От х:

Днес в x:

ПМГ „Акад. Боян Петканчин“ в ТОП10 на изпита по математика след 7 клас

ПМГ „Акад. Боян Петканчин“ Хасково е сред десетте училища с най-добри резултати на националното външно оценяване след 7. клас. Това стана ясно от изнесените данни на МОН. Нашите са девети в класацията с 83.99 точки.

В национален мащаб средният брой точки е 33.62 при максимални 100, става ясно от представения днес анализ на Министерството на образованието и науката. 

За съжаление не такъв е общият резултат на Хасково по БЕЛ. Класацията на МОН поставя седмокласниците от областта на пета позиция отзад напред. След нас са само Монтана, Шумен, Ямбол, Сливен и Ямбол. В национален мащаб резултатите по български език и литература са над средата - 53.06, очевидно Хасково е под средното.

Като цяло анализът на МОН показва, че в национален мащаб по български учениците се справят най-добре със задачите за намиране на информация в текст, с лексикологията, с тези, които изискват разпознаване на факти от художествен текст. Най-трудни са им граматиката, синтактичната синонимия и тълкуването на текст.

По математика най-успешно се справят с: намиране на корен на уравнение; решение на неравенство; прилагане на заучен алгоритъм и с формулите за съкратено умножение. Най-трудни са им: вероятност на случайно събитие; еднакви триъгълници; моделиране на числови изрази; разчитане на данни и задачите с практическо приложение на наученото.

По български 44.3% са се справили с отворените въпроси, 57.9% - със затворените. По математика съответно процентите са едва 19.2% и 49.9%.

Резултатите по математика бяха определени като "тревожни" в национален мащаб.

HaskovoNET

Видеа по темата

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Мг
    МГ
    8 -3
    17:42, 3 юли 2019
    Браво, като дисциплината е на ниво и няма проблемни деца, както миналата година нещата стават !
  • 2
    07
    079809
    3 -2
    19:10, 3 юли 2019
    стана човек защото като дете :
    - нямаше смартфон
    - нямаше компютър
    - всичко по математика и БЕЛ го правеше на ръка :)))
  • 3
    Пе
    Петров
    2 -1
    08:55, 4 юли 2019
    Какво е това образование, в което всички училища с по 120 завършващи ученика имат по 52 отличници и класове с по 26 ученика има 20 отлични оценки? Нация от вундеркинти?
    А в университетите масова неграмотност.....В реалния живот - некъдърност...Несправяне с елементарни проблеми.
  • 4
    Ня
    Някой
    1 0
    17:00, 4 юли 2019
    То поне да нямаше толкова грешки в статията, може би и по-добре щяха да се справят децата с по-добър пример.
Последни новини