От х:

Днес в x:

Гръмотевици, дъжд и сняг едновременно в Хасково! Синоптиците: не е необичайно

    След температурния рекорд вчера, времето продължава да ни шашка и днес...гръмотевици, дъжд и сняг едновременно в Хасково.

    Много се зачудиха на необичайното време, но синоптиците казват, че всъщност не е аномалия. Рядкост действително е да има гръмотевична дейност посред зима, но не е нещо извънредно. И друг път са регистрирани подобни явления, вероятно обаче хората не са обръщали такова внимание, особено когато гръмотевиците са били по-надалече и тук се е чувало по-слабо, коментира шефът на Метеорологичната обсерватория в Хасково Спас Александров. Обикновенно това се случва при сблъсък на топлия въздух и нахлуващ стедент фронт. Опитният анализатор на метеорологичните прогнози  обяснява, че от сутринта района на Хасково е с т.нар. обилни валежи, които отново са характерни за лятото, идват от т.нар. кумулонимбус -купести облаци, които ни спохождат обикновено през летните месеци.

    В цялата област на Хасково ще вали и в следващите часове, но премесеният сняг с дъжд постепенно ще върви към сняг.

    Валежите и през следващото денонощие ще са именно в Централна и Източна България, понеже фронтът, който ги донесе се изнася в посока запад-изток.

    Снеговалежът няма да е обилен в района на Хасково, ще премине постепенно от интензивен в обложен, което означава, че ще вали спокойно и равномерно- характерно за зимата. Но се очаква да натрупа. В района ще вали сняг и утре.

    За първия учебен ден след дългата грипна ваканция в областта, прогнозата е за температури над нулата и около нулата. Минималните през нощта на 6-ти февруари могат да паднат с градус -два под нулата, но не повече. Продължава обаче да нахлува студент фронт, сочи прогнозата. Най-студено ще е в региона на 7-ми и 8-ми февруари. Тогава се очакват температури от минус 3 до минус 7- минус 8 градуса. Около обяд валежите постепенно ще спират.


    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Ва
      вали
      12 -6
      14:14, 5 фев 2020
      Необичайното беше оня ден.Нали ревем,че няма дъжд и снаяг,а реките и язовирите са празни.
    • 2
      Ба
      бат Христо То
      18 -2
      14:24, 5 фев 2020
      Както се беше запролетило тия дни си вървеше добре биричката . Сега на фона на тоя снежец червено винце и малко пържолки ще са добра загрявка!
      • То
        Тодор ХР
        10 0
        15:09, 5 фев 2020
        И ракийка става.
    • 3
      А
      А
      6 0
      21:09, 5 фев 2020
      Сега и е една дървена да пуснат
    Последни новини