От х:

Днес в x:

11 °C

Чакат се резултатите от пробите за грип в Хасково

Изображение 1 от 4

  Очакват се резултатите от лабораторния анализ за наличието на грипен щам в Хасково. Проба е изпратена и днес, потвърдиха от Регионалната здравна инспекция. Според данните, увеличават се случаите на остри респираторни заболявания, но засега няма доказан случай на грип.

  Заместник-директорът на РЗИ-Хасково Станимира Тананова потвърди, че броят на болните от ОРЗ е скочил за последните 24 часа. Последните данните от сантинелното наблюдение, които се подават от джипитата в областния град и обхващат 10 % от населението, обаче тепърва ще се обобщават за тази седмица.

  Според наличната информация, болните от ОРЗ през втората седмица на месеца в Хасково са били 143 души на 10 хил. души, а през третата седмица- от 13 до 19 януари, болните са вече 182 на 10 хиляди души население.

  Факт е, че имаме увеличение за заболеваемостта, но засега няма нищо сериозно. Нямаме потвърдени случаи на грип до момента, уточни д-р Тананова. Тя припомни, че нормата за обявяване на грипна епидемия е 239 болни на 10 хиляди население.

  По неофициални данни много от класовете в училищата в Хасково са вече на половина заради отсъстващи поради болест деца.

  Главният епидемиолог на страната д-р Ангел Кунчев обясни, че тази година грипът у нас атакува първо децата и юношите, затова в много райони заболеваемостта не е толкова висока, но пък класните стаи са празни.

  Честото миене на ръцете, проветряването на помещенията, в които се събират повече хора, мерки за повишаване на имунния статус, са най-често даваните съвети като превенция срещу грипа.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (12)

  • 1
   Не
   Недоволство
   37 -5
   16:05, 22 яну 2020
   Нека се разболеят всички и тогава да се сетят да обявят епидемия! Все пак трябва да дадем сумати пари в аптеките за лекарства, уви така е устроена държавата ни...
   • До
    доволство
    7 -5
    16:41, 22 яну 2020
    Епидемия се обявява, когато заболелите надхвърлят 2% от населението.
  • 2
   Ng
   NGFNGF
   27 -4
   16:43, 22 яну 2020
   Те тия от РЗИ им се налага два пъти в годината да работят и никаква не я вършат.
  • 3
   До
   До мрънкачите
   10 -20
   17:00, 22 яну 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
   • У
    У
    2 -1
    09:30, 23 яну 2020
    Недоволни от лекари има, но в случая не става въпрос за това. Опашките пред лекарските кабинети са пълни, чака се с часове за да те прегледат. Въпроса е точно този, че никой не носи маска, всеки става контактен, децата се разболяват по мужду си в градините или училищата. Много родители решават да не пуснат децата си, само и само да ги предпазят, но след това детето ако не ходи на училище аз сама трябва да му преподавам взетия материал, защото съответно те го преподават в най-добрия случай на половината от класа, защото всички други са болни!
  • 4
   Ха
   Хасковлия
   20 0
   17:11, 22 яну 2020
   Статистиката е грешна. Имам 4 човека роднини които заминаха в Западна Европа да работят, обаче по личните карти имат хасковска регистрация. Затова има разминаване по документи и статисктика и реално положение. Докато държавни служители ще си гледат работа формално, все ще сме така, болни и без вода...
   • Гр
    Грешни сме ние
    3 -1
    08:25, 23 яну 2020
    Ами тея твоите роднини случайно да са чули, че трябва да си сменят адресната регистрация като заминат или някой със стъклено кълбо трябва да познава кой къде е отишъл ?
  • 5
   Д-
   д-р Радева
   13 0
   19:02, 22 яну 2020
   Истината не някъде по средата! Много от работещите предпочитат да изкарат грипа на крак по ред причини и обикновено статистиката се попълва с отсъствията в клас. И болен прихванал грип кашляш и кихаш на работното място в автобуса или в магазина с заразява в геометрична прогресия другите около него ! А много рядко са тези които ще си купят и поставят предпазна маска.
   А тези бюрократи от РЗИ, не да ни цитират статистика-стъкмистика, а да засилят превантивни и разяснителни мерки с цел предпазване и намаляване на двата щама грип и ако не броим новия китайски щам!
  • 6
   Ми
   Мия
   12 0
   21:38, 22 яну 2020
   А това, че в класните стаи има по 5-6 ученика, а учителите трябва да вземат материал, който преподават само на 1/4 от класовете... Или, че в градините групите са смесени, отново заради големия брпй отсъстващи деца и учители
   Или, че тъкмо оздравее двтето и ае върне в училище/градина и пак е заразено от деуги деца,работи който тепърва св разболяват?
   Драги ми работещи в РЗИ, не би ли следвало да се вземат мерки, преди да стигнем нормата за обявяванена епидемия?! Не следва ли като има толкова отсътващи ученици, които изтърват материал, вече 2ра седмица да се преустанови учебния процес?
  • 7
   Бу
   бубето
   3 -1
   22:20, 22 яну 2020
   към всички които прочетоха статията как от РЗИ или другите институции знаят че идва грипа ха отговорете на въпроса ми да ви видя сега
  • 8
   Как ти е въпросчето бубе?
   Между другото цената на свинското е поскъпнало и това какво общо има със свинския грип?
  • 9
   Ре
   Реалист
   6 0
   00:35, 23 яну 2020
   У селото наречено Хасково все се чакат пробите...
   Срам, у наше село да няма една лобаратория де да определи неква проба?
   Дано, докато дайдат резултатите, да не сме умряли...
   Инак, всичко е стабилно, живеем си доволно в стабилността на държавата на Бойко, вземаме си по 1200 лв. заплати, радваме се на стабилно здравно обгрижване, ядем си полско, испанско и френско свинско по 12 лв. килото, турски доматки по 5 лв. килото и си се кефим от живота.....

  Хороскоп за 29.03.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Разумни и прагматични, ще се справите с всяко предизвикателство, независимо от цената. Не позволявайте на финансовите затруднения да ограничават мисленето ви. Проблемите в семейството решавайте спокойно, като говорите и насърчавате останалите също да го правят. Бъдете открити и по-често се вслушвайте в думите им.
  29 мар 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  С практичен подход ще отдавате предпочитание на онези хора и ситуации, от които бихте имали полза за момента. Ще усвоявате новостите в движение, без това да се отразява на темпото ви. По такъв начин ще поддържате информираността си и ще бъдете конкурентно способни във всеки един момент.
  29 мар 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Отнасяйте се с повишено внимание към дребните неща около себе си, за да избегнете конфликтна ситуация. Имате шанс да направите добър избор от многото предложения, които ще получите, ако проявите повече далновидност. Не се колебайте да споделите вълненията си с хората, на които можете да разчитате.
  29 мар 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  За домошари като вас, скъпи Раци този ден предлага неизброими възможности. Можете да се развихрите на не едно място и да свършите много полезна работа. Кулинарните ви способности ще бъдат достойно оценени. Държите всичко да е изрядно и правите всичко, за да е така.
  29 мар 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Активни и уверени в себе си ще откриете нещото, което сте търсили дълго. Може би там е бъдещето ви. Отношенията с хората от обкръжението ви ще са отлични, което допълнително ще ви подтиква към действия. Ще ви вълнуват успехите на другите, а това ви прави по-добри и толерантни.
  29 мар 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще бъдете в добро настроение и ще се радвате на взаимни чувства с близките ви. Добри вести ще ви донесат хора от далече. Запазете търпението си и не изпреварвайте събитията. Скоро ще имате причини да сте по-забързани, ще ви притиснат срокове и по-високи обороти. Починете си.
  29 мар 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Съветът към онези, за които бизнеса е приоритет е да не рискуват излишно днес. Заложете на сигурните пътища и не оставяйте на случайността да определя хода на решенията ви. Като цяло ще се чувствате в добро здраве и с предпоставки за пълноценна изява на способностите ви.
  29 мар 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  От действията ви днес ще зависи дали ще изживеете деня си спокойно или в напрегнато очакване. Някои ще предприемат пътуване, с което ще се опитат да уредят личните си дела. Избягвайте споровете, дори да става дума за дребни неща. Рискувате да си развалите настроението и да получите главоболие.
  29 мар 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Рискът, който предприемат мнозина от вас е съвсем оправдан. Оставете времето да докаже правотата ви и бъдете уверени в успеха си. Доверието, което оказвате на познат човек е точно на място и няма основания за притеснение.
  29 мар 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Промени в плановете ви за днес ви карат да търсите алтернативи, които са максимално приемливи. Това може да се окаже трудоемка задача, но вие сте упорити и не се отказвате толкова лесно. Не пренебрегвайте усилията на човек от обкръжението ви да направи нещо за вас. Ще научите нещо приятно, свързано с обекта на вашите чувства.
  29 мар 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес събирате информация относно работата си, която ще ви бъде полезна за в бъдеще. Оставете настрана въпроси, които касаят лично околните, те само могат да ви отдалечат от целите ви. Привлечени сте от интригуваща личност, за която отделяте голяма част от времето си напоследък. Възможно е това увлечение да прерасне в дълбока сърдечна връзка.
  29 мар 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
  29 мар 2020
  Последни новини