От х:

Днес в x:

Неохимци протестират - искат 30% по-евтина газ и са готови за протест на жълтите павета - ВИДЕО

    Тази вечер работещи в димитровградския торовия завод „Неохим” излязоха на протест, за да защитят работните си места. Събраха се работещи в предприятието с плакати „Дайте шанс на българската икономика”, „Спасете Неохим”, „Искаме си работата” и др.

    Митингът бе организиран от синдикатите на КНСБ, КТ „Подкрепа”, НС „Защита” и СС „АХА”, като работещите и синдикатите настояват да се прекратят предстоящите съкращения на персонал, за които вече са били уведомени от ръководството на Неохим. 

    Причините за плануваните съкращения в завода са лошото икономическо състояние, в които е торовият гигант, причинено от високата цена на природния газ в страната и изключително високите цени на въглеродните емисии, които предприятието трябва да плаща, заради европейски екологични директиви, по думите на ръководството.

    Именно за високата цена на природния газ се изказаха синдикалните лидери - газта е основна суровина за производството на тор в завода и тя до голяма степен определя себестойността на произвежданата продукция.  Според протестиращите, цената на синьото гориво в България трябва да поевтинее с 30%, за да може Неохим "да си стъпи на краката" и да произвежда ценово конкурентна продукция, "в противен случай продукцията ни е непродаваема и заводът умира. В момента всички сме събрали тук, за да спасим завода.”, завиха от синдикатите. Те обясниха, че ако не се вземат бързо решения, Неохим ще има незавидната съдба на многото химически предприятия, фалирали през прехода. „Това зависи от някой горе. Въпросът е от „Кой”?”, питат синдикалистите.

    Сидикалистите изразиха готовност да организират протест и в София, защото там са хората от правителството, които могат да променят ситуацията в полза на по-ниската цена. Управляващите бяха упреквани, че в България е най-висока цената на природния газ, в сравнение с европейските страни и не се полагат достатъчно усилия за преговори с доставчиците за по-добри цени в полза на българите. Изтъкнато бе, че  положението в страната въобще не е така розово, както го обрисуват управляващите, а в момента и други отрасли в българската икономика изнемогват и са изправени пред закриване.  

    Красимир Митов от НС "Защита" заяви:  "Ще се борим с вас до последна капка кръв. Картинката в страната е, че чуваме за икономически растеж, но това ли е икономическият растеж, като цял торов гигант е обречен да не съществува и голяма част от Димитровград ще остане без работа, когато в металургията се извършват масови съкращения, а работодателите не смеят да ги обявят, това ли е растежа? Военната индустрия едвам-едвам оцелява, машиностроенето има поръчки до края на годината и започва масови съкращения. Ние трябва да се подкрепяме, знаем кой е виновен това да се случва в момента с българската икономика и с Неохим. Тези, които вече трета година държат изкуствено висока цената на Булгаргаз, за да могат да смачкат заводите. Миналата година по това време имаше национален протест за цените на горивата, а какво направи това правителство - вдигна цената с още 30% и направи завода неконкурентноспособен, за да може да оцелява Булгаргаз. Цената на газа в България е най-високата в Европа, в България е 250$, а в бедната Европа - 120$. Това престъпно правителство трябва да договори по-ниска цена на газа и да обещае работните места на тези хора. 

    Днес ги предупреждаваме от тук, в София на жълтите павета, даваме 10 дни, свалете цената на газа с 30%, на горивата, на тока, на парното. В противен случай излизаме, за да запазим хляба на нас и на децата ни, няма да се откажем, следващата стъпка е София, там ще победим."

    Красимир Кръстев, председател на федерацията на труда, химията и индустрията към КНСБ обяви, че след разговори с управляващите има първата стъпка в исканата посока, цената на газа от 1-ви октомври тръгна на долу, това постигнахме за сега, но ще вървим напред.

    Утвърдената от КЕВР цена за третото тримесечие на тази годината е 44,90 лв. за мегаватчас, а за четвъртото тримесечие на 2019-та утвърдената от 1ви октомври, цена е 44,85 лв./MWh, което е намаление с 0,05 лв/MWh.

    През последните няколко месеца КНСБ, НФТ "Химия и индустрия" – КНСБ и ръководството на "Неохим" АД Димитровград са имали поредица срещи в Министерството на енергетиката.  На тях са били поети ангажименти през есента да бъдат ускорени преговорите с представителите на Газпром по препоръката на Европейската комисия, за редукция на цената на природния газ; да продължи реализацията на мерките по осигуряването на алтернативни доставки на природен газ през интерконекторните на България връзки; да продължат предвиденото в проекта изграждане на трасето на Балкански поток и газовия хъб "Балкан", като алтернативни борсови пазари, се посочва в становище на КНСБ.

    Изказвания пред работещите направиха председателите синдикалните организации в завода, както и представители на национална федерация „Химия” към  КТ „Подкрепа”, Красимир Митов - национален председател на "Защита", Марио Бисеров - регионален председател на "Подкрепа",  Красимир Кръстев от КНСБ и др.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (26)

    • 1
      До
      Добата
      13 -2
      21:22, 10 окт 2019
      Защо не се коментира, че преди 5 години малкия Грънчаров продаде въглеродните емисии за стотинки. А сега ги купуват в пъти повече.
      Те са си виновни.
      • Ka
        Kakati
        3 -1
        17:15, 11 окт 2019
        Много готин предизборен трик. Ползваш съществуващ проблем, после предлагаш решение, без значение дали ще се осъществи , защото изборите са скоро. Като гледам снимките цялата листа на Стефан е там или всички работят в завода или е активно мероприятие
      • Ол
        Олег
        0 0
        17:40, 11 окт 2019
        Много сте смешни някои в Димитровград като се държите така сякаш града няма нужда от Неохим. Враца прокопса без Химко ли? В Чирпан ли ще го превръщате?
        Ама, че евтини глупост дето ревете за ТКЗСтата, ама Неохим ви пречи. Струва ми се, че на някой от ГЕРБ му се е дощяло да приложи моделаТЕЦ
      • Ол
        Олег
        1 0
        17:46, 11 окт 2019
        ... ТЕЦ Варна в Димитровград. Само дето вече се изтърка тоя гнусен метод дето съсипа много фирми.
    • 2
      Ем
      Емо
      17 -4
      21:34, 10 окт 2019
      Проблема не само газта и емисиите, а че алчността на две шепи хора изнасят печалбата извън завода а именно в Евроферт и подопечни на Димитрови фирми.
      А за фалит като говорим да погледнем имуществото на шайката директори и милионите в банковите им сметки и тогава да говорим защо дружеството е на загуба и вдигат пушилка на гърба на работещите
    • 3
      Ва
      Васко
      19 -6
      21:40, 10 окт 2019
      Да се жалват на Бойко Борисов, той спря проектите за снабдяване на България с природен газ на конкурентни цени. Работниците знаят че природният газ е основна суровина в завод „Неохим“. ГЕРБ спряха не само енергиен проект но и Южен поток, АЕЦ Белене, Бургас-Александруполис – всички бяха провалени от картофоглавият премиер мутра. Тези хора и целият бизнес в страната ще усетят какво е да нямаш достъп до евтини енергоносители. Всичко едва сега започва , докато ГЕРБАДЖИИТЕ разграбиха държавата и си напълниха сметките, все повече и повече хора ще остават без работа. Липсата на доходи и работа в населени места като Хасково и Димитровград ще засилят демографската катастрофа. Разбира се това на ГЕРБ въобще не им пука и го доказват с действията си всеки ден. Успех колеги !
    • 4
      Кр
      Кристина Петрова
      5 -1
      21:46, 10 окт 2019
      А и както беше писал на предишната статия Делю Динев има хора като семейство Бобчеви да зависят от тях проектанските фирми повече няма какво да кажа
    • 5
      За
      Забравих му името
      10 -2
      21:50, 10 окт 2019
      Къде е ония палячо от общинският съвет на Димитровград от ГЕРБ къде разправяше ,че на хората в завода им е сложен чатала на врата и нямало къде да мърдат и той със ГЕРБ щял да ги освободи от това бреме , да работят дълги години на едно място със сигурна работа и заплата ? Лесно му е да лай като е на софрата на ГЕРБ и взема една шапка с пари в общинският съвет за нищо работа.
    • 6
      До
      Доматов
      17 -6
      21:51, 10 окт 2019
      Не може хем да гласувате за герб, хем да искате евтин газ, госпожи и господа от Димитровград. Колко пъти вече гласувате за мутрата. А не знаете ли, че ако не беше той още преди 5 г Южен поток щеше да е готов и щяхте да имате конкурентен газ. А вие всички излизате по митингите на герб и му ръкопляскате подскачайки като току що заклан петел. Хак ви е. Вие сте съучастници в развала на държавата. След 10 дни пак ще изберете за кмет човека на мутрата Борисов. Да ви е честит фалита на Азотно торовия завод.
      • Ол
        Олег
        3 -4
        10:22, 11 окт 2019
        Газта е скъпа именно защото е руска! А защо руската газ е скъпа?! Защото както при банките е много по-евтино да нахраниш с рушвети политиците, че да допуснат договори, закони и правила срещу хората.
        Демек ти палти на управляващите няколко милиона пък после ще си ги избиеш десеторно от високата цена. Така, че южен. северен или източен поток е все тая! Или казано по прост начин когаро ЕС искаше да се съди Газпром за надвзетите пари нашите казаха "няма нужда".
      • До
        до Олег
        0 -3
        17:11, 11 окт 2019
        Кажи коя газ е по евтина. Много си елементарен в разсъжденията. Газпром борави със стотици милиарди, ти ще ги подкупваш с няколко милиона. Много сиелементарен и политизиран, да не кажа зомбиран. Знаеш ли колко струва норвежката газ, холандската газ, втечнената американска газ. Направи сравнение и после русофобствай.
      • Ол
        Олег
        0 0
        17:33, 11 окт 2019
        Ама ти нищо не си разбрал от коментара ми. Като имаш в случая на газпром милиарди що да не дадеш на подкупите БГ политици 50тина милиона рушвет и те да се съгласят от финансовата смазка на грапави за населението цени, които ще си ги избиеш. Т.е. както се купуват гласове. Инвестира 1 милион в цигански гласове, които си ги избиваш като кмет като крадеш и от българи и от ц*****.
        КОЯ ГАЗ Е ПО-ЕВТИНА?
        Конкретно руската за Германия и като цяло всичката руска А Западна Европа, но не и за Източна.
        Коя може да бъде още по-евтина? Руската при обща договора на Газпром с ЕК, а в с Теменужка Петкова.
    • 7
      Ск
      Складажията
      13 -5
      22:04, 10 окт 2019
      Коментари и мнения по публикуваните статии за Неохим или за Стефан Димитров се разрешават и се дава възможност на всеки да си изказва мнението , но статиите за "големите постижения" на настоящия кмет, няма опция и възможност за коментари и мнения.
      ЗАЩО ЛИ !
    • 8
      Bg
      BGvesti
      4 -5
      08:23, 11 окт 2019
      ЗАЩОТО! Единствените материали със забранени коментари в сайта са част от предизборната кампания на политическите партии и са платени статии. Ако желаете да ги коментирате, може да излезете от анонимността на сайта и да ги коментирате във фейсбук свободно!
      По регламент на медиата, всички платени статии са със заключени коментари. Предизборните статии са в раздел "Местни избори 2019" и можете да ги познаете с това, че под текста винаги пише : КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!
    • 9
      Ив
      Иван Боев
      4 -3
      09:18, 11 окт 2019
      Смешници ....................
    • 10
      Ол
      Олег
      1 -2
      10:32, 11 окт 2019
      На неохимци ще кажа да се качват максимално бързо на влака или да си наемат автобуси и да се мятат на жълтите павета. Преди изборите е момента да покажете, че тая стабилност дето уж се пази я няма никаква.
      В Димитровград никой няма да ви забележи (НАРОЧНО). Като блокирате движението по Дондуков колкото и да искат да ви видят ще им е малко трудно.
      Иначе идете на площада в Димитровград и погледнете бившия партиен дом?
      Искате ли да ви писне от тая сграда?! Ту да я гледате отпред като водите разни дела по Кодекса на труда за някакви жълти левчета, ту да я гледа отзад в бюрото по труда?
      • Ив
        Иван Боев
        7 -4
        10:36, 11 окт 2019
        Кои са неохимци - жалка паплач от село Добрич, а в управлението леки жени и леки мъже
      • Ол
        Олег
        4 -3
        10:42, 11 окт 2019
        То щото някъде другаде са по-добре от НЕОХИМ ли?
        Много добре съм ги виждал какви са "пиленца" из цяла България!
        Неохим е не по-зле от всичко българско и не трябва да се подценяват хората сами! Разбира се трябва да си помогнат сами на първо място щото друг няма да им помогне. Бат Бойко от химия не разбира химия и няма да я разбере!
    • 11
      Ол
      Олег
      3 -2
      10:36, 11 окт 2019
      Агрополихим как се справят в ситуацията? Сигурно няма да им е зле да останат единствените производители на амониев нитрат,
      Хем дават варненски заплати, които колкото и да са нищо не са толкова нищо като димитровградските.
      И не забравяйте, че амонякът е много летлив и лесно може да излети от Димитровград в преносния смисъл на думата.
      Искате ли като се пенсионирате с мизерни пенсии някой ден да разказвате спомени на унуците как сте държали кислород в чаша и други спомени...
    • 12
      Фе
      фен
      4 -1
      12:10, 11 окт 2019
      ''Сватята'',Емилия,тоже протестира,почему?
    • 13
      Bl
      Blessings
      4 -3
      12:37, 11 окт 2019
      Защо сте се събрали пред административната сграда? Вие не протестирате пред ръководството, а против политиката на правителството. Вие никога няма да протестирате пред ръководството, защото сте до един подлоги. Така, че заедно с ръководството бегайте в София.
    • 14
      Ми
      Мирена Борисова
      3 -2
      19:32, 11 окт 2019
      Проблема не е в Държавата а в некадърността на "собственика" на завода и неговите подлоги. Ако им е пукало, нямаше да допуснат за миг подобна ситуация. Още повече, че в момента всичко се прави с умисъл и на гърба на хората, които нищо не подозират. Не им вярвайте, това са нагли мошенници, нека си ходят, още по-добре за торовата индустрия.
      • Ол
        Олег
        0 -1
        22:52, 11 окт 2019
        Айде бе! Дай да го видим тоя моралния и хубав собственик някъде на нещо, че да се правим на много загрижени за Димитровградския морал в икономиката.
        Тръмп много морален собственик ли е бил?
        Ами Булгартабак ? Ами БТК не се ли води дело в Лондон кой я е изобщо докопал!
        Хайде да видим и образованието на Иво Димов с колко морал и пот на челото е придобито...
    • 15
      Ге
      Георги
      1 -3
      21:28, 11 окт 2019
      Толкова злъч и омраза , само и само пак да останат на власт. Но може би щом се казва Борисова е права, както винаги правия и безпогрешен Борисов.
    • 16
      Ра
      Радослав
      2 0
      22:03, 11 окт 2019
      Ало Янчев на всяка манджа мерудия си , ти не беше ли свързан нещо с бившата ДС и доносниците, тъй , че изчезни и повече не се появявай.
    • 17
      Бо
      Боби
      2 0
      22:13, 11 окт 2019
      Стефко да продаде къщата в Бояна и да се връща да ви спасява!!! Ама той прехвърли и изтоканите фирми !!!! Сега го боли фара за вас смотаняци!!!! Ха ха ха!!!

    Още новини

    Случаен виц

    Последни новини