От х:

Днес в x:

Всички зад Гешев за ревизия на цялата приватизация. Преглед на печата

24 часа

Всички зад Гешев за ревизия на цялата приватизация

Пълна проверка на целия приватизационен процес възложи на ДАНС главният прокурор Иван Гешев. Действията му получиха подкрепа от политици, синдикати и бизнес.

"Проверката ще обхване всички приватизационни сделки, плащанията по тях, независимо с какво са направени, както действията по следприватизационния контрол, извършени от министерства и държавни агенции", съобщиха от прокуратурата в сряда. Иван Гешев възложи ревизията само 2 месеца след като встъпи на поста.

"Ако се установят достатъчно данни за извършени престъпления, ще бъдат образувани досъдебни производства", увери говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

"В случай, че е изтекла законовата давност, прокуратурата има за цел да уведоми българското общество за целия приватизационен процес и нанесените от него щети", добави тя.

Труд

Хиляди горят след закона "Симеонов"

Хиляди хора в страната се притесняват, че ще изгорят с края на частните лотарии, заради промените в Закона за хазарта, направени по предложение на депутата Валери Симеонов.

Много магазини и собственици на малки будки са купили от частните моментни лотарийни билети, които след отнемане на лиценза им ще останат непродадени.

С последните приети от парламента промени на Закона за хазарта беше решено, че три дни след обнародването им в "Държавен вестник" лицензите за организиране на частни лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго и кено, се прекратяват. А непродадените билети от моментните лотарии трябва да бъдат унищожени от издателите им до края на годината. Това означава, че частните фирми трябва да изкупят пласираните сред търговците билети и да ги унищожат.

Монитор

НАП запорира империята от фирми на Васил Божков

Националната агенция по приходите е започнала да налага запори на империята от фирми на обвиняемия хазартен бос Васил Божков. Това става ясно от проверка в Търговския регистър. Според данните на Агенцията по вписванията са фирмите "Вабо 2017", "Лотария БГ" и "Евробет" АД. Според отчета на първата фирма тя притежава и частния самолет на хазартния бос - Bombardier Global 5000 (twin jet). През останалите дружества пък Божков държи пакетите в игрите на "Националната лотария" и залаганията.

Ограничителните мерки са по искане на ТД на НАП-София и са заради "предполагаеми публични задължения" на компаниите майки - "Евробет партнърс" и "Вабо 2012", става ясно още от запорните съобщения. Запорите са наложени на 6 февруари от НАП, а ден по-късно са и вписани по партидите на фирмите на Божков.

Сега

Ново двайсет: ГЕРБ пробват да премахнат хартиените бюлетини

Макар с голяма неохота, премиерът Бойко Борисов обяви, че властта ревизира досегашната си позиция и поема курс към пълно въвеждане на машинно гласуване и така да бъде премахнато гласуването с хартиени бюлетини. "Ние сме "за" машинното гласуване, днес приемаме точката и се включваме в общия хор на подкрепящите. Не съм убеден, че с това ще се реши нещо, но нека Томислав Дончев и ЦИК да го направят", коментира Борисов преди началото на правителственото заседание. Като основен аргумент за обрата в позицията му, той посочи "народната воля" да гласува с машини на изборите. "Включваме се в общия хор на подкрепящите", добави Борисов.

"Предлагам да се приемем точката, да похарчим няколко десетки милиона и да видим какви ще са резултатите. Не искам върху правителството да тегне каквото и да е съмнение, че не желаем", каза Борисов, но не обяви нито колко ще струват новите устройства, нито колко ще са.

Капитал дейли

НАП също се включи в атаката срещу Васил Божков със запори

Макар централната роля в публичното разпарчетосване на хазартната империя на Васил Божков без съмнение да е на прокуратурата, останалата част на държавната машина започва успешно да се включва с помощ по фланговете. Поредната институция, изведнъж забелязала проблеми във фирмите на задържания в Обединените арабски емирства бизнесмен, е Националната агенция за приходите.

Справка на "Капитал" по партиди на компании на Божков в Търговския регистър показва, че на 6 февруари данъчните са наложили запори върху дялове на поне две негови компании, чрез които се държат контролните пакети в "Ню геймс" (организаторът на "Национална лотария"), "Евробет" (което притежава конкурентната "Лотария България" и предлага онлайн числови игри), а също и дружеството - собственик на самолета на Божков. Основанието е бланкетното - "предполагаеми публични вземания". Това би трябвало да означава, че при проверка или ревизия НАП е открила потенциални данъчни нарушения, за които тепърва ще издава акт, като предварителната обезпечителна мярка има за цел да се запази имуществото, което евентуално би могло да бъде използвано, за да се погаси задължението към държавата.

Дума

Румен Радев: Борисов знаел ли е, че подслушват президента?

Президентът Румен Радев атакува премиера Бойко Борисов за упражняването на контрол над СРС. Той посочи, че реализирането на подслушването, в което бе замесен той, е от ДАНС, а агенцията е пряко подчинена на кабинета и премиера. Затова Радев попита дали Борисов знае, че неговите подчинени подслушват и разработват президента, и то в грубо нарушение на закона. Ако не е го е знаел, тогава означава, че имаме за премиер човек, който не е способен да управлява тези важни служби, допълни президентът. Той се възмути, че прокуратурата е побързала да огласи в публичното пространство записите от СРС в нарушение на закона и явно в нечий интерес.

"Проблемът не е просто в бруталната атака към държавния глава, а в начина на управление на държавата, в ръководството, контрола и използването на службите и правоприлагащите органи, в спазването на закона от тяхна страна. Всичко това рефлектира върху правовата държава, върху устоите на демокрацията и върху правата на българските граждани", категоричен бе Радев. Коментарът му бе в отговор на въпрос за разпространените от прокуратурата СРС и дали вижда в това синхрон между нея и правителството.

Стандарт

Закопчаха двама полицейски шефове в София

Поне двама висши полицаи са задържани при спецоперация в София тази сутрин. Акцията е на Дирекция "Вътрешна сигурност" към МВР и прокуратурата.

По първоначална информация, арестувани са зам.-началникът на Трето РУ и началник на сектор в СДВР.

За момента от МВР и прокуратурата не коментират акцията. По неофициални данни, двамата полицейски шефове са присвоили голяма сума пари от потърпевша.

Земя

Гешев поиска забрана на съюза, организирал Луковмарш

Заради разпоредената от главния прокурор на Република България Иван Гешев проверка по реда на гражданско-съдебния надзор за законосъобразност на дейността на сдружение с нестопанска цел, на 10 февруари 2020 г. Софийската градска прокуратура внесе в Софийския градски съд искова молба за прекратяване регистрацията на "Български национален съюз Еделвайс" (БНС-Еделвайс), съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - София. В рамките на извършената проверка, СГП е събрала голям обем доказателства, които констатират, че дейността и целите на "БНС-Еделвайс" се различават от декларираните в устава на сдружението с нестопанска цел.

В последните десет години сдружението е организатор на прояви, които противоречат на член от Конституцията, който забранява дейността на организации, чиято дейност е насочена срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда, към нарушаване на правата и свободите на гражданите, както и организации, които създават тайни или военизирани структури, или се стремят да постигнат целите си чрез насилие. В хода на проверката са установени множество публични изказвания на членове на ръководството и активисти на "БНС-Еделвайс", декларации и становища на организацията, съдържащи насърчаване към насилие и език на омраза, основани на расова, етническа, религиозна, полова принадлежност и антисемитска пропаганда.

СГП е констатирала още, че "БНС-Еделвайс" е създало и своя военизирана структура, а при част от изявите си членове, активисти и симпатизанти на организацията са облечени във военни униформи.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 09.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Открито ще изразите чувствата и емоциите, които ви владеят и няма да съжалявате. Решили сте да смените подхода си към определен човек, с надеждата това да ви доближи до желаната развръзка. Освен това не се колебайте да се извините и да направите нещо специално за него, ако това е нужно.
09 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отдавна отлагате дадена цел и най-после ще имате възможност да започнете работа по осъществяването й. Добре е да не губите ценно време в допълнително обмисляне. Привлечени сте от човек от обкръжението ви. Не бъдете настоятелни в опитите си да привлечете вниманието му. Оставете всичко на случая, поне за сега.
09 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Благодарение на организаторските ви умения ще се окажете на точното място и време, което ще благоприятства начинанията ви днес. Не пренебрегвайте подробностите, всичко е от значение. Ще има с кого да споделяте и кой да ви насърчава, както и вие да сте полезни някому, стига да го желаете.
09 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Полезни ще са днес общуванията ви, резултатите от които ще ви носят задоволство. При осъществяване на търговски и финансови операции не подценявайте нищо. Четете всичко, съществува риск от недоглеждане. Отделете повече внимание на човека до вас, нуждае се от подкрепата ви.
09 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Да бъдете добри и отзивчиви е важното сега. Събитията ще ви поставят в услуга на други хора и от вас зависи благоприятното развитие на проблемите, които ще решавате. Не изпадайте в крайности и не губете присъствие на духа си. Силни сте и ще се справите. Рискът ви ще е оправдан.
09 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Покажете доброто си отношение към хората на работното място и ще сработите по-бързо идеите помежду ви. Условията по предстоящ проект ще благоприятстват общата ви задача и няма да срещнете трудности в реализацията им. В противен случай светът ще ви бъде сив, а настроението враждебно и скучно.
09 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако не изненадвате с нищо партньорите си днес и действате така, както те очакват, ще имате хубав ден. Овладейте емоциите си и проявете повече търпение в отношенията си с близките. Служебни пътувания ще ви ангажират допълнително, но не съжалявайте. Има какво да покажете и на какво да се научите.
09 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Основателно ще поставите личните си предпочитания днес на първо място, като се погрижите за нуждите си. Равносметката от постигнатото внася известно спокойствие в мислите ви и няма да позволите на никой да наруши това ви усещане. Споделете го с любимите ви хора, това ще засили чувството им за сигурност.
09 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Отнесете се с повече внимание към здравето и душевното си спокойствие. Говорете открито за всичко, което ви тревожи, има кой да ви чуе и помогне. Бизнесът ви няма да пострада, ако днес говорите по-малко за него и помислите повече за собствените си нужди, развлечения и желания.
09 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Готовността ви да работите по отстраняване на пропуските и изпипване на детайлите говори много за вас. Прецизността ви е пословична и заслужава уважение. Разгръщайки потенциала си, ще покажете умения и в области, които до скоро са били непознати за вас. Не пренебрегвайте личния си живот. Ще имате изненади, но бъдете по-активни.
09 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
На някои от вас денят ще предложи чудесна възможност за делова изява, която би поставила на изпитание упоритостта и дисциплинираността им. Усилието наистина си заслужава. В личен план не ви очакват никакви изненади, освен ако не се постараете да ги предизвикате. Роднинските взаимоотношения днес няма да ви носят приятни емоции.
09 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Денят е успешен за вас, тъй като ви носи възможности за развитие в дългосрочен план. От вас зависи как ще ги използвате и дали ще съумеете да ги съчетаете с дейността си. Предложения за съвместна работа няма да липсват днес, затова преценете от какво можете да се възползвате. Очаквайте добра новина от ваш роднина, свързана с негов голям успех.
09 апр 2020
Последни новини