От х:

Днес в x:

От Гърция искат повече вода в р.Марица, която да възпрепятства влизането на мигранти

Гръцките власти са поискали контролирано изпускане на вода от язовир „Ивайловград“, за да затруднят навлизането на нелегални мигранти по река Марица, съобщават гръцките медии, цитирани от Българското национално радио.

По искане от Атина бил отворен бент на язовир „Ивайловград“.

Покачването на водите на река Марица е от стратегическо значение за охраната на границата при Еврос.

След като не могат да преминат през Кастаниес, поради силното присъствие на полиция и армия там, водачите на мигрантите ги насочвали към по-безводните участъци на река Марица. А това било единственото място, през което в момента по нелегален път чужденците можели да продължат пътя си към България и Западна Европа.

В пряко предаване телевизия „Стар“ показа, че водите от язовир „Ивайловград“ са покачили чувствително нивото на Марица на гръцка територия, като дори са залели мост, използван за нелегално влизане в Гърция.

Граничните власти в Еврос съобщават, че границата се охранява денонощно съвместно със сили на европейската агенция „Фронтекс“, както и специални кипърски полицейски части.

130 млн.евро ще бъдат поискани от Европа за оборудване на полицаите по границата на България за тежка миграционна криза, посочи примерът на България Бойко Борисов на заседанието на МС съвет днес. По-късно днес той ще има видеовръзка с премиер-министрите и президентите на държавите от ЕС и с участието на председателите на Европарламента, Еворопейската комисия и Съвета на Европа.

Haskovo.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ми
    Митко
    2 -2
    08:45, 11 мар 2020
    Заради гърците да останем без вода сега.... Просто емигрантите са повод! Причината е, че искат вода за напояване!!! Знам го селяни земеделци от Тихеро..
    • До
      Дорчо
      0 0
      09:53, 11 мар 2020
      Мите ти в Ивайловград ходил ли си? От стената на язовира до гръцката граница са грубо пет километра. Хайде кажи кой ще остане без вода ? И какво напояване те гони в началото на март? Или си пишеш така по принцип. Да сме против, а няма значение срещу кого и какво.
Последни новини