От х:

Днес в x:

Курсът лев-евро няма да е фиксиран в закон. Преглед на печата

24 часа

Радев: Импийчмънтът ще доведе до окончателен крах на управлението

Импийчмънтът няма да напълни язовирите, няма да напълни и хладилниците на хората, няма да вдигне пенсиите. Импийчмънтът най-много да напълни площадите и да доведе до окончателен крах на управлението. Това коментира пред журналисти президентът Румен Радев в отговор на въпрос дали го притеснява процедура по импийчмънт.

Държавният глава присъства днес на представянето на анализа на подготовката във въоръжените сили и на войсковата служба в Българската армия през 2019 г., в рамките на годишната конференция на началника на отбраната в София.

Труд

Курсът лев-евро няма да е фиксиран в закон

Курсът лев-евро няма да бъде фиксиран в закон след влизането на България в т. нар. чакалня на еврозооната (ERM II). Това решиха окончателно депутатите като чрез преходните и заключителни разпоредби на Валутния закон направиха промяна в Закона за БНБ. Според новите текстове след влизането ни в ERM II другите страни от еврозоната, Дания и Европейската централна банка могат да искат промени в курса лев-евро, който ще подлежи на преговори. Минималният престой във финансовия механизъм ERM II е поне две години и няма фиксиран краен срок за излизане от нея.

Монитор

Закопчаха цяла смяна митничари на ГКПП Калотина

Тридесет души, цяла смяна митнически служители, както и служители на "Гранична полиция", са задържани при мащабна акция на МВР и прокуратурата на ГКПП "Калотина". Между арестуваните е и началникът на митнически пункт "Калотина", съобщи главният прокурор Иван Гешев, който заедно с главния секретар на МВР Ивайло Иванов съобщиха подробности от акцията.

Tридесет души, цяла смяна митнически служители, както и служители на "Гранична полиция" са задържани при мащабна акция на МВР и прокуратурата на ГКПП Калотина. Между арестуваните е и началникът на митнически пункт Калотина, съобщи главният прокурор Иван Гешев, който заедно с главния секретар на МВР Ивайло Иванов съобщиха подробности от акцията.

Сега

Държавата незабавно закрива частните лотарии на Васил Божков

Лицензите на двете частни лотарии на Васил Божков - "Национална лотария" и "Лотария България", ще бъдат отнети веднага след влизане в сила на поправките в Закона за хазарта. Това се очаква да стане до седмица-две, след като днес депутатите от бюджетната комисия гласуваха на второ четене законовите промени.

Не бе обяснено защо народните представители са се отказали от първоначалния вариант на вносителя на законовите промени Валери Симеонов, а именно да се даде тримесечен срок, в който частните оператори да върнат лицензите си. Премахната е и възможността печалбите, които не са изплатени към датата на прекратяване на лиценза, да се изплатят до 30 юни 2021 г. Отпадна и текстът частните лотарии да учредят в полза на Държавната комисия по хазарта безусловна и неотменима банкова гаранция в размер на печалбите, които не са изплатени.

Капитал дейли

Управляващите не искат да забранят рекламата на хазарта

До седмици продажбата и разпространението на лотарийни билети от частните лотарии ще спре, а издадените лицензи за тази дейност ще бъдат обезсилени. Така на пазара на талончета за търкане монополист ще стане държавният спортен тотализатор, който ще може да ги рекламира както досега. Ограничение за продажбите им ще има, но текстът е написан неясно и крие риск близки до властта да се възползват от него. Това стана ясно в четвъртък, след като депутатите от парламентарната бюджетна комисия гласуваха на второ четене промените в Закона за хазарта.

Те бяха внесени от лидера на НФСБ Валери Симеонов като сега текстовете са леко променени. Във варианта на Симеонов частните лотарии имаха 3-месечен срок от влизането на закона в сила, за да върнат лицензите си, докато сега това трябва да стане веднага след обнародването му.

Дума

Радев: Импийчмънт няма да напълни язовирите, но може да напълни площадите

Импийчмънтът няма да напълни язовирите, няма да напълни и хладилниците на хората, няма да вдигне пенсиите. Импийчмънтът най-много да напълни площадите и да доведе до окончателен крах на управлението. С тези думи президентът Румен Радев коментира заканите на управляващото мнозинство, че ще обмислят процедура по импийчмънт на държавния глава. Той обаче бе категоричен, че сваленото доверие към правителството не е призив за преврат. Призивите за преврат са слухове. Винаги съм работел за интересите на България, подчерта Радев пред журналисти.

Стандарт

Симеонов: Казина само в курортите и до границата

Комисията по бюджет и финанси прие и на второ четене промените в Закона за хазарта, внесени от лидера на НФСБ Валери Симеонов. Със закона се забранява организирането на хазартни игри, разпространението на билети, фишове, талони или други знаци, както и плащането на печалби на хазартни игри от лица или обекти, или вериги от обекти без съответния лиценз.

Земя

Чумата порази още две свинеферми

В нови две свинеферми във Варненско, в които се отглеждат общо 320 прасета от породата Източно-балканска свиня, е открита Африканска чума по свинете (АЧС), съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Заразените стопанства се намират в селата Старо Оряхово, където се отглеждат 300 животни, и Дебелец - 19 прасета. Около двете огнища е обявена 3-километрова предпазна зона, в която влизат селата Старо Оряхово, Ново Оряхово и Дебелец. Всички заразени и контактни животни в тези населени места ще бъдат умъртвени и обезвредени, както и всички отглеждани в домашни дворове и в нерегистрирани обекти. Последното обявено от БАБХ огнище на АЧС за миналия месец беше в село Голица, община Долни Чифлик.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини