От х:

Днес в x:

6 °C

Армията на САЩ иска мобилни микроядрени реактори за логистика през 21 век

От 2001 г. до 2010 г. над половината от американските жертви в Ирак и Афганистан, повече от 18 000 мъже и жени, са от конвоиращи операции - мисии, които обикновено се фокусират върху доставките на гориво и вода за поддържане на силите на бойното поле.

Прекарах 36 години в американската армия, завършвайки кариерата си като началник на Военната академия на САЩ в Уест Пойнт. Там, мисията ми бе да подготвя кадети за кариера като офицери в американската армия. Един урок, който никога не ни се налагаше да преподаваме бе, как да запалим светлините и да захранваме кампуса. Въпреки това, на бойните полета, където моите ученици ще продължат да служат с чест, достъпът до енергия изигра решаваща роля в дългата война срещу тероризма, пише за War on the Rocks, Даниел Уилям Кристман, генерал-лейтенант от армията на САЩ, бивш ръководите на Военната академия на САЩ (1996-2001 г.) и настоящият старши вицепрезидент по международни въпроси на Търговска камара на САЩ.

Един от най-награждаваните възпитаници на Уест Пойнт, ген. Дуайт Айзенхауер, каза, че "битки, кампании и дори войни се печелят или губят предимно заради логистиката." Овладяването на логистиката на Американската армия, управлявана от Айзенхауер, позволи доставянето на непосилни количества мъже и материали на полетата в Западна Европа през 1944 и 1945 г.

В днешните войни, САЩ отново научиха, че дългата логистична "опашка" създава уязвимости, които противниците й са в състояние да използват. Бойците в Ирак усъвършенстваха изкуството на импровизираното нападение с взривни устройство срещу американските и съюзническите сили. Бъдещите противници със сигурност ще съсредоточат атаките си и върху запасите от гориво, тъй като знаят, че американската армия се нуждае от енергия, за да се бори ефективно.

И това търсене на енергия само ще расте. Армията на бъдещето ще изисква много повече енергия, отколкото днешната армия. Оръжията с насочена енергия, електромагнитните релсови пушки, електрическите превозни средства, дроновете и войниците, свързани в защитена комуникационна мрежа, ще изискват електрическа енергия.

Дори се говори, че наследниците на танковете ще могат да бъдат захранвани с батерии. Тези оръжейни платформи обещават подобрена способност да защитят силите и да водят битката при противника, дори и да изискват повече енергия. На бойното поле енергията и технологиите действат като "умножители на силата", които позволяват на американските войници да бъдат по-смъртоносни и по-малко уязвими.

Докато оръжейните системи и информационните технологии направиха революция на бойното поле, военните разчитат на същата система на течно гориво на базата на петрол, доставяна по тръбопроводи, камиони и кораби, на която Айзенхауер бе принуден да разчита през 1944 г. Тези ограничения за военните бяха забележимо признати от генерал Матис след неговото бързо настъпление през 2003 г. до Багдад, когато той заяви, "отвържете ни от връзката с горивото".

Време е за промяна. Енергийните нужди на бъдещата сила ще бъдат предимно електрически, така че армията има избор как да се захранва. Може да генерира тази електрическа енергия чрез двигателя с вътрешно горене - днешните дизелови генератори - или може да генерира енергия с модерни източници на енергия. Вече войниците презареждат батерии със слънчева енергия, а напредъкът в технологията на батериите позволява по-леко и по-устойчиво съхранение на енергия. Армията се нуждае от повече и по-добри батерии.

Но за да отговори на по-високите енергийни нужди на следващото поколение оръжейни системи, армията се нуждае от генератор, който може драстично да увеличи количеството на тактическата енергия. Само ядрената енергия може да осигури енергийната плътност, необходима, за да има малка логистична опашка. Не е преувеличение да се каже, че разполагането на подвижни, микроатомни електроцентрали би довело до революционна военна логистика за 21 век.

Тези нови микроядрени централи ще осигурят чиста, безопасна и сигурна мощност на бойните сили. През 2016 г. научният съвет на отбраната установи, че мобилните, микро реактори ще "изменят коренно логистиката на оперативните бази."

През 2018 г. докладът на заместник-началника на армията за мобилните атомни електроцентрали за наземни операции нарече това "класически пример за разрушителни иновации." Броят на конвоите с гориво ще бъде драстично намален и евентуално елиминиран, ако експериментите на армията с изцяло електрическа бригада се окажат успешни.

Новите проекти за микроядрени реактори до голяма степен са изградени върху нововъведения, първоначално предназначени за космически проучвания, където всяка форма на резервна дизелова мощност е просто невъзможна. Вместо традиционната атомна електроцентрала, която изисква резервна дизелова мощност, за да се осигури охлаждане в случай на авария, тези реактори са проектирани да бъдат пасивно безопасни, охлаждани от околната среда.

Освен това реакторите ще бъдат изградени вече с гориво. След като горивото се изразходва, мобилният характер на електроцентралата означава, че цялата централа ще бъде преместена в сигурно съоръжение за дългосрочно съхранение. Новите иновативни дизайни гарантират, че армията няма да трябва да разчита на гориво, доставяно от уязвими конвои, които се промъкват през планински проходи.

През юни Министерството на отбраната отправя искане за решения за мобилни атомни централи. Планът е да се финансира проектирането на три прототипа микро реактори и в крайна сметка да се изгради един от тях; решенията за договаряне се очакват в рамките на седмици или месеци.

Реакторите, отговарящи на изискванията за програмата, трябва да имат няколко основни качества: те трябва да бъдат оразмерени, за да се поберат на камиона за сухопътен, морски или въздушен транспорт; и техният дизайн трябва да бъде "по своята същност безопасен", което означава, че няма заплаха от срив или за безопасността на персонала в случай на атака.

Редица частни компании, включително стартиращи фирми, както и утвърдени ядрени дизайнери имат проекти, които могат да отговорят на тези строги изисквания за безопасност.

Може би най-належащият въпрос за привеждане на ядрена енергия на бойното поле е очевидният: как реактор може да бъде защитен от атака? Точно както конвоите в Ирак са нападани, така и доставките на енергия на утрешните бойни полета вероятно ще попаднат под обстрел.

Разбира се, една малка електроцентрала е по-защитима, защото това не са стотици камиони за гориво. Въпреки това, перспективата за атака, която може да разпространи ядрени материали и радиация веднага възниква в ума, особено като се има предвид отразяването на ядрените аварии в медиите. Ключът към защитата се крие в проектирането на реактора от самото начало - горивото. Тези реактори ще се захранват от триструктурни изотропни частици, където делящият се уран се произвежда вътре в малки ядра, капсулирани с въглерод и керамика.

Тестове показват, че заплахите за реакторите са сведени до минимум от този дизайн, тъй като нарушаването би засегнало само малки, подкритични ядра, а не цялата критична маса. За да се тества сигурността, поръчката изисква изпълнителите да предоставят подробен план за тестване с нападателни оръжие.

Може би не мислим достатъчно мащабно: значително намаляване или премахване на веригата за доставка на енергия би могло да промени съществено бойното поле, върху което действат американските сухопътни сили. В крайна сметка американската армия управлява мобилни атомни електроцентрали повече от 60 години - в морето.

Успешното нападение срещу самолетоносач с атомна енергия би било пагубно, но бойните способности, които ядрената енергия предоставя на ВМС, го превръщат в централна част на американската военна сила.

На сушата новите мобилни атомни електроцентрали биха позволили на армията да разположи защитена, смъртоносна сила дълбоко в територия, далеч отвъд базите и пристанищата, не по-различно от това как една бойна група самолетоносачи ще действа в конфликт с близък по сила съперник.

Както неотдавнашен доклад на "Американския проект за сигурност" обасни, че мобилната ядрена енергия може да се окаже това, което дава стратегическо и тактическо предимство на американската армия.

Армията има голям напредък в разработването на бойна сила, която е по-устойчива, по-малко уязвима и по-смъртоносна благодарение на далновидни инвестиции в иновационна енергия. Въпреки че никой не трябва да бъде рицар по отношение на рисковете от атомната енергия, аз съм убеден, че опитът в ядрената безопасност на американските военни означава, че тези рискове ще бъдат правилно управлявани.

Ясните логистични ползи от ядрената енергия ще спасят живот. Дългосрочните ползи, съчетани с ново стратегическо мислене, биха могли да направят армията по-смъртоносна, концентрирана и ефективна. Сега зависи от Конгреса, Министерството на енергетиката и Министерството на отбраната да подкрепят революцията в логистиката с ядрена енергия, чрез финансиране и разгръщане на демонстрационни мобилни, микро ядрени реактори.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се чувствате добре, ако не се отдадете на желанието си да бездействате, а поемете инициатива и станете полезни с умения, опит и рутина. Довършителната работа по дома трябва да се свърши и това ще постигнете с леко, в случай, че я започнете днес. Беритбата на плодовете отложете за по-късно.
07 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Успявате напълно да осъществите намеренията си. Случващото се около вас ще се подрежда по начин, какъвто на вас е удобен, и това ще ви дава възможност с лекота да се справяте със задачите си. Много от вас ще пътуват. Родителите ви очакват повече участие във фамилните дела. Точно сега не ги разочаровайте.
07 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Несгодите около вас ви правят нервни и раздразнителни. Помислете в какво грешите и се постарайте да се поправите. Така животът ви ще стане по-спокоен, а вие по-сговорчиви. Гостуване на приятел ще ви зарадва и помогне да се отпуснете. Други ще посветят времето си в усвояване на нови знания.
07 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Овладяното ви поведение и разумните изводи, които правите ще се окажат вашия печеливш ход. На моменти може да се почувствате отегчени, но крайната цел ще ви държи в добра кондиция. Интересът ви към развлеченията ще ви направи активни в организирането на подходящо мероприятие. Много хора около вас ще се включат в него.
07 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Късметът ви днес е добър и ви позволява доста смели действия. Не трябва да се притеснявате от последствията (те естествено ще са чудесни за вас). Все пак това не значи, че непременно трябва да забравите за чувството си на мярка и да кажете неща, за които да съжалявате. В личен план сте объркани, но научавате добри новини, които ще ви обнадеждят.
07 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Днес е добър ден за разрешаване на проблемите. Напрежението около вас ще е голямо, но запазете спокойствие и се опитайте да намерите най-доброто решение във всяка ситуация. Не се притеснявайте от промените, които се случват около вас. Бързо ще се адаптирате. Намерете начини да се разтоварите вечерта.
07 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Помислете дали не пропускате важни неща. Работата ви налага да вземете неотложни мерки. Не взимайте присърце критиката на околните, но въпреки това е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие. Това ще ви привлича и ще ви се иска да не го напускате.
07 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С добри намеренията сте, но общуването днес е възможно да направи критично отношението ви към хора и събития. Починете си. Разходка сред природата ще ви зареди и изпълни с добри очаквания. Любимите ви хора ще ви носят настроение.
07 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес няма причини настроението ви да не е прекрасно. Атмосферата в дома ви е спокойна, вашите близки са сърдечни и подхождат с разбиране към нещата, които ви вълнуват. Успявате да изгладите недоразуменията с човека до вас. Най-после водите разговор, към който отдавна сте се стремили. Държите развоя на събитията в свои ръце.
07 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мислите за почивката си, но няма да пренебрегнете и очакващите вниманието ви задачи. В желанието си да свършите всичко може да останете разочаровани, но не бързайте да унивате, с бързи действия ще успеете да се справите. Любимите ви хора ще се погрижат да направят денят ви интересен и забавен, стига да не отхвърляте предложенията им.
07 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повечето от представителите на знака предпочитат да се отдадат на заслужена почивка днес. Останете си у дома и се заемете с нещо, което ви е приятно и ви действа разтоварващо. Някои от вас посрещат гости, които ще ги изненадат приятно. Очаквайте новини от ваш близък, когото не сте виждали отдавна. Радвате се на успеха на близък приятел.
07 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Главоболията не могат ви откажат да действате така, както ви повелява сърцето. Нямате нужда от съвети, вие най-добре знаете към какво се стремите и как да го постигнете. Ще успеете. Здравето няма да ви създава проблеми, но въпреки това е добре да се храните балансирано, без да стигате до крайности в нещо.
07 дек 2019
Последни новини