От х:

Днес в x:

6 °C

Чакат се резултатите от пробите за грип в Хасково

Изображение 1 от 4

  Очакват се резултатите от лабораторния анализ за наличието на грипен щам в Хасково. Проба е изпратена и днес, потвърдиха от Регионалната здравна инспекция. Според данните, увеличават се случаите на остри респираторни заболявания, но засега няма доказан случай на грип.

  Заместник-директорът на РЗИ-Хасково Станимира Тананова потвърди, че броят на болните от ОРЗ е скочил за последните 24 часа. Последните данните от сантинелното наблюдение, които се подават от джипитата в областния град и обхващат 10 % от населението, обаче тепърва ще се обобщават за тази седмица.

  Според наличната информация, болните от ОРЗ през втората седмица на месеца в Хасково са били 143 души на 10 хил. души, а през третата седмица- от 13 до 19 януари, болните са вече 182 на 10 хиляди души население.

  Факт е, че имаме увеличение за заболеваемостта, но засега няма нищо сериозно. Нямаме потвърдени случаи на грип до момента, уточни д-р Тананова. Тя припомни, че нормата за обявяване на грипна епидемия е 239 болни на 10 хиляди население.

  По неофициални данни много от класовете в училищата в Хасково са вече на половина заради отсъстващи поради болест деца.

  Главният епидемиолог на страната д-р Ангел Кунчев обясни, че тази година грипът у нас атакува първо децата и юношите, затова в много райони заболеваемостта не е толкова висока, но пък класните стаи са празни.

  Честото миене на ръцете, проветряването на помещенията, в които се събират повече хора, мерки за повишаване на имунния статус, са най-често даваните съвети като превенция срещу грипа.

  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (12)

  • 1
   Не
   Недоволство
   37 -5
   16:05, 22 яну 2020
   Нека се разболеят всички и тогава да се сетят да обявят епидемия! Все пак трябва да дадем сумати пари в аптеките за лекарства, уви така е устроена държавата ни...
   • До
    доволство
    7 -5
    16:41, 22 яну 2020
    Епидемия се обявява, когато заболелите надхвърлят 2% от населението.
  • 2
   Ng
   NGFNGF
   27 -4
   16:43, 22 яну 2020
   Те тия от РЗИ им се налага два пъти в годината да работят и никаква не я вършат.
  • 3
   До
   До мрънкачите
   10 -20
   17:00, 22 яну 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
   • У
    У
    2 -1
    09:30, 23 яну 2020
    Недоволни от лекари има, но в случая не става въпрос за това. Опашките пред лекарските кабинети са пълни, чака се с часове за да те прегледат. Въпроса е точно този, че никой не носи маска, всеки става контактен, децата се разболяват по мужду си в градините или училищата. Много родители решават да не пуснат децата си, само и само да ги предпазят, но след това детето ако не ходи на училище аз сама трябва да му преподавам взетия материал, защото съответно те го преподават в най-добрия случай на половината от класа, защото всички други са болни!
  • 4
   Ха
   Хасковлия
   20 0
   17:11, 22 яну 2020
   Статистиката е грешна. Имам 4 човека роднини които заминаха в Западна Европа да работят, обаче по личните карти имат хасковска регистрация. Затова има разминаване по документи и статисктика и реално положение. Докато държавни служители ще си гледат работа формално, все ще сме така, болни и без вода...
   • Гр
    Грешни сме ние
    3 -1
    08:25, 23 яну 2020
    Ами тея твоите роднини случайно да са чули, че трябва да си сменят адресната регистрация като заминат или някой със стъклено кълбо трябва да познава кой къде е отишъл ?
  • 5
   Д-
   д-р Радева
   13 0
   19:02, 22 яну 2020
   Истината не някъде по средата! Много от работещите предпочитат да изкарат грипа на крак по ред причини и обикновено статистиката се попълва с отсъствията в клас. И болен прихванал грип кашляш и кихаш на работното място в автобуса или в магазина с заразява в геометрична прогресия другите около него ! А много рядко са тези които ще си купят и поставят предпазна маска.
   А тези бюрократи от РЗИ, не да ни цитират статистика-стъкмистика, а да засилят превантивни и разяснителни мерки с цел предпазване и намаляване на двата щама грип и ако не броим новия китайски щам!
  • 6
   Ми
   Мия
   12 0
   21:38, 22 яну 2020
   А това, че в класните стаи има по 5-6 ученика, а учителите трябва да вземат материал, който преподават само на 1/4 от класовете... Или, че в градините групите са смесени, отново заради големия брпй отсъстващи деца и учители
   Или, че тъкмо оздравее двтето и ае върне в училище/градина и пак е заразено от деуги деца,работи който тепърва св разболяват?
   Драги ми работещи в РЗИ, не би ли следвало да се вземат мерки, преди да стигнем нормата за обявяванена епидемия?! Не следва ли като има толкова отсътващи ученици, които изтърват материал, вече 2ра седмица да се преустанови учебния процес?
  • 7
   Бу
   бубето
   3 -1
   22:20, 22 яну 2020
   към всички които прочетоха статията как от РЗИ или другите институции знаят че идва грипа ха отговорете на въпроса ми да ви видя сега
  • 8
   Как ти е въпросчето бубе?
   Между другото цената на свинското е поскъпнало и това какво общо има със свинския грип?
  • 9
   Ре
   Реалист
   6 0
   00:35, 23 яну 2020
   У селото наречено Хасково все се чакат пробите...
   Срам, у наше село да няма една лобаратория де да определи неква проба?
   Дано, докато дайдат резултатите, да не сме умряли...
   Инак, всичко е стабилно, живеем си доволно в стабилността на държавата на Бойко, вземаме си по 1200 лв. заплати, радваме се на стабилно здравно обгрижване, ядем си полско, испанско и френско свинско по 12 лв. килото, турски доматки по 5 лв. килото и си се кефим от живота.....

  Хороскоп за 18.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Успявате по забележителен начин да балансирате между професионалния и личния си живот. Никой по-добре от вас не умее да комбинира всичко така, че да е удобно на всеки. Естествено водещо е собственото ви желание, но вие чаровно прикривате този факт.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще се отличавате с повишената си социална активност, оставайки на втори план личните ангажименти. Имате воля и ще се справите, независимо от трудностите. Предстояща среща ще подобри очакванията ви във връзка с предстоящ проект. Развитията ще бъдат във ваша полза и ще ви подтикнат към конкретни действия.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Добре е делата си днес да ги приключите в рамките на деня. Градивните ви усилия ще поддържат активността и формата ви, правейки ви по-организирани. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени. Най-хубавото е, че ще ви направят щастливи.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Малко хора ще са в състояние да разгадаят настроението ви днес. Работите усърдно, но емоциите доминират над всичко останало и със сигурност ви пречат, особено когато от вас се изисква да бъдете съсредоточени. Опитайте се да им противостоите.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Служебната работа ви отегчава и напрежението скоро ще ви създаде главоболия. Вземете мерки и не се колебайте да направите нещо за себе си. Запознайте се с методите на релаксация, чрез тях ще подобрите тонуса си. Мислете позитивно и се вслушвайте в мнения, различни от вашите.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  С добри нагласи сте за предстоящите дни и това се отразява на работата ви по проектите, които подготвяте. Самоконтрола, който си налагате ще ви помогне да се справите по-лесно с изкушенията и повиши психическата ви устойчивост. Насърчете човека до вас открито да говори за чувствата си, това ще заздрави връзката ви или поне ще ви ориентира за тях.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще размишлявате върху развитието на делата си от последните дни и ще търсите причините за една или друга неудача. Приемете, че има и външни фактори, които не можете да промените, така, че гледайте по-ведро на случващото се. Открийте уроците за себе си и се старайте да ги усвоявате своевременно.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Възможно е днес да възникнат проблеми и да променят временно плановете ви за почивка. При финансови операции не поемайте рискове. Доброто ви чувство за хумор ще ви извади от една неловка ситуация с човек, към когото имате по-специално отношение. Близо сте до желания резултат.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще ви се отдава да възприемате добре нови знания и да ги прилагате на практика почти веднага. Движението ще ви се отрази добре, ще ви избави от нежелани мисли и с повече вяра в себе си ще успявате в начинанията си. Не грешите в преценките си за другите, за това и по-рядко ви се случва да сте от губещата страна.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ще се радвате на добри развития в личните си дела. Промяната ще ускори процесите и скоро ще се поздравите с придобивки от различен характер. Дайте шанс на човека, който търси път към вас и му позволете да ви запознае с намеренията си, които повярвайте, са добронамерени.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не всичко, което предвиждате днес ще се случи, но в по-голямата си част ще следвате начертания план. Доверието, с което се отнасяте към някого или нещо, ще ви спечели нови приятели. В добра кондиция и форма на духа сте, и с повече лекота ще вземате решенията си. Готови сте за придобивки от нематериален характер.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
  18 фев 2020
  Последни новини