От х:

Днес в x:

18 °C

Какво да очакваме от сериала "Тъмните му материи"

"Тъмните му материи" е третият възможен "прочит" на първата част от едноименната трилогията на Филип Пулман. Вторият беше игралният филм "Златният компас" (2007 г.), а първият, разбира се, е самият извор, от който въображението ни създава свое виждане - книга първа "Златният компас: Северно сияние".

Във филма (плод на въображението на режисьора Крис Вайц) големите имена бяха тези на Никол Кидмън и Даниел Крейг. На тях се падна и задачата да пресъздадат образите на два от основните герои - Мариса Колтър и Лорд Азриел. И двамата се справиха чудесно, нищо че екранизация на втората и третата част от трилогията на Пулман не последва.

Явно HBO са на мнение, че в историята на Лира има хляб, защото направиха сериал. Кръстиха го "Тъмните му материи", което за втори път (напълно неразбираемо за нас) е отказ от оригиналното заглавие на първата книга на Пулман.

Без значение дали си дава сметка, или не, HBO се изправя пред истинско предизвикателство - да се пребори за одобрението на тези, които са чели книгата, на тези, които са гледали игралния филм, и на тези, които са направили и двете.

Осемте епизода на "Тъмните му материи" ще ни пренесат в един магичен свят, в който хората имат своите демони. Не, не в смисъла на "малки дяволчета". Демоните на Пулман са разумни същества - те могат да говорят, приемат формата на животни, следват човека си неотлъчно и не могат да се отделят на прекалено голямо разстояние.

Животното, в което се материализира демонът, съвсем не е случайно. То отразява личността на човека, с което и ни улеснява да разберем какъв е характерът му. В повечето случаи демонът и човекът са от противоположни полове, но има и изключения. За абсолютна липса на морал пък се смята човек да докосне чужд демон.

Ето в такъв магичен свят живее и малката Лира (Дафне Кийн) - сираче (или поне така ѝ е казано), което израства в Оксфорд. Умна и много любознателна, Лира има и един малък детски недостатък - не я свърта на едно място. И, разбира се, много я бива в пакостите.

Демонът на Лира се казва Панталеймон и през по-голямата част от времето приема формата на хермелин, но в различните ситуации може да се превръща и в молец или дива котка.

Мечтата на Лира е да отиде на Северния полюс при чичо си - лорд Азриел (Джеймс Макавой). Там той провежда научни изследвания, които могат да променят света завинаги.

Точно от неговото прибиране в Оксфорд от полярната експедиция започва и историята на сериала. Защото там лорд Азриел е открил нещо, което определени хора искат да остане в тайна. И има доказателства. А на всичкото отгоре най-добрият приятел на Лира - Роджър, изчезва наред с още много деца на неговата възраст.

Лира, разбира се, не може да остави нещата така и тръгва на опасно пътешествие, за да открие приятеля си.

Нов епизод на "Тъмните му материи" ще бъде наличен всеки понеделник в HBO GO.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
С подходящи аргументи и с приветливо поведение ще впечатлявате аудиторията, без да се натоварвате емоционално. Добрите познания, опит и ерудиция ще ви позволят да предвидите точните ходове, откривайки добри перспективи за себе си. С доказаните си качества ще привличате интереса към себе си и ще получите интересно предложение.
29 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Има реална опасност да разпилеете енергията си за дреболии. Може би си поставяте прекалено много задачи. Ориентирайте се към практичната страна на нещата и си дайте сметка доколко плановете ви са приложими. Заемете се с най-лесно изпълнимите и ще останете удовлетворени. Помислете за предстоящо начинание.
29 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Някои от вас недооценяват подкрепата, която ви се предлага. Колкото по-рано установите предимствата, толкова по-добре за вас. Не допускайте неловка ситуация да промени намеренията ви. Момента е подходящ за действия и не спирайте да сте активни. Здравословните ви проблеми вече отшумяват и това е достатъчен мотив да се отдадете на желанията си.
29 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Благоприятен ден за тези, които се занимават с бизнес. Контактите ви днес ще са ползотворни, ако успеете да бъдете едновременно убедителни и дипломатични. Не пренебрегвайте деловите си ангажименти, имате добри шансове за постигане на нещо значимо. Опитайте се да релаксирате вечерта.
29 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Трудолюбието и позитивното ви мислене ще запазят тенденцията на добрите развития около вас. Държанието ви се възприема добре и това е възможност да наложите идеите си, стига те да са в полза на повече хора. Не позволявайте лошото настроение на околните да ви влияе негативно.
29 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Време е да наложите ред в мислите си, хаоса, който ви владее ви причинява щети. Започване на нова работа е сред приоритетите, но има и друго, което бихте желали да реализирате. Пътуване или събитие, свързано със семейството ще провокира у вас по-вълнуващи емоции. Не пренебрегвайте хората до себе си, с чиято любов и подкрепа ще стигнете далече.
29 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вътрешен порив ще ви кара да търсите близостта на хора, които до сега са стояли в периферията на контактите ви. Нечии чувства ще ви покажат, че сте желани и значими за някого. Безспорно щастието ще ви озари, но няма да пренебрегнете бизнеса си. Нови идеи ще ви помогнат да се разгърнете и успеете в начинанията си.
29 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За да имате успешен ден, ще ви се наложи отрано да организирате делата си и да работите концентрирано върху всяка част от работата си. В противен случай ще разпилеете енергията си и ще загубите ценно време. Разчитайте предимно на себе си, особено за важни дела. Научаване добри новини, касаещи ваш много близък човек.
29 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Смело и с хъс ще навлезете в бизнес, който е нов за вас. Имате опит в новите дейности, ще се справите и сега. В здравословно отношение не сте застрашени от физически сривове. Настроението ви ще се подобри вечерта, може би защото до себе си ще имате желан човек.
29 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Усилията ви изглежда са повече от предвидените, но за това пък ще получите приходи,.които ще надминат очакваното. Не бъдете алчни и приемете това, което ви се предлага. Прибързаните решения както винаги няма да ви донесат предимство, за това, ако е възможно избегнете ги. Очаква ви ново запознанство.
29 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще ви се наложи да промените плановете си, тъй като едва ли срещате нужното съдействие, за да ги осъществите. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като просто момента не е подходящ, затова ще ви се наложи да изчакате с действията си. Приятел ще ви предложи нещо, на което трудно ще устоите. Опитвате нещо ново вечерта, което ви въодушевява.
29 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Срещайки подкрепата на околните, ще се разгърнете в много посоки, окрилени от добрите взаимоотношения. С изненада ще откриете възможност за изгодна инвестиция и няма да се губите в съмнения, а ще действате. Лични срещи, на някои от които ще вземате важни решения за бъдещето си.
29 сеп 2020
Последни новини