От х:

Днес в x:

10 °C

Ердоган: Конвенцията Монтрьо няма да важи за новия канал "Истанбул"

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че конвенцията от Монтрьо за режима на преминаване на кораби през пролива на Босфора няма да важи за проектирания канал "Истанбул" между Черно и Мраморно море, съобщи РИА Новости.

По-рано Ердоган заяви, че има намерение да преведе офертите за строителство на канала "Истанбул", който, според него "ще отстрани заплахата от екологична и технологична катастрофа на Босфора". Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу излезе срещу този проект и призова да се проведе референдум. Прессекретарят на турския президент Ибрахим Калин заяви, че преминаването на кораби по канала "Истанбул" ще бъде в съответствие с конвенцията от Монтрьо по Босфора.

Припомняме, вчера пред ДПА кметът на Истанбул представи своите възражения срещу строежа на новия канал, който се планира да преминава през язовира Сазлъдере в европейската част на Истанбул и много близо до езерото Теркос на север, които осигуряват почти 29 % от водните нужди на Истанбул.

Те ще бъдат изгубени, след като солената вода се смеси с питейната, заяви кметът Екрем Имамоглу и предупреди, че голяма част от Истанбул ще остане без вода, а наблизо няма алтернативен източник.

Истанбул "ще изгуби повърхностни и подземни водни ресурси завинаги", смята Имамоглу. Той цитира възражения на учени, според които проектът би довел до загуба на милиони квадратни места горски и земеделски земи.

По думите му с новия канал осем милиона души ще бъдат поставени в капан в сеизмичен район, какъвто е Истанбул. Те ще се озоват на остров, смята Имамоглу.

Според него проектът крие още инфраструктурни и екологични рискове, и ще струва много скъпо на града и на данъкоплатците.

Имамоглу призова жителите на Истанбул да внесат възразят срещу проекта в министерството на околната среда и градоустройството, което в понеделник вече одобри оценката за въздействие на проекта върху околната среда.

На същия ден кабинетът на Имамоглу се оттегли от протокол, подписан през 2018 г. между правителството и бившия кмет на града, който беше от управляващата Партия на справедливостта и развитието на Ердоган."Ние разглеждаме канала "Истанбул" като алтернатива на Босфора. При него няма никаква връзка с (конвенцията от) Монтрьо.

Каналът ще работи като водна артерия на Турция", заяви Еродаган, излизайки в Анкара пред Регионалните отделения на Партията на справедливостта и развитието в Турция. Конвенцията от Монтрьо определя режима на черноморския пролив Босфора и Дарданелите. Конвенцията запазва свободното преминаване за търговските кораби от всички страни както в мирно, така и във военно време.

Единствено режимът на преминаване на военните кораби е различен по отношение на черноморските и нечерноморските страни. За военните кораби на държавите, които нямат излаз на Черно море има ограничение за класа на кораба и срока на пребиваване. 

Първи за възможността за създаване на новия канал, който съединява Черно и Мраморно море заяви още през 2011 г. Ердоган, тогава - бъдещ премиер на Турция. Проектът на строителството на новата морска артерия, която заобикаля Босфора в случая с неговата реализация стана най-мащабната инфраструктурна инициатива в историята на Турция и позволява рязко да намалеят транспортната натовареност на Босфора.

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Мнозина от вас ще предпочетат да посветят времето си на полезни и приятни неща, с които да зарадват най-близките си. Забравете за грижите свързани с професионалните дела и се наслаждавайте пълноценно на почивката си. Можете също така да освободите голяма част от натрупаното напрежение, като се занимавате със спорт.
22 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се поддавайте на внушения и не позволявайте нечие лошо настроение да развали вашето. Ще получите обаждания, които ще ви зарадват и ще дадат простор на мечтите ви. Очакват ви приятни часове с любимия човек. Не подценявайте желанието му да сте заедно. Ще се изненадате от едно предложение.
22 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Едва ли ще се задържате за по-дълго време на едно място днес и с право приятелите ви ще се оплакват, че не могат да ви открият. Имате нужда от свеж въздух, затова едва ли стоенето вкъщи ще е предпочетеният от повечето от вас вариант. Разходка сред природата ще ви се отрази чудесно и ще ви зареди с достатъчно свежа енергия.
22 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Мислете за себе си и за бъдещето си. Погрижете се за нещата, които ви дават сигурност и не пренебрегвайте мнението на близките си. С добра организация ще подобрите работата и материалното си положение, което ще се отрази на целия ви живот. Отношенията ви с партньора се нуждаят от повече яснота.
22 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще получите добри възможности за придобивки, от които ще се възползвате максимално. Основателно ще насочите интересите си към сегменти, в които владеете положението, от там ще дойдат и парите. Не избързвайте в нищо и внимателно обмисляйте действията си. Погрижете се да не пропускате важните моменти в живота на близките си.
22 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Голяма част от вас посрещат гости днес, затова е твърде възможно планираната почивка да остане на заден план. Затова пък бъдете сигурни, че приятното прекарване ви е сигурно. Имате конкретна идея за нещо, което отдавна ви вълнува и съвсем скоро ще се радвате на чудесна възможност, за да я осъществите. Намерете време и за почивка днес.
22 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви ще е забързан и често с напрежение, но не изпадайте в стрес. Ще работите по приключване на задача, резултатите от която имат отношение към финансите на семейството ви. Ако времето не ви стигне за всичко, което планирате, потърсете подкрепа. Сигурно е, че такава няма да ви бъде отказана.
22 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес ще трябва да обърнете повече внимание на отношенията си със сърдечния партньор. Дайте всичко от себе си, за да предотвратите евентуалните конфликти. Ще срещнете хора, с чиято помощ може да повишите професионалната си квалификация, а също и финансовите си приходи. Не пренебрегвайте и духовното си здраве.
22 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Възможно е да се ангажирате с непредвидени задачи и да поемете чужди отговорности. Това ще обогати житейския ви опит, но ще ви по изнерви. Домашните проблеми също ще ви заставят да търсите решения и в края на деня се очаква да сте уморени. Починете си и не търсете причини да слизате в конфликт с близките си.
22 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не са изключени затруднения, които да ви разколебаят по отношение на планирано пътуване или друга подготвяна среща. Каквито и да са причините, не се гневете на околните. Избягвайте ненужни спорове и доказване на надмощие. Нуждаете се от почивка, за това приемете приятелска покана за среща.
22 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще трябва да положите усилия, за да постигнете разбирателството, към което се стремите. Нищо не идва от само себе си през този ден, но нека това не ви обезсърчава. Не се поддавайте на лошо настроение, а направете нещо, което ще ви накара да се почувствате добре. Дори да смятате, че това е прост каприз, не се колебайте да го изпълните.
22 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви направи доволни и ще повиши самочувствието ви. Но не се изживявайте като първа инстанция, дайте правото и на другите да имат мнение. Така достойнството и авторитетът ви ще се запазят, освен това ще научите нещо полезно за себе си. Усещането ви за скорошна развръзка на личен проблем не е погрешно.
22 фев 2020
Последни новини