От х:

Днес в x:

Най-близката контролна локация на тол система от Хасково към Турция и Гърция е до Харманли

    Най-близката локация до Хасково на трафик камерите на АПИ, които са част от новата тол система, са по АМ „Марица“. Те са в двете посоки по аутобана между 62-ия и 63-ия му километър, в близост до Харманли.

    Последната трафик точка на наша територия е завършена този понеделник и е на разклона за с. Мезек, по пътя за граничния пропускателен пункт към Гърция „ Капитан Петко войвода“.

    Агенция "Пътна инфраструктура" пусна днес във физическа експлоатация  Електронната система за събиране на пътни такси на база изминато разстояние у нас. Реални суми обаче все още няма да се начисляват, защото върви тестов период. Тестовият обхват е на около 6 000 км пътища и тестови тарифи. Целта е да могат да се осъществят изпитванията на системата заедно с превозвачите.

    Тол системата, в това число 100 новоизградени и 100 преоборудвани стационарни контролни точки, беше приета на кратка церемония от доставчика „Капш Трафик Солюшънс“ ДЗЗД. Остават довършителни работи от австрийската фирма, която ще получи за услугата близо 180 млн. лева. За довършване са 95 съществуващи контролни точки, на които са монтирани трафик камерите на АПИ, предстои преоборудване с лазерни скенери и камери. Срокът по договора с изпълнителя е до февруари 2020 г.

    В този момент се тества системата за издаване на маршрутните карти, които ще важат за големи камиони над 12 т.

    Днес беше направен и тест за издаване на пътна карта, която на практика ще замести в бъдеще електронната винетка. Получените данни от теста показаха, че за разстоянието от София до Бургас, собственикът на камион с пет оси и стандарт 5 ще заплати около 73 лева.

    От 20 август ще започнат работа 4 демонстрационни центъра на НТУ в София, Пловдив, Варна и Русе. В тях превозвачи и всички заинтересовани от тол системата ще могат да тестват издаването на маршрутни карти или т.нар. ръчно тол деклариране.

    След като системата заработи същински при купуването на маршрутна карта, този който използва републиканската пътна мрежа, ще трябва да зададе първоначална и крайна точка на своя маршрут. Системата ще му предложи кратък или по-дълъг път. След като посочи избор, ще трябва да зададе и междинни точки, през които ще мине – най-малко две и най-много четири междинни точки.

    Ще се въвеждат и параметрите на превозното средство-категория, емисионен клас, брой оси. Следва автоматично изчисление на системата за дължимата сума по зададения път.

    Маршрутните карти ще са с валидност 24 часа и регистрираните потребители ще могат да си ги купят до 7 дни предварително, а нерегистрираните потребители - до 24 часа преди началото валидността й, обясниха от АПИ.

    Контролът ще е през стационарните контролни точки или портални рамки. Те са оборудвани с 3D лазерни скенери и имат различни видове камери за всяка от лентите за движение, но и камера за обзор. Когато пътно превозно средство приближава портална рамка се включва лазерният скенер, който задейства цялата рамка. Правят се две снимки – една на предната регистрационна табела и една от камерата за обзор, след отминаването на превозното средство се прави снимка на задната регистрационна табела.

    Следва автоматична проверка от системата на двете снимки за съвпадение на регистрационните табели. При 100% съвпадение информацията се изпраща към центъра за данни в НТУ, но само ако превозното средство е нарушител. Информацията за изрядните на пътя автоматично се изтрива, за да не се натоварва системата излишно.

    При по-малко от 95% съвпадение, информацията от стационарните контролни точки се насочва към центъра за верификация на нарушенията и се проверява отново. Може да се изиска от системата допълнителна снимка от камерите за обзор, например, която отново се потвърждава от супервайзър. Едва тогава нарушението се обработва и се подава към инспекторите на Националното тол управление на пътя.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (14)

    • 1
      98
      9867098-08
      15 -9
      18:43, 16 авг 2019
      Жаждата на Мутрите , Бейовете и техния башибозук от ромляни за пари се укротява само със секира :))))
      .....
      Тва е като сърбежа при кххххте
      • Ни
        Нищо не ви оправдава
        16 -14
        18:52, 16 авг 2019
        Хасково нет до кого ще продължавате с това да давате възможност на тъпи въшки да пишат коментари. Вие като медия сте отговорни за езика на омразата, който ни унищожава. И като лешояди печелите пари от това. Позорна политика!
      • 76
        7687098
        6 -9
        18:57, 16 авг 2019
        Тъпите въшки сме Тъпи Американски въшки .....
        Тия филмчета дето вашите Мутри и Бейове ви прожектират са ги измислили при нас в Америка.
        ......
        Откога робите на Американските негри ( които са вече 52% населението на САЩ) сте по-умни от Господарите си негри ? :)))))
    • 2
      87
      8707989
      16 -5
      19:05, 16 авг 2019
      Извинявам се на всички читатели от Хасково НЕТ за "езика на омразата.
      ......
      Всъщност Българските предприемачи и бизнесмени като Доц. Д-р на науките Николай Вълканов и Д-р на Науките от Гагаузки Произход Ахмет Доган (по диплома Ахмет Исмаилов Ахметов) са ярък пример на просперитет.
      Двамата предприемчиви бизнес партньори добиха от рудник Чала край Минералните бани злато за 700 милиона долара, и даже дариха няколко милиона долара на видния турски общественик от ДПС Мюмюн Искандер - Кмет на Община Минерални бани . За всичко това те внесоха огромната сума от 7 милиона долара в Държавния бюджет на Република България
      • 87
        8707989
        2 0
        19:03, 17 авг 2019
        А тия няколко милиона долара които Д-р Мултаков и Д-р Джолан дадоха на
        Уфчарчето Мюмюн не са за община Мин.Бани , а за него лично :)))
    • 3
      Ко
      Комунист
      23 -9
      19:30, 16 авг 2019
      Това ли е демокрацията? Нали един от лозунгите на демокрацията е свободното придвижване? Но то не е свободно!!! То е платено! Ако нямаш възможност да плащаш как ще пътуваш? През "лошия" комунизъм можеше да се движиш свободно и безплатно из пътищата в цяла България. Сега всичко стана платено и ако нямаш пари умирай на никого не му пука за теб.
      • Ed
        Edin
        6 -10
        12:34, 17 авг 2019
        По какви пътища можеше да се движиш свободно бе? Т... Виж коментара
      • 89
        897098 Do Edin
        4 -4
        19:00, 17 авг 2019
        Така като те гледам ,
        ти по Козята Пътека си слязъл от Земята на Високопланинските Родопски Джентълмени
        в град Кауньдере
        и по пътя си сменил шалварите с дънки :)))
      • До
        до Edin
        3 -1
        09:46, 18 авг 2019
        То никъде в цивилизования свят няма и толкова ниски заплати!
    • 4
      Ап
      АпиЧик
      10 -1
      23:13, 16 авг 2019
      Като си доизградят системата и АПИ ще почне много да апи.
      • До
        До Edin
        7 -1
        02:32, 18 авг 2019
        Само за Ваше сведение винетката в Швейцария е 40 € за година. А по какви пътища карат само.....
      • Не
        Недоволен
        1 0
        10:35, 19 авг 2019
        Провери какво е стойността на акциза върху горивата в Швейцария и в България и ще разбереш защо е така. Акциза е основния доход, с който се поддържат пътищата в една държава. Не е винетките или толтаксите. В България акциза е най-ниския в Европа, а разликата я прибира енергийната мафия. За това сега ще има и толтакси даже и на междуградските пътища, а догодина и пътния данък ще върнат, че парите пак няма да им стигат, понеже тука строим най-скъпите и най скапаните пътища в света и всяка година се нуждаят от ремонт, който на практика е дострояване.
    • 5
      По
      Порчо
      11 -2
      11:34, 17 авг 2019
      Засега за камиони, но очаквайте скоро за всички превозни средства! Мутрата тлъста и лакома **** ******* няма насита! Отворил е огромната си шопска уста и лапа ли лапа. Чудя се как още не е започнал да взема такса от покойниците! Как така ще лежат по цял ден и няма да плащат?
      • Не
        Недоволен
        1 0
        10:29, 19 авг 2019
        "Само камиони", ти ако си мислиш, че като глобяват само камиони няма да ти се отрази на джоба, много се лъжеш. Какво пренасят камионите? Стоки. Кой купува стоките? Ние. То и без друго стоките първа необходимост са поскъпнали с 20-30% за една година, сега направо ще запрепускат.
    Последни новини