От х:

Днес в x:

22 °C

Чакат се резултатите от пробите за грип в Хасково

Изображение 1 от 4

  Очакват се резултатите от лабораторния анализ за наличието на грипен щам в Хасково. Проба е изпратена и днес, потвърдиха от Регионалната здравна инспекция. Според данните, увеличават се случаите на остри респираторни заболявания, но засега няма доказан случай на грип.

  Заместник-директорът на РЗИ-Хасково Станимира Тананова потвърди, че броят на болните от ОРЗ е скочил за последните 24 часа. Последните данните от сантинелното наблюдение, които се подават от джипитата в областния град и обхващат 10 % от населението, обаче тепърва ще се обобщават за тази седмица.

  Според наличната информация, болните от ОРЗ през втората седмица на месеца в Хасково са били 143 души на 10 хил. души, а през третата седмица- от 13 до 19 януари, болните са вече 182 на 10 хиляди души население.

  Факт е, че имаме увеличение за заболеваемостта, но засега няма нищо сериозно. Нямаме потвърдени случаи на грип до момента, уточни д-р Тананова. Тя припомни, че нормата за обявяване на грипна епидемия е 239 болни на 10 хиляди население.

  По неофициални данни много от класовете в училищата в Хасково са вече на половина заради отсъстващи поради болест деца.

  Главният епидемиолог на страната д-р Ангел Кунчев обясни, че тази година грипът у нас атакува първо децата и юношите, затова в много райони заболеваемостта не е толкова висока, но пък класните стаи са празни.

  Честото миене на ръцете, проветряването на помещенията, в които се събират повече хора, мерки за повишаване на имунния статус, са най-често даваните съвети като превенция срещу грипа.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (12)

  • 1
   Не
   Недоволство
   37 -5
   16:05, 22 яну 2020
   Нека се разболеят всички и тогава да се сетят да обявят епидемия! Все пак трябва да дадем сумати пари в аптеките за лекарства, уви така е устроена държавата ни...
   • До
    доволство
    7 -5
    16:41, 22 яну 2020
    Епидемия се обявява, когато заболелите надхвърлят 2% от населението.
  • 2
   Ng
   NGFNGF
   27 -4
   16:43, 22 яну 2020
   Те тия от РЗИ им се налага два пъти в годината да работят и никаква не я вършат.
  • 3
   До
   До мрънкачите
   10 -20
   17:00, 22 яну 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
   • У
    У
    2 -1
    09:30, 23 яну 2020
    Недоволни от лекари има, но в случая не става въпрос за това. Опашките пред лекарските кабинети са пълни, чака се с часове за да те прегледат. Въпроса е точно този, че никой не носи маска, всеки става контактен, децата се разболяват по мужду си в градините или училищата. Много родители решават да не пуснат децата си, само и само да ги предпазят, но след това детето ако не ходи на училище аз сама трябва да му преподавам взетия материал, защото съответно те го преподават в най-добрия случай на половината от класа, защото всички други са болни!
  • 4
   Ха
   Хасковлия
   20 0
   17:11, 22 яну 2020
   Статистиката е грешна. Имам 4 човека роднини които заминаха в Западна Европа да работят, обаче по личните карти имат хасковска регистрация. Затова има разминаване по документи и статисктика и реално положение. Докато държавни служители ще си гледат работа формално, все ще сме така, болни и без вода...
   • Гр
    Грешни сме ние
    3 -1
    08:25, 23 яну 2020
    Ами тея твоите роднини случайно да са чули, че трябва да си сменят адресната регистрация като заминат или някой със стъклено кълбо трябва да познава кой къде е отишъл ?
  • 5
   Д-
   д-р Радева
   13 0
   19:02, 22 яну 2020
   Истината не някъде по средата! Много от работещите предпочитат да изкарат грипа на крак по ред причини и обикновено статистиката се попълва с отсъствията в клас. И болен прихванал грип кашляш и кихаш на работното място в автобуса или в магазина с заразява в геометрична прогресия другите около него ! А много рядко са тези които ще си купят и поставят предпазна маска.
   А тези бюрократи от РЗИ, не да ни цитират статистика-стъкмистика, а да засилят превантивни и разяснителни мерки с цел предпазване и намаляване на двата щама грип и ако не броим новия китайски щам!
  • 6
   Ми
   Мия
   12 0
   21:38, 22 яну 2020
   А това, че в класните стаи има по 5-6 ученика, а учителите трябва да вземат материал, който преподават само на 1/4 от класовете... Или, че в градините групите са смесени, отново заради големия брпй отсъстващи деца и учители
   Или, че тъкмо оздравее двтето и ае върне в училище/градина и пак е заразено от деуги деца,работи който тепърва св разболяват?
   Драги ми работещи в РЗИ, не би ли следвало да се вземат мерки, преди да стигнем нормата за обявяванена епидемия?! Не следва ли като има толкова отсътващи ученици, които изтърват материал, вече 2ра седмица да се преустанови учебния процес?
  • 7
   Бу
   бубето
   3 -1
   22:20, 22 яну 2020
   към всички които прочетоха статията как от РЗИ или другите институции знаят че идва грипа ха отговорете на въпроса ми да ви видя сега
  • 8
   Как ти е въпросчето бубе?
   Между другото цената на свинското е поскъпнало и това какво общо има със свинския грип?
  • 9
   Ре
   Реалист
   6 0
   00:35, 23 яну 2020
   У селото наречено Хасково все се чакат пробите...
   Срам, у наше село да няма една лобаратория де да определи неква проба?
   Дано, докато дайдат резултатите, да не сме умряли...
   Инак, всичко е стабилно, живеем си доволно в стабилността на държавата на Бойко, вземаме си по 1200 лв. заплати, радваме се на стабилно здравно обгрижване, ядем си полско, испанско и френско свинско по 12 лв. килото, турски доматки по 5 лв. килото и си се кефим от живота.....

  Хороскоп за 29.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  С подходящи аргументи и с приветливо поведение ще впечатлявате аудиторията, без да се натоварвате емоционално. Добрите познания, опит и ерудиция ще ви позволят да предвидите точните ходове, откривайки добри перспективи за себе си. С доказаните си качества ще привличате интереса към себе си и ще получите интересно предложение.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Има реална опасност да разпилеете енергията си за дреболии. Може би си поставяте прекалено много задачи. Ориентирайте се към практичната страна на нещата и си дайте сметка доколко плановете ви са приложими. Заемете се с най-лесно изпълнимите и ще останете удовлетворени. Помислете за предстоящо начинание.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Някои от вас недооценяват подкрепата, която ви се предлага. Колкото по-рано установите предимствата, толкова по-добре за вас. Не допускайте неловка ситуация да промени намеренията ви. Момента е подходящ за действия и не спирайте да сте активни. Здравословните ви проблеми вече отшумяват и това е достатъчен мотив да се отдадете на желанията си.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Благоприятен ден за тези, които се занимават с бизнес. Контактите ви днес ще са ползотворни, ако успеете да бъдете едновременно убедителни и дипломатични. Не пренебрегвайте деловите си ангажименти, имате добри шансове за постигане на нещо значимо. Опитайте се да релаксирате вечерта.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Трудолюбието и позитивното ви мислене ще запазят тенденцията на добрите развития около вас. Държанието ви се възприема добре и това е възможност да наложите идеите си, стига те да са в полза на повече хора. Не позволявайте лошото настроение на околните да ви влияе негативно.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Време е да наложите ред в мислите си, хаоса, който ви владее ви причинява щети. Започване на нова работа е сред приоритетите, но има и друго, което бихте желали да реализирате. Пътуване или събитие, свързано със семейството ще провокира у вас по-вълнуващи емоции. Не пренебрегвайте хората до себе си, с чиято любов и подкрепа ще стигнете далече.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Вътрешен порив ще ви кара да търсите близостта на хора, които до сега са стояли в периферията на контактите ви. Нечии чувства ще ви покажат, че сте желани и значими за някого. Безспорно щастието ще ви озари, но няма да пренебрегнете бизнеса си. Нови идеи ще ви помогнат да се разгърнете и успеете в начинанията си.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  За да имате успешен ден, ще ви се наложи отрано да организирате делата си и да работите концентрирано върху всяка част от работата си. В противен случай ще разпилеете енергията си и ще загубите ценно време. Разчитайте предимно на себе си, особено за важни дела. Научаване добри новини, касаещи ваш много близък човек.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Смело и с хъс ще навлезете в бизнес, който е нов за вас. Имате опит в новите дейности, ще се справите и сега. В здравословно отношение не сте застрашени от физически сривове. Настроението ви ще се подобри вечерта, може би защото до себе си ще имате желан човек.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Усилията ви изглежда са повече от предвидените, но за това пък ще получите приходи,.които ще надминат очакваното. Не бъдете алчни и приемете това, което ви се предлага. Прибързаните решения както винаги няма да ви донесат предимство, за това, ако е възможно избегнете ги. Очаква ви ново запознанство.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес ще ви се наложи да промените плановете си, тъй като едва ли срещате нужното съдействие, за да ги осъществите. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като просто момента не е подходящ, затова ще ви се наложи да изчакате с действията си. Приятел ще ви предложи нещо, на което трудно ще устоите. Опитвате нещо ново вечерта, което ви въодушевява.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Срещайки подкрепата на околните, ще се разгърнете в много посоки, окрилени от добрите взаимоотношения. С изненада ще откриете възможност за изгодна инвестиция и няма да се губите в съмнения, а ще действате. Лични срещи, на някои от които ще вземате важни решения за бъдещето си.
  29 сеп 2020
  Последни новини