От х:

Днес в x:

Китайският посланик в България: Българското правителство предприема ефективни мерки срещу коронавируса, няма нужда от паника и страх

    Посланикът на Китай в България н.пр. г-н Дун Сяодзюн


    -Ваше превъзходителство, най-напред добре дошли в района на Хасково. Тук сте за празник, но няма как да подминем световната тема номер едно- коронавирусът. Как ще коментирате ситуацията?


    -Искам да благодаря на българския народ за вниманието му в борбата с епидемията.

    За избухването на епидемията китайското правителство взима най-строги и всеобхватни мерки, и срещу разпространението на вируса. Тези мерки вече дават резултати. Убеден съм, че под ръководството на партията, на правителството и с подкрепа от целия китайски народ, както и с подкрепа от международното общество, ние имаме способност, имаме увереност и ресурси да победим окончателно.


    -Международни застрахователни компании вече изразиха мнение, че преките щети от коронавируса за България ще са сравнително малки, но непреките - големи. И това се дължи на факта, че част от основните търговски партньори у нас зависят от китайския пазар- нещо, което ще се отрази и на българския бизнес. Как разпространението на заразата ще се отрази на търговските взаимоотношения между двете държави?


    -Дори и да има такива отправки, те ще са временни. Тенденцията за развитие на търговските отношения и сътрудничество, не се променя. През последните години стокообменът между Китай и България непрекъснато се повишава. От страна на посолството ние поддържаме контакт и ще засилваме комуникацията и сътрудничеството с всички съответни български ведомства, с цел по нататъшното развитие на българо-китайските търговски отношения.

    Но конкретно на въпроса -смятам, че не би трябвало да има много сериозни преки влияния. Освен това китайските потребители очакват още повече български висококачествени продукти да влизат на големия китайски пазар.

    -Смятате ли, че българското правителство предприема достатъчно мерки срещу заразата в този момент?

    -В момента българското правителство предприема ефективни мерки, като например полагането на термокамерите и медицинските декларации, които се попълват още на летищата. И според мен, няма нужда от паника и страх. Няма нужда от пресилени мерки.

    Посолството ни има директен канал за комуникация със съответните български ведомства, като Министерството на здравеопазването, на Външните работи, Гранична полиция, с медицинския екип на летището. Настоящите мерки са ефективни и има резултат от тях. За щастие в България няма досега нито един съмнителен или потвърден случай, дай боже, да няма.

    интервю на Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ло
      Лозьо
      7 -7
      15:01, 15 фев 2020
      Вирусът е вече тук.
      • Мо
        Молете се да не е
        4 -2
        03:26, 16 фев 2020
        Ще унищожи поне 5-6% от Раята ....
      • Не
        Не позна
        4 -2
        12:38, 16 фев 2020
        В Турция вече има 6- ма заразени. БОЖИЕТО отмъщение е вече в сила. Отново и турската лира се срива. Скоро южната съседка ще се моли да и даваме парични заеми.
    Последни новини