От х:

Днес в x:

15 °C

Чакат се резултатите от пробите за грип в Хасково

Изображение 1 от 4

  Очакват се резултатите от лабораторния анализ за наличието на грипен щам в Хасково. Проба е изпратена и днес, потвърдиха от Регионалната здравна инспекция. Според данните, увеличават се случаите на остри респираторни заболявания, но засега няма доказан случай на грип.

  Заместник-директорът на РЗИ-Хасково Станимира Тананова потвърди, че броят на болните от ОРЗ е скочил за последните 24 часа. Последните данните от сантинелното наблюдение, които се подават от джипитата в областния град и обхващат 10 % от населението, обаче тепърва ще се обобщават за тази седмица.

  Според наличната информация, болните от ОРЗ през втората седмица на месеца в Хасково са били 143 души на 10 хил. души, а през третата седмица- от 13 до 19 януари, болните са вече 182 на 10 хиляди души население.

  Факт е, че имаме увеличение за заболеваемостта, но засега няма нищо сериозно. Нямаме потвърдени случаи на грип до момента, уточни д-р Тананова. Тя припомни, че нормата за обявяване на грипна епидемия е 239 болни на 10 хиляди население.

  По неофициални данни много от класовете в училищата в Хасково са вече на половина заради отсъстващи поради болест деца.

  Главният епидемиолог на страната д-р Ангел Кунчев обясни, че тази година грипът у нас атакува първо децата и юношите, затова в много райони заболеваемостта не е толкова висока, но пък класните стаи са празни.

  Честото миене на ръцете, проветряването на помещенията, в които се събират повече хора, мерки за повишаване на имунния статус, са най-често даваните съвети като превенция срещу грипа.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (12)

  • 1
   Не
   Недоволство
   37 -5
   16:05, 22 яну 2020
   Нека се разболеят всички и тогава да се сетят да обявят епидемия! Все пак трябва да дадем сумати пари в аптеките за лекарства, уви така е устроена държавата ни...
   • До
    доволство
    7 -5
    16:41, 22 яну 2020
    Епидемия се обявява, когато заболелите надхвърлят 2% от населението.
  • 2
   Ng
   NGFNGF
   27 -4
   16:43, 22 яну 2020
   Те тия от РЗИ им се налага два пъти в годината да работят и никаква не я вършат.
  • 3
   До
   До мрънкачите
   10 -20
   17:00, 22 яну 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
   • У
    У
    2 -1
    09:30, 23 яну 2020
    Недоволни от лекари има, но в случая не става въпрос за това. Опашките пред лекарските кабинети са пълни, чака се с часове за да те прегледат. Въпроса е точно този, че никой не носи маска, всеки става контактен, децата се разболяват по мужду си в градините или училищата. Много родители решават да не пуснат децата си, само и само да ги предпазят, но след това детето ако не ходи на училище аз сама трябва да му преподавам взетия материал, защото съответно те го преподават в най-добрия случай на половината от класа, защото всички други са болни!
  • 4
   Ха
   Хасковлия
   20 0
   17:11, 22 яну 2020
   Статистиката е грешна. Имам 4 човека роднини които заминаха в Западна Европа да работят, обаче по личните карти имат хасковска регистрация. Затова има разминаване по документи и статисктика и реално положение. Докато държавни служители ще си гледат работа формално, все ще сме така, болни и без вода...
   • Гр
    Грешни сме ние
    3 -1
    08:25, 23 яну 2020
    Ами тея твоите роднини случайно да са чули, че трябва да си сменят адресната регистрация като заминат или някой със стъклено кълбо трябва да познава кой къде е отишъл ?
  • 5
   Д-
   д-р Радева
   13 0
   19:02, 22 яну 2020
   Истината не някъде по средата! Много от работещите предпочитат да изкарат грипа на крак по ред причини и обикновено статистиката се попълва с отсъствията в клас. И болен прихванал грип кашляш и кихаш на работното място в автобуса или в магазина с заразява в геометрична прогресия другите около него ! А много рядко са тези които ще си купят и поставят предпазна маска.
   А тези бюрократи от РЗИ, не да ни цитират статистика-стъкмистика, а да засилят превантивни и разяснителни мерки с цел предпазване и намаляване на двата щама грип и ако не броим новия китайски щам!
  • 6
   Ми
   Мия
   12 0
   21:38, 22 яну 2020
   А това, че в класните стаи има по 5-6 ученика, а учителите трябва да вземат материал, който преподават само на 1/4 от класовете... Или, че в градините групите са смесени, отново заради големия брпй отсъстващи деца и учители
   Или, че тъкмо оздравее двтето и ае върне в училище/градина и пак е заразено от деуги деца,работи който тепърва св разболяват?
   Драги ми работещи в РЗИ, не би ли следвало да се вземат мерки, преди да стигнем нормата за обявяванена епидемия?! Не следва ли като има толкова отсътващи ученици, които изтърват материал, вече 2ра седмица да се преустанови учебния процес?
  • 7
   Бу
   бубето
   3 -1
   22:20, 22 яну 2020
   към всички които прочетоха статията как от РЗИ или другите институции знаят че идва грипа ха отговорете на въпроса ми да ви видя сега
  • 8
   Как ти е въпросчето бубе?
   Между другото цената на свинското е поскъпнало и това какво общо има със свинския грип?
  • 9
   Ре
   Реалист
   6 0
   00:35, 23 яну 2020
   У селото наречено Хасково все се чакат пробите...
   Срам, у наше село да няма една лобаратория де да определи неква проба?
   Дано, докато дайдат резултатите, да не сме умряли...
   Инак, всичко е стабилно, живеем си доволно в стабилността на държавата на Бойко, вземаме си по 1200 лв. заплати, радваме се на стабилно здравно обгрижване, ядем си полско, испанско и френско свинско по 12 лв. килото, турски доматки по 5 лв. килото и си се кефим от живота.....

  Хороскоп за 15.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Проявете повече гъвкавост и разбиране в отношенията с партньора ви и ще ви бъде по-лесно да осъществите намеренията си. Правете по-често компромиси, за да запазите атмосферата приятна за всички. На работното място делата ви ще се развиват според очакванията и изненади не се предвиждат. Предстои ви пътуване, погрижете се за подробностите.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  По финансови или по други причини може да се осуети желано пътуване, но то няма да промени отношението ви към околните. В замяна на това късметът ви ще проработи в друга посока и ще получите придобивки, които ще повишат духа ви. Добрите ви идеи се нуждаят от подходящ екип, с който да ги реализирате.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Потърсете причините за безпорядъка наоколо и в самите себе си. Поведението ви не винаги съответства на високите ви изисквания, не мислите ли. Подобрете организацията си на работа и потърсете нови форми за изява на уменията си, промяна ще се отрази благотворно върху финансите ви.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес ще бъдете в стихията си. Чувствате се свежи и изпълнени с енергия за работа. Това ще подейства заразително и на околните, те ще черпят от вашето слънчево настроение. В края на деня помислете как да зарадвате семейството си.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Направете необходимото странични занимания да не ви отдалечават от работата ви и да ви отнемат от времето. Ще останете удовлетворени от своя постъпка, която ще бъде в интерес и на ваши колеги. Очаквате прекалено много от определено събитие, но е възможно да останете разочаровани.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Наясно сте със собствените си възможности и нищо не може да ви изненада. Увереността ви помага да се справите по-леко с възникващите затруднения и да постигате намеренията си. Радостни вести ще повишат настроението ви, ще ви потопят в атмосфера на сбъднати мечти и желания.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Делова среща ще ви помогне да стигнете бързо до решения, свързани с бизнеса ви. Ще получите подкрепа и ще дадете ход на смелите си идеи. Няма да съжалявате, но трябва да покажете активност и умение да поемате рискове. Перспективите са добри, действайте. Вечерта се съберете с приятели и разпускайте.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Възможни са технически пречки или зле организирани действия да възпрепятстват работата ви днес. Но ще се справите с трудностите и ще продължите, подготвени сте за всякакви ситуации. Вълнения, породени от нечие специално отношение към вас ще ви направят по-добри и ще повишат активността ви.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Приятел ще ви предложи помощта си. Приемете я, за ваше добро е. Не бъдете високомерни и в случай на нужда потърсете компетентна оценка. Ще бъдете обзети от силни чувства към човек, който нехае за тях. А в същото време не забелязвате интереса на друг, истински влюбен във вас човек.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Желанията ви днес ще се сбъдват. Паричните ви нужди ще бъдат задоволени, а романтични вълнения ще ви накарат да полетите. Въпроси, имащи отношение към бъдещето ви, ще ви се прояснят, и уверени в него, ще направите деня си красив. Позитивизма ви ще обгърне и други, трасирайки пътя на доброто.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Готовността ви да се включите в обща задача ще ви изправи пред трудности, които ще се отразят по различен начин на ентусиазма ви. Добре помислете, най-вече за себе си и чак след това вземете решение. Оставащите дни до началото на очаквано събитие използвайте за подготовка и достойно представяне, защото няма съмнение, че ще бъде такова.
  15 юли 2020
  Последни новини