От х:

Днес в x:

32 °C

Армията на САЩ иска мобилни микроядрени реактори за логистика през 21 век

От 2001 г. до 2010 г. над половината от американските жертви в Ирак и Афганистан, повече от 18 000 мъже и жени, са от конвоиращи операции - мисии, които обикновено се фокусират върху доставките на гориво и вода за поддържане на силите на бойното поле.

Прекарах 36 години в американската армия, завършвайки кариерата си като началник на Военната академия на САЩ в Уест Пойнт. Там, мисията ми бе да подготвя кадети за кариера като офицери в американската армия. Един урок, който никога не ни се налагаше да преподаваме бе, как да запалим светлините и да захранваме кампуса. Въпреки това, на бойните полета, където моите ученици ще продължат да служат с чест, достъпът до енергия изигра решаваща роля в дългата война срещу тероризма, пише за War on the Rocks, Даниел Уилям Кристман, генерал-лейтенант от армията на САЩ, бивш ръководите на Военната академия на САЩ (1996-2001 г.) и настоящият старши вицепрезидент по международни въпроси на Търговска камара на САЩ.

Един от най-награждаваните възпитаници на Уест Пойнт, ген. Дуайт Айзенхауер, каза, че "битки, кампании и дори войни се печелят или губят предимно заради логистиката." Овладяването на логистиката на Американската армия, управлявана от Айзенхауер, позволи доставянето на непосилни количества мъже и материали на полетата в Западна Европа през 1944 и 1945 г.

В днешните войни, САЩ отново научиха, че дългата логистична "опашка" създава уязвимости, които противниците й са в състояние да използват. Бойците в Ирак усъвършенстваха изкуството на импровизираното нападение с взривни устройство срещу американските и съюзническите сили. Бъдещите противници със сигурност ще съсредоточат атаките си и върху запасите от гориво, тъй като знаят, че американската армия се нуждае от енергия, за да се бори ефективно.

И това търсене на енергия само ще расте. Армията на бъдещето ще изисква много повече енергия, отколкото днешната армия. Оръжията с насочена енергия, електромагнитните релсови пушки, електрическите превозни средства, дроновете и войниците, свързани в защитена комуникационна мрежа, ще изискват електрическа енергия.

Дори се говори, че наследниците на танковете ще могат да бъдат захранвани с батерии. Тези оръжейни платформи обещават подобрена способност да защитят силите и да водят битката при противника, дори и да изискват повече енергия. На бойното поле енергията и технологиите действат като "умножители на силата", които позволяват на американските войници да бъдат по-смъртоносни и по-малко уязвими.

Докато оръжейните системи и информационните технологии направиха революция на бойното поле, военните разчитат на същата система на течно гориво на базата на петрол, доставяна по тръбопроводи, камиони и кораби, на която Айзенхауер бе принуден да разчита през 1944 г. Тези ограничения за военните бяха забележимо признати от генерал Матис след неговото бързо настъпление през 2003 г. до Багдад, когато той заяви, "отвържете ни от връзката с горивото".

Време е за промяна. Енергийните нужди на бъдещата сила ще бъдат предимно електрически, така че армията има избор как да се захранва. Може да генерира тази електрическа енергия чрез двигателя с вътрешно горене - днешните дизелови генератори - или може да генерира енергия с модерни източници на енергия. Вече войниците презареждат батерии със слънчева енергия, а напредъкът в технологията на батериите позволява по-леко и по-устойчиво съхранение на енергия. Армията се нуждае от повече и по-добри батерии.

Но за да отговори на по-високите енергийни нужди на следващото поколение оръжейни системи, армията се нуждае от генератор, който може драстично да увеличи количеството на тактическата енергия. Само ядрената енергия може да осигури енергийната плътност, необходима, за да има малка логистична опашка. Не е преувеличение да се каже, че разполагането на подвижни, микроатомни електроцентрали би довело до революционна военна логистика за 21 век.

Тези нови микроядрени централи ще осигурят чиста, безопасна и сигурна мощност на бойните сили. През 2016 г. научният съвет на отбраната установи, че мобилните, микро реактори ще "изменят коренно логистиката на оперативните бази."

През 2018 г. докладът на заместник-началника на армията за мобилните атомни електроцентрали за наземни операции нарече това "класически пример за разрушителни иновации." Броят на конвоите с гориво ще бъде драстично намален и евентуално елиминиран, ако експериментите на армията с изцяло електрическа бригада се окажат успешни.

Новите проекти за микроядрени реактори до голяма степен са изградени върху нововъведения, първоначално предназначени за космически проучвания, където всяка форма на резервна дизелова мощност е просто невъзможна. Вместо традиционната атомна електроцентрала, която изисква резервна дизелова мощност, за да се осигури охлаждане в случай на авария, тези реактори са проектирани да бъдат пасивно безопасни, охлаждани от околната среда.

Освен това реакторите ще бъдат изградени вече с гориво. След като горивото се изразходва, мобилният характер на електроцентралата означава, че цялата централа ще бъде преместена в сигурно съоръжение за дългосрочно съхранение. Новите иновативни дизайни гарантират, че армията няма да трябва да разчита на гориво, доставяно от уязвими конвои, които се промъкват през планински проходи.

През юни Министерството на отбраната отправя искане за решения за мобилни атомни централи. Планът е да се финансира проектирането на три прототипа микро реактори и в крайна сметка да се изгради един от тях; решенията за договаряне се очакват в рамките на седмици или месеци.

Реакторите, отговарящи на изискванията за програмата, трябва да имат няколко основни качества: те трябва да бъдат оразмерени, за да се поберат на камиона за сухопътен, морски или въздушен транспорт; и техният дизайн трябва да бъде "по своята същност безопасен", което означава, че няма заплаха от срив или за безопасността на персонала в случай на атака.

Редица частни компании, включително стартиращи фирми, както и утвърдени ядрени дизайнери имат проекти, които могат да отговорят на тези строги изисквания за безопасност.

Може би най-належащият въпрос за привеждане на ядрена енергия на бойното поле е очевидният: как реактор може да бъде защитен от атака? Точно както конвоите в Ирак са нападани, така и доставките на енергия на утрешните бойни полета вероятно ще попаднат под обстрел.

Разбира се, една малка електроцентрала е по-защитима, защото това не са стотици камиони за гориво. Въпреки това, перспективата за атака, която може да разпространи ядрени материали и радиация веднага възниква в ума, особено като се има предвид отразяването на ядрените аварии в медиите. Ключът към защитата се крие в проектирането на реактора от самото начало - горивото. Тези реактори ще се захранват от триструктурни изотропни частици, където делящият се уран се произвежда вътре в малки ядра, капсулирани с въглерод и керамика.

Тестове показват, че заплахите за реакторите са сведени до минимум от този дизайн, тъй като нарушаването би засегнало само малки, подкритични ядра, а не цялата критична маса. За да се тества сигурността, поръчката изисква изпълнителите да предоставят подробен план за тестване с нападателни оръжие.

Може би не мислим достатъчно мащабно: значително намаляване или премахване на веригата за доставка на енергия би могло да промени съществено бойното поле, върху което действат американските сухопътни сили. В крайна сметка американската армия управлява мобилни атомни електроцентрали повече от 60 години - в морето.

Успешното нападение срещу самолетоносач с атомна енергия би било пагубно, но бойните способности, които ядрената енергия предоставя на ВМС, го превръщат в централна част на американската военна сила.

На сушата новите мобилни атомни електроцентрали биха позволили на армията да разположи защитена, смъртоносна сила дълбоко в територия, далеч отвъд базите и пристанищата, не по-различно от това как една бойна група самолетоносачи ще действа в конфликт с близък по сила съперник.

Както неотдавнашен доклад на "Американския проект за сигурност" обасни, че мобилната ядрена енергия може да се окаже това, което дава стратегическо и тактическо предимство на американската армия.

Армията има голям напредък в разработването на бойна сила, която е по-устойчива, по-малко уязвима и по-смъртоносна благодарение на далновидни инвестиции в иновационна енергия. Въпреки че никой не трябва да бъде рицар по отношение на рисковете от атомната енергия, аз съм убеден, че опитът в ядрената безопасност на американските военни означава, че тези рискове ще бъдат правилно управлявани.

Ясните логистични ползи от ядрената енергия ще спасят живот. Дългосрочните ползи, съчетани с ново стратегическо мислене, биха могли да направят армията по-смъртоносна, концентрирана и ефективна. Сега зависи от Конгреса, Министерството на енергетиката и Министерството на отбраната да подкрепят революцията в логистиката с ядрена енергия, чрез финансиране и разгръщане на демонстрационни мобилни, микро ядрени реактори.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Промените около вас могат да ви създадат напрежение и да станете по-малко решителни. Не се притеснявайте, с помощта на колеги и приятели бързо ще се справите с възникващите проблеми и ще продължите напред. Новости от интимен характер ще зарадват някои от вас. Финансови придобивки.
04 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес сте в обичайното си енергично състояние и не пестите усилията си в нито една част от работата си. Стараете се всичко, с което се заемете да бъде свършено по най-добрия начин и наистина ще успеете да го постигнете. Имате интересни идеи относно нововъведенията на работното си място, но най-добре ще е да ги обсъдите подробно с хората, с които работите.
04 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Анализирайки обстоятелствата около вас, ще откриете решение на проблемите си. Изискват се навременни действия, за да подобрите условията на работа и живот, както и отношенията си с партньора. Не чакайте друг да прояви активност, вместо вас. Вземете се в ръце и действайте.
04 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Разпределете времето си така, че да ви стигне и за работата, която имате, и за общуване с близки хора. Ще получите ценна информация, които до голяма степен ще улеснят задачите ви и ще ви направи водещи в проекта ви, стига да не я пренебрегнете. Доверието ви е оценено и се връща многократно.
04 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Радвате се на разбирателство навсякъде около вас днес, което ви дава възможност да изпълните намеренията, които имате без да ви пречат излишно. Съобразявате се с желанието на свой близък, въпреки че това не е влизало в плановете ви за днес. Опитайте се на си починете вечерта, ще се получи добре ако организирате нещо съвместно със свои приятели.
04 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Без да стоите в нечия сянка ще покажете истинските си възможности днес. Успешно ще се включите в благотворителна акция и без да изтъквате заслугите си, ще работите в името на хуманността. Ако оцените това, което имате ще се чувствате щастливи. И е така, постиженията ви са безспорни, но предстои да извървите още.
04 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
На работното място ще навлизат нови тенденции. Това ще ви накара да потърсите и нови източници на информация и пътищата за реализацията им. Посоката на мислите ви ще се пренесе и в личният ви живот и с нов подход ще създавате връзки, и ще влизате в обвързващи ви договорености. Събитията ще се развиват ускорено, но не се плашете. Имате достатъчно прозорлив поглед и ще съумеете да направите най-доброто, на което сте способни.
04 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изпълнени сте с добри намерения да приключите делова задача и това допълнително ще ви мотивира да й се посветите и днес. Ще си осигурите нужните ви средства и ще планирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора.
04 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще научите факти, които ще променят отношението ви към колеги или делови партньори и това ще ви подтикне към самостоятелни действия. Старателно си вършете работата и не се взирайте в несъвършенствата на другите, за да не загубите от силата си. По-малко забележки и критики, от тях няма да станете по-доволни, напротив.
04 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бъдете предпазливи при контактите си с търговци и при каквото и да е боравене с пари. Вероятността днес да се опитат да ви измамят със значителна сума е доста голяма. Привлекателна за вас личност от противоположния пол откликва на опитите ви за сближаване. На верен път сте и съвсем скоро ще се радвате на пълен успех в тази насока.
04 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
С хората, които споделят идеите ви ще реализирате поредния си проект, постигайки най-доброто до тук. Успехът ви ще се отрази на финансите и самочувствието, както и на взаимоотношенията ви с околния свят. Други ще се посветят на любими неща, в които влагат сърцето си.
04 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще можете да свършите планираната си за днес работа. Нямате причини за притеснения и успешно ще се реализирате. Околните ще ви търсят за съвет и емоционална подкрепа. В личен план ще трябва да положите повече усилия, ако желаете да запазите интереса, на някой към вас.
04 авг 2020
Последни новини