От х:

Днес в x:

15 °C

Какво да очакваме от сериала "Тъмните му материи"

"Тъмните му материи" е третият възможен "прочит" на първата част от едноименната трилогията на Филип Пулман. Вторият беше игралният филм "Златният компас" (2007 г.), а първият, разбира се, е самият извор, от който въображението ни създава свое виждане - книга първа "Златният компас: Северно сияние".

Във филма (плод на въображението на режисьора Крис Вайц) големите имена бяха тези на Никол Кидмън и Даниел Крейг. На тях се падна и задачата да пресъздадат образите на два от основните герои - Мариса Колтър и Лорд Азриел. И двамата се справиха чудесно, нищо че екранизация на втората и третата част от трилогията на Пулман не последва.

Явно HBO са на мнение, че в историята на Лира има хляб, защото направиха сериал. Кръстиха го "Тъмните му материи", което за втори път (напълно неразбираемо за нас) е отказ от оригиналното заглавие на първата книга на Пулман.

Без значение дали си дава сметка, или не, HBO се изправя пред истинско предизвикателство - да се пребори за одобрението на тези, които са чели книгата, на тези, които са гледали игралния филм, и на тези, които са направили и двете.

Осемте епизода на "Тъмните му материи" ще ни пренесат в един магичен свят, в който хората имат своите демони. Не, не в смисъла на "малки дяволчета". Демоните на Пулман са разумни същества - те могат да говорят, приемат формата на животни, следват човека си неотлъчно и не могат да се отделят на прекалено голямо разстояние.

Животното, в което се материализира демонът, съвсем не е случайно. То отразява личността на човека, с което и ни улеснява да разберем какъв е характерът му. В повечето случаи демонът и човекът са от противоположни полове, но има и изключения. За абсолютна липса на морал пък се смята човек да докосне чужд демон.

Ето в такъв магичен свят живее и малката Лира (Дафне Кийн) - сираче (или поне така ѝ е казано), което израства в Оксфорд. Умна и много любознателна, Лира има и един малък детски недостатък - не я свърта на едно място. И, разбира се, много я бива в пакостите.

Демонът на Лира се казва Панталеймон и през по-голямата част от времето приема формата на хермелин, но в различните ситуации може да се превръща и в молец или дива котка.

Мечтата на Лира е да отиде на Северния полюс при чичо си - лорд Азриел (Джеймс Макавой). Там той провежда научни изследвания, които могат да променят света завинаги.

Точно от неговото прибиране в Оксфорд от полярната експедиция започва и историята на сериала. Защото там лорд Азриел е открил нещо, което определени хора искат да остане в тайна. И има доказателства. А на всичкото отгоре най-добрият приятел на Лира - Роджър, изчезва наред с още много деца на неговата възраст.

Лира, разбира се, не може да остави нещата така и тръгва на опасно пътешествие, за да открие приятеля си.

Нов епизод на "Тъмните му материи" ще бъде наличен всеки понеделник в HBO GO.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще ви се отдаде прекрасната възможност да се занимавате тъкмо с това, което сте намислили. Едва ли някой около вас ще бъде изненадан от ентусиазмът ви да реализирате идеите си, дори когато това съвсем не е лесно. Поощрявате ваш близък да се заеме по-сериозно с нещо, което ви му донесло доста ползи, ако наистина го постигне.
13 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще имате възможност да се запознаете с нещо, което ще ви очарова с предимствата си и не е изключено за в бъдеще да го включите в работата си. Занимавате се днес с човек, в когото ще откриете много положителни страни. Оставете настрана въпрос, до чието разрешение не можете да стигнете за момента. Бъдете сигурни че ще ви се отдаде възможност да го сторите по-късно.
13 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Рутинните задачи ще запълват голяма част от деня ви, но и към тях ще подхождате с нужната отговорност и внимание. Добри перспективи както за вас, така и за близките ви. И с право ще получите дарове за това, което давате. Обадете се на приятели и разпуснете вечерта.
13 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Интелектуалните ви занимания ще направят успешни представянията ви на изпити и конкурси. На работното място също ще се отличавате с находчиви решения и готовност за съдействие. Всичко това няма да остане незабелязано. Ще получите предложения, които в голямата си част ще удовлетворят търсенията ви.
13 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Постарайте се да наваксате с нещата, от които сте се лишили през последните дни. Едно пътуване ще ви разнообрази и срещне с нови хора. Ще върнете психическата си форма и по-лесно ще намерите решение на въпрос, който ви затруднява. Поставяйки си нови задачи, ще държите духа си буден и в готовност за действие.
13 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Денят носи заряда на новото. Предстоят ви срещи, за някои от вас те ще бъдат може би съдбовни. Защото отново ще се срещнете с позабравен приятел и това ще възроди стари чувства. Тези, които търсят сцена за своите изяви, сега щедро ще им се предложи такава. Пазете се от настинки и проблеми с белите дробове.
13 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Прекрасни почивни дни предстоят на мнозинството от вас. Осигурили сте си идеални условия, или ако още не сте със сигурност няма да ви е много трудно да го сторите. Няма да ви липсват и предложения за различни развлечения. В случай, че сте оставили незавършени професионални ангажименти, днес ще съумеете да се справите с тях без никакви усилия.
13 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С подходящото настроение сте за осъществяване на промените, от които се нуждае домът ви. Повечето от вас ще са заети с професионалните им задачи, но има за какво. Перспективите са добри и ще може да се похвалите с придобивки. Не бягайте от късмета си, днес ще ви върви.
13 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Срещите ви днес ще са от по-различен характер и е възможно да се натоварите емоционално. Не допускайте хората около вас да ви изнервят и обезкуражат. Имате сили да се справите с положението и ще успеете. Помислете пред кого и какво говорите, както и за грешките си. Следвайте краткосрочните си цели.
13 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
В делово отношение денят е благоприятен за вас и макар че ще имате ядове, ще съумеете да се справите със задачите си. В личен план също ще имате поводи за радост. Успех при разрешаването на значим за вас проблем ще ви възвърне спокойствието.
13 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте творчески настроени, затова едва ли ще сте много контактни. Идеите ви са интересни за околните, но и доста абстрактни, което ги прави трудно разбираеми. Постарайте се да ги реализирате, за да удовлетворите желанието си за действие.
13 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Имате идеи, които ви се иска да видите час по-скоро осъществени. Амбициозни сте и няма да скъпите усилията си това наистина да се случи. Партньорите ви ще останат доволни от сътрудничеството си с вас, защото сте прями, коректни и добри. Но ще има и такива, които ще се опитат да злоупотребят с това.
13 дек 2019
Последни новини