От х:

Днес в x:

Деца от Хасково с награда от Космически лагер в Измир

    Деца от Хасково се завърнаха с награда от едноседмичен Космически лагер в Измир. В международното обучение в турския град участваха Стефан Васев, Екатерина Радева и Дияна Маринова, които са възпитаници на Школата по астрономия към Младежкия център с ръководител Йоанна Кокотанекова.

    Тримата ученици бяха одобрени за участие в Космическия лагер, след като спечелиха конкурс и получиха стипендии, но бяха подпомогнати финансово от община Хасково, която е партньор на Центъра за творческо обучение, откъдето също подпомогнаха обучението на децата. Така трите хасковлийчета станаха част от групата от общо 104 българи, одобрени за обучение в Космическия лагер, в който участват и деца от други държави - Турция, Гърция, Израел, Англия, САЩ, Испания, Полша.

    Космическият лагер в Измир е един от трите в света, изградени по модел на НАСА и представлява подготвителен лагер за космонавти.

    Днес трите деца от Хасково разказаха за преминатото обучение. Те обясниха, че са участвали в различни симулатори и мисии, извънкласни дейности, наблюдения през телескоп Юпитер и спътниците му. Видели живота на астронавтите в космоса.

    Именно за една от мисиите отборът на хасковлийчетата, в който участвали общо 12 деца, взел награда за колония на Марс. Младите астронавти имали за задача да измислят начин как да се пренесат на планетата и идеите им били оценени.

    В крайна сметка децата заявиха, че са доволни от участието в Космическия лагер и бяха категорични, че искат да отидат отново, тъй като това било едно от най-хубавите им преживявания досега.

    Трите деца бяха приветствани от кмета на Хасково Добри Беливанов в общинската администрация. Той заяви, че се радва от факта, че в Хасково расте талантливо поколение и им пожела да продължават да се развиват.

    На срещата в кметството присъстваха и представителки на Центъра за творческо обучение - Гергана Райжекова и Весела Русева, които връчиха грамоти на децата и на кмета за партньорство в конкурса Space camp Turkey 2019.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ив
      Иванина
      0 0
      21:46, 22 юли 2019
      Браво на турците
    • 2
      Ци
      Циклоп
      0 0
      08:06, 23 юли 2019
      Значи космонавтите вече са астронавти.Както и да се въртиш Пенке,г::::за ти все е отзад.
    Последни новини