От х:

Днес в x:

Данъчните декларации са вече попълнени и онлайн

Предварително попълнените декларации за облагане на доходите на физически лица са достъпни от днес в портала за е-услуги на Националната агенция за приходите, съобщават от офиса на НАП в Хасково. Всеки, който притежава персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП) ще има достъп до вече въведените данни за доходи от трудови правоотношения. Могат да се проверят и граждански договори, хонорари, а също и доходи от наем за имоти, които са отдадени под наем на юридически лица, и субсидии, изплатени на земеделски производители.

Проверката обаче ще бъде достъпна с ПИК и КЕП само, когато лицето има потвърден пълен достъп до групата „Декларации, документи или данни, подавани от физически лица“.

В Хасково близо 80 на сто от подадените досега декларации за доходи са електронни – от 2348 формуляра, 960 са изпратени към НАП с ПИК, а 820 с електронен подпис.

От НАП очакват с днешния старт на услугата за предварително попълнена декларация в сайта на администрацията, броят на декларациите, подадени с ПИК да се увеличи още.

Издаването на ПИК е безплатно и може да бъде поискано във всеки офис на НАП в страната, независимо дали офисът отговаря на постоянния адрес на лицето, уточняват от приходната агенция. Именно с ПИК подаването на декларации става най-бързо и лесно, 7 дни в седмицата, 24 часа в денонощието. Лицата, които нямат електронен подпис или персонален идентификационен код, могат да декларират доходите си на място в НАП, по пощата като добре опликовани писма или на гише в 8 пощенски станции в областта, като за всички тях има осигурени хартиени формуляри.

 Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини