От х:

Днес в x:

21 °C

Грипната епидемия в Хасковска област остава до 5-ти февруари

  Хасковска област ще е в грипна епидемия до пети февруари. Решението за удължаването на мерките, е взето днес на заседанието на Областния оперативен щаб, в който влизат общопрактикуващи лекари, представители на образователното ведомство, епидемиолози и представители от болничните заведения.

  Тази седмица постепенно заболеваемостта намалява. Според първоначалните данни от сантинелното наблюдение, което обхваща 10 % от населението на областния град, през изминалите четири дни от седмицата болните са били 173 ма на 10 хил.души население. Това е под епидемиологичния праг. За сравнение-през четвъртата седмица на годината болните бяха 365 на 10 хил.души.

  Въпреки отчетностите, които вървят надолу и по всичко да личи, че пикът на грипа вече отминава, от РЗИ оставят превантивните марки за ограничаване на разпространението на вирусите до следващата сряда. А те касаят забрана за свиждания, отмяна на планови операции, детски и женски консултации, имунизациите и реимунизациите.

  По данни на представител на МБАЛ -Хасково в Оперативния щаб, няма сериозни увреждания вследствие на грип, като минингит, например, повечето от хоспитализираните са с пневмонии.

  Заради натовареността на Националната референтна лаборатория, в РЗИ все още нямат резултата от изпратената проба за грипен щам. Предполага се обаче, че както в национален мащаб, така и в региона, в момента върлува основно H3N2 или така нареченият „Канзас“, който е грип от тип А.

  В пет общини на региона: Хасково, Димитровград, Любимец, Харманли и Ивайловград кметовете удължиха грипната ваканция за учениците. От РИЗ посочиха, че част от тях са разписали заповедите си след стиковка с епидемиолозите. Учениците са на училище на 6-ти. „Имат основание за решенията си.“, коментира кметските заповеди епидемиологът д-р Снежана Иванова. Шефката на РЗИ-Хасково д-р Соня Димитрова посочи, че в общините, където ваканцията изтича в неделя, решение за евентуалното й удължаване трябва да вземат също кметовете.

  По повод готовността за реакция при случай на коронавирус и обявените в национален мащаб мерки, д-р Снежана Иванова посочи, че РЗИ-Хасково е разпратило указания към заведенията за доболнична и болнична помощ. Разработва се и формуляр за лечебниците, кйто ще придружава пробите при евентуално съмнения за заразен. Тестове за доказване на наличие на коронавирус ще се правят само в Националната лаборатория, уточни тя.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 15.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Дребни неприятности в определени моменти ще блокират дейността ви или ще внасят затруднения в ежедневните ви задължения. Не допускайте друг освен вас да определя ритъма ви на работа или задачите, които имате през деня. Печелите доверието на важен за вас сътрудник. Помощта му в бъдеще ще ви е много полезна.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес едва ли ще сте много съсредоточени върху работата си, защото ви вълнуват въпроси от личен характер. Държите се странно с околните и не трябва да се изненадвате от реакциите им. Преценете кое е по-важно за вас и се заемете с него.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Днес ще се натъкнете на нещо, което ще се окаже особено полезно за работата ви, особено за в бъдеще. Имате достатъчно търпение, за да развиете възгледите си докато започнат да носят желаните от вас резултати. Стараете се да не обръщате внимание на поведението на определен човек, който ви е неприятен и това е наистина най-доброто което можете да направите.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Денят е характерен с непрекъснатата смяна на онова, с което ще се занимавате. Трудно ви е да се концентрирате за дълго, но едва ли ще е и нужно. Заети сте с приятни неща, като повечето от тях са свързани и с хора, на които държите. Предстои ви пътуване по работа, което ще ви отвори много възможности.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Напрегнати сте, въпреки, че ви се иска да си починете и да се заемете с нещо разтоварващо. Бъдете готови на промени и в личен план. Очаква ви сериозен разговор с интимният ви партньор. Подготвяте изненада за свой близък, от която всички ще останат наистина очаровани. Семейството ви ще застане зад всяко ваше решение.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Мотивирани сте да започнете нещо ново и с конкретни действия ще се заемете с реализацията му. Насърчавайки у себе си този плам, много скоро ще материализирате намеренията си. Не пропускайте да изразите уважението и обичта си към хората, които осмислят живота ви. Пътуванията ще са приятни.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Възможни са разногласия с колегите и началниците ви днес. Бъдете по-дискретни по отношение на нещата, които са ви поверени и не злоупотребявайте с доверието им. Вие също не изпадайте в излишна сантименталност, не е нужно да разголвате душата си пред всеки. Други от вас ще пътуват, най-често по служебни дела.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Погрижете се за интересите си, като не пречите на другите да мислят за своите. Много неща ще се променят, не пестете усилия и се старайте да останете добри хора. Любовта ще ви помогне по-лесно да се справите със затрудненията си, срещайки ви с подходящия за вас помощник.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Започвате с много хъс новия работен ден и както може да се очаква имате доста работа за вършене. Успехът ви във всяко едно начинание до голяма степен зависи от собствената ви организация, затова подредете по важност ангажиментите си.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Смело ще пристъпите към действия, осигуряващи защита на интересите ви. Професионалните задачи ще заемат по-голямата част от деня ви. Добре преценете и организирайте времето си, за да ви стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Бизнесът ви изисква сили и средства, които не винаги имате в наличност. В тази връзка ще търсите съдействие от кредитни институции и хора, имащи по-големи възможности от вас. Категорични сте в намерението си да подобрите бита си.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Можете да спечелите вниманието и готовността за съдействие и на най-търсените хора, ако проявите искрен интерес към тях. Всеки харесва човека, който му се възхищава. Ще спечелите приятели, ако правите за тях неща, които изискват време, енергия, безкористност и внимание, ако ги поздравявате сърдечно и с ентусиазъм. Бъдете целенасочени днес и ще успеете.
  15 юли 2020
  Последни новини