От х:

Днес в x:

15 °C

Ердоган: Конвенцията Монтрьо няма да важи за новия канал "Истанбул"

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че конвенцията от Монтрьо за режима на преминаване на кораби през пролива на Босфора няма да важи за проектирания канал "Истанбул" между Черно и Мраморно море, съобщи РИА Новости.

По-рано Ердоган заяви, че има намерение да преведе офертите за строителство на канала "Истанбул", който, според него "ще отстрани заплахата от екологична и технологична катастрофа на Босфора". Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу излезе срещу този проект и призова да се проведе референдум. Прессекретарят на турския президент Ибрахим Калин заяви, че преминаването на кораби по канала "Истанбул" ще бъде в съответствие с конвенцията от Монтрьо по Босфора.

Припомняме, вчера пред ДПА кметът на Истанбул представи своите възражения срещу строежа на новия канал, който се планира да преминава през язовира Сазлъдере в европейската част на Истанбул и много близо до езерото Теркос на север, които осигуряват почти 29 % от водните нужди на Истанбул.

Те ще бъдат изгубени, след като солената вода се смеси с питейната, заяви кметът Екрем Имамоглу и предупреди, че голяма част от Истанбул ще остане без вода, а наблизо няма алтернативен източник.

Истанбул "ще изгуби повърхностни и подземни водни ресурси завинаги", смята Имамоглу. Той цитира възражения на учени, според които проектът би довел до загуба на милиони квадратни места горски и земеделски земи.

По думите му с новия канал осем милиона души ще бъдат поставени в капан в сеизмичен район, какъвто е Истанбул. Те ще се озоват на остров, смята Имамоглу.

Според него проектът крие още инфраструктурни и екологични рискове, и ще струва много скъпо на града и на данъкоплатците.

Имамоглу призова жителите на Истанбул да внесат възразят срещу проекта в министерството на околната среда и градоустройството, което в понеделник вече одобри оценката за въздействие на проекта върху околната среда.

На същия ден кабинетът на Имамоглу се оттегли от протокол, подписан през 2018 г. между правителството и бившия кмет на града, който беше от управляващата Партия на справедливостта и развитието на Ердоган."Ние разглеждаме канала "Истанбул" като алтернатива на Босфора. При него няма никаква връзка с (конвенцията от) Монтрьо.

Каналът ще работи като водна артерия на Турция", заяви Еродаган, излизайки в Анкара пред Регионалните отделения на Партията на справедливостта и развитието в Турция. Конвенцията от Монтрьо определя режима на черноморския пролив Босфора и Дарданелите. Конвенцията запазва свободното преминаване за търговските кораби от всички страни както в мирно, така и във военно време.

Единствено режимът на преминаване на военните кораби е различен по отношение на черноморските и нечерноморските страни. За военните кораби на държавите, които нямат излаз на Черно море има ограничение за класа на кораба и срока на пребиваване. 

Първи за възможността за създаване на новия канал, който съединява Черно и Мраморно море заяви още през 2011 г. Ердоган, тогава - бъдещ премиер на Турция. Проектът на строителството на новата морска артерия, която заобикаля Босфора в случая с неговата реализация стана най-мащабната инфраструктурна инициатива в историята на Турция и позволява рязко да намалеят транспортната натовареност на Босфора.

Коментари в сайта

Хороскоп за 30.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
С подходящи аргументи и с приветливо поведение ще впечатлявате аудиторията, без да се натоварвате емоционално. Добрите познания, опит и ерудиция ще ви позволят да предвидите точните ходове, откривайки добри перспективи за себе си. С доказаните си качества ще привличате интереса към себе си и ще получите интересно предложение.
30 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Има реална опасност да разпилеете енергията си за дреболии. Може би си поставяте прекалено много задачи. Ориентирайте се към практичната страна на нещата и си дайте сметка доколко плановете ви са приложими. Заемете се с най-лесно изпълнимите и ще останете удовлетворени. Помислете за предстоящо начинание.
30 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Някои от вас недооценяват подкрепата, която ви се предлага. Колкото по-рано установите предимствата, толкова по-добре за вас. Не допускайте неловка ситуация да промени намеренията ви. Момента е подходящ за действия и не спирайте да сте активни. Здравословните ви проблеми вече отшумяват и това е достатъчен мотив да се отдадете на желанията си.
30 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Благоприятен ден за тези, които се занимават с бизнес. Контактите ви днес ще са ползотворни, ако успеете да бъдете едновременно убедителни и дипломатични. Не пренебрегвайте деловите си ангажименти, имате добри шансове за постигане на нещо значимо. Опитайте се да релаксирате вечерта.
30 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Трудолюбието и позитивното ви мислене ще запазят тенденцията на добрите развития около вас. Държанието ви се възприема добре и това е възможност да наложите идеите си, стига те да са в полза на повече хора. Не позволявайте лошото настроение на околните да ви влияе негативно.
30 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Време е да наложите ред в мислите си, хаоса, който ви владее ви причинява щети. Започване на нова работа е сред приоритетите, но има и друго, което бихте желали да реализирате. Пътуване или събитие, свързано със семейството ще провокира у вас по-вълнуващи емоции. Не пренебрегвайте хората до себе си, с чиято любов и подкрепа ще стигнете далече.
30 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вътрешен порив ще ви кара да търсите близостта на хора, които до сега са стояли в периферията на контактите ви. Нечии чувства ще ви покажат, че сте желани и значими за някого. Безспорно щастието ще ви озари, но няма да пренебрегнете бизнеса си. Нови идеи ще ви помогнат да се разгърнете и успеете в начинанията си.
30 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За да имате успешен ден, ще ви се наложи отрано да организирате делата си и да работите концентрирано върху всяка част от работата си. В противен случай ще разпилеете енергията си и ще загубите ценно време. Разчитайте предимно на себе си, особено за важни дела. Научаване добри новини, касаещи ваш много близък човек.
30 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Смело и с хъс ще навлезете в бизнес, който е нов за вас. Имате опит в новите дейности, ще се справите и сега. В здравословно отношение не сте застрашени от физически сривове. Настроението ви ще се подобри вечерта, може би защото до себе си ще имате желан човек.
30 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Усилията ви изглежда са повече от предвидените, но за това пък ще получите приходи,.които ще надминат очакваното. Не бъдете алчни и приемете това, което ви се предлага. Прибързаните решения както винаги няма да ви донесат предимство, за това, ако е възможно избегнете ги. Очаква ви ново запознанство.
30 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще ви се наложи да промените плановете си, тъй като едва ли срещате нужното съдействие, за да ги осъществите. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като просто момента не е подходящ, затова ще ви се наложи да изчакате с действията си. Приятел ще ви предложи нещо, на което трудно ще устоите. Опитвате нещо ново вечерта, което ви въодушевява.
30 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Срещайки подкрепата на околните, ще се разгърнете в много посоки, окрилени от добрите взаимоотношения. С изненада ще откриете възможност за изгодна инвестиция и няма да се губите в съмнения, а ще действате. Лични срещи, на някои от които ще вземате важни решения за бъдещето си.
30 сеп 2020

Случаен виц

Последни новини