От х:

Днес в x:

Грипна епидемия в Хасковска област

    Региона на Хасково е обявен в грипна епидемия от днес до второ нареждане. На 31 ви януари експертите отново ще се съберат, за да обсъдят обстановката, посочи д-р Соня Димитрова, шеф на РЗИ-Хасково. За ситуацията от Областния оперативен щаб, в който влизат джипита и представители на Регионалното управление по образованието, вече е съобщено в Министерството на здравеопазването.

    Според данните на РЗИ от сантинелната информация, която включва наблюдение върху 10 % от населението, болните в областния град Хасково през последните четири дни са достигнали 216 души на 10 хил.население. Затова здравните власти отчитат, че има епидемиологичен подем на острите респираторни заболявания, в това число и на грипа по клинични показания засега. Все още не са пристигнали резултатите от пробите за грипен щам, изпратени от Хасково.

    По-ниска заболеваемост е регистрирана единствено в община Стамболово и по-отдалечените общини -Ивайловград и Маджарово.

    Въпреки това, навсякъде в региона от 25 януари до второ нареждане се забраняват плановите операции, женските и детските консултации, свижданията в болничните заведения, преустановяват се имунизациите и реизмуницзациите.

    Тази година грипната вълна, която се разрази с пълна сила от началото на седмицата в Хасково, удари първо децата в предучилищна възраст и учениците. Затова ваканцията е необходима, като превантивна мярка за овладяване на разпространението на вирусите.

    От понеделник -27 януари до 31 януари вкл. учениците са в грипна ваканция. Тя важи за всички училища в Хасковска област.

    От РЗИ-Хасково препоръчват към кметовете  отмяна на масовите мероприятия.

    По данни на РУО вчера и днес отсъстващите ученици са били над 20 %.

    Детските градини остават да работят, но там е разпореден строг контрол, който да филтрира недопускането на деца в заведенията, които не са в добро здравословно състояние.

    Най-засегнати са възрастовите групи от 0-4 години и от 5-14 години, показва анализът от сентинелните данни, подадени от джипитата.

    Според епидемиологът д-р Иванова факът, че тази година за разлика от други,  хората от третата възраст не са първи засегнати от грипа, вероятно се дължи и на извършените имунизации по Националната програма за поставяне на ваксини на уязвимите групи възрастни пациенти.

    „Епидемиологичният праг, е достигнат. Надяваме се с набелязаните мерки да успеем да ограничим разпространението на вирусите“, посочи епидемиологът д-р Снежана Иванова.

    Според нея в момента може да се твърди, че Хасково е в пика на грипната епидемия.


    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (8)

    • 1
      Са
      Сашко
      2 -16
      16:24, 24 яну 2020
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 2
      Се
      Севи
      24 -6
      16:41, 24 яну 2020
      Поздрави и шапка ви свалям, разболяха целия град и накрая обявиха грипна ваканция за да се излекуват вече болните, как иначе щяха пробутат лекарствата по аптеките! Подигравка с човешкото здраве!
      • Бу
        Бу-ба
        14 -2
        17:21, 24 яну 2020
        Тази година реших да спра малкото от градина точно като почнаха да се разболяват, а голямото само да като каза,че в класа отсъстват 5 човека веднага се обадих на джипито за бележка! По-добре да са в къщи здрави от колкото болни и пак в къщи!
    • 3
      Ох
      ох боли
      13 0
      17:01, 24 яну 2020
      Няма сняг и лед за да смучат децата висулки за каляване на гърлата.
      • Къ
        Кънчо
        7 -14
        17:48, 24 яну 2020
        Ученичките могат да смучат заместители. Виж коментара
    • 4
      Ха
      ха
      6 -1
      21:46, 24 яну 2020
      грипна епидемия със снимка на весели деца. журнализъм
    • 5
      Ха
      Хаха
      2 -1
      00:08, 25 яну 2020
      То тук за нищо не вземат решения.Като си нагласят твой и мой на работа.Ще им останат само пенсионери и...
    • 6
      Ха
      Хасковлия
      0 0
      17:19, 25 яну 2020
      СЛЕД ДЪЖД КАЧУЛКА! Закъсняха умните глави с една седмица от четене на неактуални наредбички и инстукциики. Половината от децата вече се разболяха те сега обявяват епидемия. Ако в Китай бяха реагирали така, какво ли щеше да се случи? За пореден път се показва колко неадекватно и мудно се действа в нашата страна. Аман от канцеларски мишки "специалисти".
    Последни новини