите си. Ще получите съдействие от човек, който е доказал доброто си отношение към вас. Не бъдете прекалено мнителни.
06 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Изберете най-важното и върху него съсредоточете енергията, за да постигнете максимума в работата си днес. Почти са изключени ситуации, с които не бихте могли да се справите. Очакват ви приятни срещи с близки хора и запознанства с нови приятели. За много от вас - финансови придобивки.
06 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят ви носи промени и те ще решат в известна степен развитието на проблем, който ви интересува. Ще се изпълнят очакванията ви и това ще ви гарантира бъдещ просперитет. Помогнете на приятел, заплашен е от опасността да попадне под чуждо влияние, което силно ще му навреди. В личните си взаимоотношения търсете разбирателство с близките си, не се конфронтирайте с тях.
06 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Споделените проблеми по-бързо се решават, особено, когато имате до себе си хора, които ви обичат. Ще се почувствате защитени и това ще върне блясъка в очите ви. Получената подкрепа ще ви помогне да станете по-уверени и да не се тревожите излишно за бъдещето си.
06 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не проявявайте самоинициатива, вслушвайте се в желанията и мнението на хората около себе си. Това ще ви сближи и повиши настроението. Щастливи моменти ще имате с любимия ви човек, но само, ако му позволите да бъде искрен с вас, което значи да го предразположите към интимност и откровеност.
06 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Този ден ще бъде свързан с хубави емоции и положително развитие на връзки. В деловата сфера са възможни разногласия с партньори, касаещи минали събития. Ако проявите повече толерантност ще останете удовлетворени. Отворени сте към новостите и скоро ще ви се отдаде възможност да се заемете с нещо вълнуващо.
06 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Положителните ви мисли и добрата енергия, която излъчвате ще създава спокойствие и добро настроение на обкръжението ви. Служебните въпроси ще решавате в движение, предвид натовареността ви, но въпреки това ще се справите. Важна среща ще ви подтикне към повече активност в подготовката си за нея.
06 апр 2020

Случаен виц

Последни новини