От х:

Днес в x:

Самодейци набраха букет от билки на Еньовден. Пилите от чая почти не боледуват

    За всяка болка има билка. За това бяха категорични дейците от народно читалище "Марица-2008" в димитровградското село Райново на днешния празник Еньовден.

    Тази сутрин самодейците браха билки от гората край селото, които подредиха в ароматен и красив букет, а по-късно предстои да бъдат изсушени.

    В района се срещат 77 вида лечебни растения, но те се берат по различно време през годината. Някои от тях растат в гориста местност, поляни и ливади, други пък в дворове, каза председателят на читалището Митко Желязков, който е и кметски наместник на селото.

    Разбираемо на днешния празник в букета от цветя присъстваше задължително едноименната билка еньовче, брана още по роса. По традиция стръкове се слагат в менче, пълнено от чешма с изворна вода. "Мълчи се, когато се налива водата. Цяла нощ стои под еньовче и под ясно небе, а сутринта стръковете растения се слагат в съда, за да падне вътре роса. Вярванията са, че водата помага против уроки", обясни Митко Желязков.

    Традицията в читалището, където има и клуб по билкарство, се спазва от години и брането започва още през май, за да се съберат максимален брой билки с цел да се получи букет от сушени растения, които пакетират. Зимно време чаят от тях се ползва за различни лечебни цели.

    "Ние пиейки от нашия билков чай, почти не боледуваме. Показва го практиката", заяви Желязков. Той допълни, че според народните вярвания билките имат по-силни лечебни свойства на днешния Еньовден. Смята, че растенията не могат изцяло да заместят лекарствата, но помагат в много случаи. Могат да се ползват както за първа помощ, така и за съпътстващо лечение. Според Желязков все повече хора ползват даровете на природата - билки и биологичното производство с лечебни цели, като някои от потребителите дори изцяло приемат билките като алтернативен метод на лечение и отричат другата медицина.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Ха
      хасковлийка
      7 0
      12:39, 24 юни 2019
      Браво на билкарите ! Още по-здрави и дълги години живот без болежки !
    • 2
      Ян
      Янков
      7 0
      13:08, 24 юни 2019
      Живи да сте!
      И здрави, и да продължавате да поддържате този хубав български обичай!
    • 3
      75
      75987098
      2 -2
      15:44, 24 юни 2019
      И аз брах билка - вълче биле - самакитка - помага за вълци , мечки , бездомни кучета , чакали , лисици , герберасти и бейове .... И се бере само с ръкавици :))
    • 4
      Хр
      Християнин
      2 -1
      22:16, 24 юни 2019
      Днес се празнува рождението на св. Йоан Кръстител. Тъпите бабички вместо да идат в Църквата да се помолят...търчът по къра..
      Самодейци....пфуууу...никакви българи не сте..
      Няма ли Христос в сърцата, няма България..
    Последни новини