От х:

Днес в x:

10 °C

Грипната епидемия в Хасковска област остава до 5-ти февруари

  Хасковска област ще е в грипна епидемия до пети февруари. Решението за удължаването на мерките, е взето днес на заседанието на Областния оперативен щаб, в който влизат общопрактикуващи лекари, представители на образователното ведомство, епидемиолози и представители от болничните заведения.

  Тази седмица постепенно заболеваемостта намалява. Според първоначалните данни от сантинелното наблюдение, което обхваща 10 % от населението на областния град, през изминалите четири дни от седмицата болните са били 173 ма на 10 хил.души население. Това е под епидемиологичния праг. За сравнение-през четвъртата седмица на годината болните бяха 365 на 10 хил.души.

  Въпреки отчетностите, които вървят надолу и по всичко да личи, че пикът на грипа вече отминава, от РЗИ оставят превантивните марки за ограничаване на разпространението на вирусите до следващата сряда. А те касаят забрана за свиждания, отмяна на планови операции, детски и женски консултации, имунизациите и реимунизациите.

  По данни на представител на МБАЛ -Хасково в Оперативния щаб, няма сериозни увреждания вследствие на грип, като минингит, например, повечето от хоспитализираните са с пневмонии.

  Заради натовареността на Националната референтна лаборатория, в РЗИ все още нямат резултата от изпратената проба за грипен щам. Предполага се обаче, че както в национален мащаб, така и в региона, в момента върлува основно H3N2 или така нареченият „Канзас“, който е грип от тип А.

  В пет общини на региона: Хасково, Димитровград, Любимец, Харманли и Ивайловград кметовете удължиха грипната ваканция за учениците. От РИЗ посочиха, че част от тях са разписали заповедите си след стиковка с епидемиолозите. Учениците са на училище на 6-ти. „Имат основание за решенията си.“, коментира кметските заповеди епидемиологът д-р Снежана Иванова. Шефката на РЗИ-Хасково д-р Соня Димитрова посочи, че в общините, където ваканцията изтича в неделя, решение за евентуалното й удължаване трябва да вземат също кметовете.

  По повод готовността за реакция при случай на коронавирус и обявените в национален мащаб мерки, д-р Снежана Иванова посочи, че РЗИ-Хасково е разпратило указания към заведенията за доболнична и болнична помощ. Разработва се и формуляр за лечебниците, кйто ще придружава пробите при евентуално съмнения за заразен. Тестове за доказване на наличие на коронавирус ще се правят само в Националната лаборатория, уточни тя.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 29.03.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Разумни и прагматични, ще се справите с всяко предизвикателство, независимо от цената. Не позволявайте на финансовите затруднения да ограничават мисленето ви. Проблемите в семейството решавайте спокойно, като говорите и насърчавате останалите също да го правят. Бъдете открити и по-често се вслушвайте в думите им.
  29 мар 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  С практичен подход ще отдавате предпочитание на онези хора и ситуации, от които бихте имали полза за момента. Ще усвоявате новостите в движение, без това да се отразява на темпото ви. По такъв начин ще поддържате информираността си и ще бъдете конкурентно способни във всеки един момент.
  29 мар 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Отнасяйте се с повишено внимание към дребните неща около себе си, за да избегнете конфликтна ситуация. Имате шанс да направите добър избор от многото предложения, които ще получите, ако проявите повече далновидност. Не се колебайте да споделите вълненията си с хората, на които можете да разчитате.
  29 мар 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  За домошари като вас, скъпи Раци този ден предлага неизброими възможности. Можете да се развихрите на не едно място и да свършите много полезна работа. Кулинарните ви способности ще бъдат достойно оценени. Държите всичко да е изрядно и правите всичко, за да е така.
  29 мар 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Активни и уверени в себе си ще откриете нещото, което сте търсили дълго. Може би там е бъдещето ви. Отношенията с хората от обкръжението ви ще са отлични, което допълнително ще ви подтиква към действия. Ще ви вълнуват успехите на другите, а това ви прави по-добри и толерантни.
  29 мар 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще бъдете в добро настроение и ще се радвате на взаимни чувства с близките ви. Добри вести ще ви донесат хора от далече. Запазете търпението си и не изпреварвайте събитията. Скоро ще имате причини да сте по-забързани, ще ви притиснат срокове и по-високи обороти. Починете си.
  29 мар 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Съветът към онези, за които бизнеса е приоритет е да не рискуват излишно днес. Заложете на сигурните пътища и не оставяйте на случайността да определя хода на решенията ви. Като цяло ще се чувствате в добро здраве и с предпоставки за пълноценна изява на способностите ви.
  29 мар 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  От действията ви днес ще зависи дали ще изживеете деня си спокойно или в напрегнато очакване. Някои ще предприемат пътуване, с което ще се опитат да уредят личните си дела. Избягвайте споровете, дори да става дума за дребни неща. Рискувате да си развалите настроението и да получите главоболие.
  29 мар 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Рискът, който предприемат мнозина от вас е съвсем оправдан. Оставете времето да докаже правотата ви и бъдете уверени в успеха си. Доверието, което оказвате на познат човек е точно на място и няма основания за притеснение.
  29 мар 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Промени в плановете ви за днес ви карат да търсите алтернативи, които са максимално приемливи. Това може да се окаже трудоемка задача, но вие сте упорити и не се отказвате толкова лесно. Не пренебрегвайте усилията на човек от обкръжението ви да направи нещо за вас. Ще научите нещо приятно, свързано с обекта на вашите чувства.
  29 мар 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес събирате информация относно работата си, която ще ви бъде полезна за в бъдеще. Оставете настрана въпроси, които касаят лично околните, те само могат да ви отдалечат от целите ви. Привлечени сте от интригуваща личност, за която отделяте голяма част от времето си напоследък. Възможно е това увлечение да прерасне в дълбока сърдечна връзка.
  29 мар 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
  29 мар 2020
  Последни новини