От х:

Днес в x:

Молебен и курбан за апостолите Петър и Павел до едноименния параклис край Конуш

    Празничен молебен бе отслужен на днешния църковен празник Петровден до параклиса "Св. апостоли Петър и Павел" край хасковското село Конуш. Църковната служба води отец Никола, който почерпи с бонбони за навършване на 7 години от началото на свещеническата си служба.

    Да запалят свещ и да се помолят дойдоха десетки жители на Конуш и близките села. Сред посетителите бе и кметът на селото Младен Марчев.

    След тържествения водосвет миряните имаха възможност да вкусят от телешкия курбан, дарен от хасковска фирма.

    Местните разказаха, че параклисът край селото е построен през 1932 година от бездетно семейство - дядо Ванчо Ангов и баба Гроздана. Те дали обет, че ако им се роди дете, ще издигнат параклис. Мечтата им се изпълнила - родил им се син, който кръстили Павел, но за съжаление детето живяло едва 12 дни.

    Параклисът обаче е разрушен през комунизма. Местните разказаха, че при премахването на сградата един от багеристите пуснал свещник в кладенеца, за да може след време да се намери и евентуално храмът да бъде възстановен. Така се и случило - възстановен е през 2005 година от покойната Тонка Жекова, с помощта на Боян Бузов и хора от Конуш, обясни клисарят на християнската обител Илиян Илиев.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      12
      12
      3 0
      19:54, 29 юни 2019
      Не е разрушен, а е изоставен, не е използван и се е разрушил. Части от стените стояха и се виждаха. Останки от покрива също се виждаха.
      • 76
        7680798
        0 -1
        06:19, 30 юни 2019
        Тодор Живков се оказа че по майка е от рода Яшарови , а за баща му се спори дали е Фердинанд или Борис 3-ти
        ......Тодор Живков - син, а не брат на Борис ІІІ? 24 часа
        https://www.24chasa.bg/Article/1879000
        ...
        ... Така че песента на герберастите и седесарите че "Комунистите така , Комунистите иначе" не върви :))
        Оказа се че баш Комуниста Тодор Правешкия чобанин бил кръстоска между ромлянин и немски фашист:))) ... А Боци Маймуната беше любимия шофьор , мече , бодигард на Принцеса Евгения Яшарова Живкова - Сакскобургота и дядо и Тодор Яшаров :))
        ..
        Същата работа с Ахмед Исмаилов Ахмедов (сменил си името на 35 години на Ахмед Демил Доган). Чист ромлянин ..... На кой турчин брат му се казва Иван Атанасов Мечо ? :)))
    Последни новини