От х:

Днес в x:

9 °C

Какво да очакваме от сериала "Тъмните му материи"

"Тъмните му материи" е третият възможен "прочит" на първата част от едноименната трилогията на Филип Пулман. Вторият беше игралният филм "Златният компас" (2007 г.), а първият, разбира се, е самият извор, от който въображението ни създава свое виждане - книга първа "Златният компас: Северно сияние".

Във филма (плод на въображението на режисьора Крис Вайц) големите имена бяха тези на Никол Кидмън и Даниел Крейг. На тях се падна и задачата да пресъздадат образите на два от основните герои - Мариса Колтър и Лорд Азриел. И двамата се справиха чудесно, нищо че екранизация на втората и третата част от трилогията на Пулман не последва.

Явно HBO са на мнение, че в историята на Лира има хляб, защото направиха сериал. Кръстиха го "Тъмните му материи", което за втори път (напълно неразбираемо за нас) е отказ от оригиналното заглавие на първата книга на Пулман.

Без значение дали си дава сметка, или не, HBO се изправя пред истинско предизвикателство - да се пребори за одобрението на тези, които са чели книгата, на тези, които са гледали игралния филм, и на тези, които са направили и двете.

Осемте епизода на "Тъмните му материи" ще ни пренесат в един магичен свят, в който хората имат своите демони. Не, не в смисъла на "малки дяволчета". Демоните на Пулман са разумни същества - те могат да говорят, приемат формата на животни, следват човека си неотлъчно и не могат да се отделят на прекалено голямо разстояние.

Животното, в което се материализира демонът, съвсем не е случайно. То отразява личността на човека, с което и ни улеснява да разберем какъв е характерът му. В повечето случаи демонът и човекът са от противоположни полове, но има и изключения. За абсолютна липса на морал пък се смята човек да докосне чужд демон.

Ето в такъв магичен свят живее и малката Лира (Дафне Кийн) - сираче (или поне така ѝ е казано), което израства в Оксфорд. Умна и много любознателна, Лира има и един малък детски недостатък - не я свърта на едно място. И, разбира се, много я бива в пакостите.

Демонът на Лира се казва Панталеймон и през по-голямата част от времето приема формата на хермелин, но в различните ситуации може да се превръща и в молец или дива котка.

Мечтата на Лира е да отиде на Северния полюс при чичо си - лорд Азриел (Джеймс Макавой). Там той провежда научни изследвания, които могат да променят света завинаги.

Точно от неговото прибиране в Оксфорд от полярната експедиция започва и историята на сериала. Защото там лорд Азриел е открил нещо, което определени хора искат да остане в тайна. И има доказателства. А на всичкото отгоре най-добрият приятел на Лира - Роджър, изчезва наред с още много деца на неговата възраст.

Лира, разбира се, не може да остави нещата така и тръгва на опасно пътешествие, за да открие приятеля си.

Нов епизод на "Тъмните му материи" ще бъде наличен всеки понеделник в HBO GO.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Сами си създайте условия, с които да подобрите ефективността в работата си. Служебните задачи ще потръгнат и шефът ви ще остане доволен от вас, но по-важното е, че вие ще се почувствате удовлетворени. Заслужавате повече във всяко едно отношение и съдбата ще ви зарадва. Очакват ви приятни изненади.
29 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С присъствието си внасяте яснота и ред, а след себе си оставяте впечатление за човек, знаещ цената си. И е така. Ще продължавате да се интересувате от новостите в професията и ще полагате грижи за повишаване на квалификацията си. С усилията си ще подобрите бита на семейството си.
29 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С каквото и да се захванете днес ще успеете. Резултатите ви може да са доста по-добри отколкото сте очаквали. Възможно е да се натъкнете на дребни пречки особено ако заниманията ви са свързани с много хора. Това едва ли ще ви направи впечатление и като цяло настроението ви днес е превъзходно. Успехи в интимната сфера ще зарадват някои от вас вечерта.
29 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Бъдете внимателни към партньори, които ще се опитат да ви навредят. Предстоящите събития ще обърнат нещата във ваша полза, благодарение на бързата ви мисъл и реакции. Не се измъчвайте. Въпреки умората, се погрижете да направите вечерта приятна за себе си и близките ви.
29 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Предизвикателствата на работното място ще ви мотивират да работите по-усърдно, за да докажете правилността на предложенията си. Със сигурност няма да скучаете. Близък човек ще ви поиска съдействие, ако можете да му помогнете, не му отказвайте. В живота ви се появяват нови, положителни тенденции, от които е добре да се възползвате.
29 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Предстои ви да изживеете вълнуващи емоции, свързани както с професионалната ви работа, така и с хората около вас. Заслужено ще се радвате на внимание и подкрепа, показали сте, че може да ви се вярва. Прекрасните отношения със семейството и партньора ви дават допълнително сили да се развивате многостранно.
29 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви емоционален ден. Налага се да изясните позициите си в личен план, ако трябва отстъпете. Денят е подходящ за започване на тонизираща диета. Помислете и за възможности за повече раздвижване. Можете да се спрете и на варианти включващи компания и развлечения.
29 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Развитията днес ще ви натоварят с допълнителни изисквания, с които ще трябва да се съобразите. Не оставяйте нищо за накрая и не пречете на другите да си свършат работата, в стремежа си да ги надзиравате и съветвате. С търпимост ще постигнете душевно равновесие и напредък във всичко.
29 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Финалът предстои, мобилизирайте се и действайте по-енергично. Отстоявайте твърдо позицията си, така както вие умеете. Успехът ви е близо, направете нужното за да бъде радостта ви по-голяма. Ще привлечете вниманието на интересуваща ви личност и ще се радвате на взаимен интерес.
29 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не търсете причини да се конфронтирате с онези, които не споделят мисленето и целите ви. Не се изкушавайте да се захващате с дела, за които е ясно, че ще ви е трудно да свършите днес. Запазете настроението си добро и приключвайки работата си, се погрижете за отдиха си.
29 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите шанс да подобрите отношенията си с хора, с които по една или друга причина сте разделени. Ако проблемът е финансов, върнете дължимото или с подходящите думи изразете желанието си връзката ви да продължи. Обърнете се и към онези, които могат да ви дадат повече в общуването. Нуждаете се от някого, с когото да споделите вълненията си.
29 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ако се целите в успеха, разчитайте само на себе си. Полезни ще бъдат контактите ви с хора, с които в бъдеще може да обедините усилията си. Звезден успех за всички, които се занимават с творчество.
29 яну 2020
Последни новини