От х:

Днес в x:

Деца от Хасково с награда от Космически лагер в Измир

  Деца от Хасково се завърнаха с награда от едноседмичен Космически лагер в Измир. В международното обучение в турския град участваха Стефан Васев, Екатерина Радева и Дияна Маринова, които са възпитаници на Школата по астрономия към Младежкия център с ръководител Йоанна Кокотанекова.

  Тримата ученици бяха одобрени за участие в Космическия лагер, след като спечелиха конкурс и получиха стипендии, но бяха подпомогнати финансово от община Хасково, която е партньор на Центъра за творческо обучение, откъдето също подпомогнаха обучението на децата. Така трите хасковлийчета станаха част от групата от общо 104 българи, одобрени за обучение в Космическия лагер, в който участват и деца от други държави - Турция, Гърция, Израел, Англия, САЩ, Испания, Полша.

  Космическият лагер в Измир е един от трите в света, изградени по модел на НАСА и представлява подготвителен лагер за космонавти.

  Днес трите деца от Хасково разказаха за преминатото обучение. Те обясниха, че са участвали в различни симулатори и мисии, извънкласни дейности, наблюдения през телескоп Юпитер и спътниците му. Видели живота на астронавтите в космоса.

  Именно за една от мисиите отборът на хасковлийчетата, в който участвали общо 12 деца, взел награда за колония на Марс. Младите астронавти имали за задача да измислят начин как да се пренесат на планетата и идеите им били оценени.

  В крайна сметка децата заявиха, че са доволни от участието в Космическия лагер и бяха категорични, че искат да отидат отново, тъй като това било едно от най-хубавите им преживявания досега.

  Трите деца бяха приветствани от кмета на Хасково Добри Беливанов в общинската администрация. Той заяви, че се радва от факта, че в Хасково расте талантливо поколение и им пожела да продължават да се развиват.

  На срещата в кметството присъстваха и представителки на Центъра за творческо обучение - Гергана Райжекова и Весела Русева, които връчиха грамоти на децата и на кмета за партньорство в конкурса Space camp Turkey 2019.

  Анета Кутелова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Ив
   Иванина
   0 0
   21:46, 22 юли 2019
   Браво на турците
  • 2
   Ци
   Циклоп
   0 0
   08:06, 23 юли 2019
   Значи космонавтите вече са астронавти.Както и да се въртиш Пенке,г::::за ти все е отзад.

  Хороскоп за 08.04.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Открито ще изразите чувствата и емоциите, които ви владеят и няма да съжалявате. Решили сте да смените подхода си към определен човек, с надеждата това да ви доближи до желаната развръзка. Освен това не се колебайте да се извините и да направите нещо специално за него, ако това е нужно.
  08 апр 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Отдавна отлагате дадена цел и най-после ще имате възможност да започнете работа по осъществяването й. Добре е да не губите ценно време в допълнително обмисляне. Привлечени сте от човек от обкръжението ви. Не бъдете настоятелни в опитите си да привлечете вниманието му. Оставете всичко на случая, поне за сега.
  08 апр 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Благодарение на организаторските ви умения ще се окажете на точното място и време, което ще благоприятства начинанията ви днес. Не пренебрегвайте подробностите, всичко е от значение. Ще има с кого да споделяте и кой да ви насърчава, както и вие да сте полезни някому, стига да го желаете.
  08 апр 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Полезни ще са днес общуванията ви, резултатите от които ще ви носят задоволство. При осъществяване на търговски и финансови операции не подценявайте нищо. Четете всичко, съществува риск от недоглеждане. Отделете повече внимание на човека до вас, нуждае се от подкрепата ви.
  08 апр 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Да бъдете добри и отзивчиви е важното сега. Събитията ще ви поставят в услуга на други хора и от вас зависи благоприятното развитие на проблемите, които ще решавате. Не изпадайте в крайности и не губете присъствие на духа си. Силни сте и ще се справите. Рискът ви ще е оправдан.
  08 апр 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Покажете доброто си отношение към хората на работното място и ще сработите по-бързо идеите помежду ви. Условията по предстоящ проект ще благоприятстват общата ви задача и няма да срещнете трудности в реализацията им. В противен случай светът ще ви бъде сив, а настроението враждебно и скучно.
  08 апр 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ако не изненадвате с нищо партньорите си днес и действате така, както те очакват, ще имате хубав ден. Овладейте емоциите си и проявете повече търпение в отношенията си с близките. Служебни пътувания ще ви ангажират допълнително, но не съжалявайте. Има какво да покажете и на какво да се научите.
  08 апр 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Основателно ще поставите личните си предпочитания днес на първо място, като се погрижите за нуждите си. Равносметката от постигнатото внася известно спокойствие в мислите ви и няма да позволите на никой да наруши това ви усещане. Споделете го с любимите ви хора, това ще засили чувството им за сигурност.
  08 апр 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Отнесете се с повече внимание към здравето и душевното си спокойствие. Говорете открито за всичко, което ви тревожи, има кой да ви чуе и помогне. Бизнесът ви няма да пострада, ако днес говорите по-малко за него и помислите повече за собствените си нужди, развлечения и желания.
  08 апр 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Готовността ви да работите по отстраняване на пропуските и изпипване на детайлите говори много за вас. Прецизността ви е пословична и заслужава уважение. Разгръщайки потенциала си, ще покажете умения и в области, които до скоро са били непознати за вас. Не пренебрегвайте личния си живот. Ще имате изненади, но бъдете по-активни.
  08 апр 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  На някои от вас денят ще предложи чудесна възможност за делова изява, която би поставила на изпитание упоритостта и дисциплинираността им. Усилието наистина си заслужава. В личен план не ви очакват никакви изненади, освен ако не се постараете да ги предизвикате. Роднинските взаимоотношения днес няма да ви носят приятни емоции.
  08 апр 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Денят е успешен за вас, тъй като ви носи възможности за развитие в дългосрочен план. От вас зависи как ще ги използвате и дали ще съумеете да ги съчетаете с дейността си. Предложения за съвместна работа няма да липсват днес, затова преценете от какво можете да се възползвате. Очаквайте добра новина от ваш роднина, свързана с негов голям успех.
  08 апр 2020
  Последни новини