От х:

Днес в x:

Чевермета, музика и борби за 35 години от възродителния процес в Караманци

    Традиционен митинг-събор по повод събитията от 10 май 1984 година се проведе в местността “Кабаач” край минералбанското село Караманци. Тази година мюсюлманите отбелязаха 35 години от така наречения възродителен процес, искрата на който тръгва именно от близкото до Хасково село. По време на този процес са сменени насилствено имената на около 850 000 мюсюлмани. Тогава влиза забрана за носене на традиционни мюсюлмански дрехи, забранява се говоренето на турски език и извършване на погребални ритуали. Мерките отпадат след падането на тоталитарния режим.

    Възпоменателният събор започна още от сутринта. Около поляната край Караманци се разнесе апетитна миризма от десетките чевермета. Наоколо имаше панаирджии с каравани, от шатрите пък се предлагаше бира и безалкохолни напитки. Някои от посетителите бяха насядали по масите, други директно на поляната.

    Встрани имаше и сцена, на която се изявиха детски групи от местното училище „Христо Ботев” и читалище „Св. Св. Кирил и Методий”. За доброто настроените на присъстващите се погрижи и известната попфолк певица Есил Дюран.

    От трибуната мюсюлманска молитва отправи районният мюфтия Басри Еминефенди.

    В ранния следобед днес започна надпревара по народна борба. На обособен терен пехливаните мериха сили в различни категории.

    Вчера пък се проведоха турнири по шах и футбол. В надпреварата по шах се включиха близо 70 състезатели. На първо място се класира Янко Панайотов от Хасково, втори е Еминали Салиф, а трети Деян Йорданов. В двубоите по футбол победител е тимът от село Ангел войвода, който на финала надделя над тима от Боян Ботево.

    Съборът се организира от община Минерални бани със съдействието на кметството в Караманци.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (14)

    • 1
      9-
      9-790=000
      40 -23
      16:13, 5 май 2019
      1) Давам 10 000 долара на всеки турчин който си направи генетичен тест и докаже турски гени. Готов съм да платя и геетичния тест .
      ....
      2) Да излезе един Ходжа и да обясни Кой е Иса ибн Марьям (Исус сина на Мария) , описан в Корана като
      Пълководеца на Аллах на който му е отредено да Победи Антихриста в деня Страшния Съд :))
      ....
      • Ня
        Някой си...
        21 -19
        17:42, 5 май 2019
        А бе Инеко, защо се кесиш толкова! Всички турци знаят, че това понятие е сборно. По българския ти се разбира, че си скудоумник с полускрита неграмотност. Турците по-добре от теб са информирани за същесвуващите генетични карти и атласи. Проблемът с корените им принудително ги занимава години наред. От масови медии черпят поне два пъти повече информация от такива като теб!
        Ето и думите на Аллах към Христос: "Ей Христос, несъмнено е, че ще те умъртвя, ще те издигна към себе си и ще те изчистя от отричащите те. При това, повярвалите в теб, до сетния ден ще ги държа над тези ругатни. После завръщането е към мен ..."
      • 79
        7980
        9 -7
        20:07, 5 май 2019
        Още 7 век ,
        Йоан Дамаскин, който по произход е Араб ,
        нарича Исляма , Християнска ерес :))
    • 2
      Ма
      МастъръфДизастър
      28 -10
      16:41, 5 май 2019
      1) Защо не офертита тези хората преди 1989 с тази оферта ?

      2 ) Нали вашия лидер Тато ги наричаше турци и поколенията след тато продължава да ги нарича така , е тези хора последно какви са по произход ?

      3) Браво за организацията футбол,шах,танци, скара бира,агнета се въртят на шиш , мир с спокойствие адмирации
      • 98
        98-8==0
        12 -12
        20:04, 5 май 2019
        Тогава - преди 35 години ги нямаше тия ДНК тестове . Опитахме се да ви обясняваме като на хора че няма турци.
        ... А сега тестовете са по 50 долара ....
        ...
        Ако не се страхуват да плюйнат на хартийка , Българите , които се наричат турци могат да си го направят
        ...
        Обаче има много страх и спекулации сред Ходжите ви - Ей например , ако си направи тест Джолан , ще се окаже че е по-скоро Румънски ром по бащина линия , отколкото турчин :))
    • 3
      Уж
      ужас
      17 -35
      19:22, 5 май 2019
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 4
      Ев
      Еврейско - Мюслиманска
      5 -4
      20:18, 5 май 2019
      Не само Боци Маймуната и днешните Мутри се Турчеят и продават Българския Народ ....
      Още от едно време е така :))
      ...
      Ива̀н Шишма̀н е цар на България от 1371 до 1395 г. Син на цар Иван Александър и еврейката Сара (Теодора), като царят в началото на управлението си обявява за съуправител и наследник първородния си син Михаил Асен.

      Гибелта на Михаил Асен в битка с турците поставя въпроса за наследяването на трона. Майката на Иван Шишман прави всичко възможно нейният син да бъде наследник – използван бил доводът, че единствено той бил роден в „багреница“, т.е. след възцаряването на своя баща.Така Иван Шишман бил определен за престолонаследник и препречил пътя към трона на Иван Срацимир. Коронясването на Иван Шишман става в началото на 1371 г., веднага след смъртта на баща му. Така в края на XIV век България се оказва разкъсана на няколко части – една, управлявана от деспот Добротица, другата – от Иван Срацимир, а третата – от Иван Шишман.
      ....
      Александър Шишман или след като приема исляма Искендер бей е първородният син на цар Иван Шишман. Пленен при падането на Търновското царство, той приема исляма и е наречен Искендер.

      След като през лятото на 1398 г. султан Баязид I завзема турския бейлик Самсун в средата на южния бряг на Черно море, Искендер бей е назначен за негов управител. Той отказва висок команден пост в турската войска през 1402 г. по време на войната срещу Тимур, в която османците са разгромени и бейликът на Александър е завладян, а за негов бей Тимур назначава селджукския принц Исфендияр, а потурченият български принц вероятно се прибира в двора на бъдещия султан Мехмед I.
      След края на междуособните войни на османските престолонаследници Искендер бей е на служба при султан Мехмед I. През втората половина на 1415 г. султанът предприема поход в западните части на Мала Азия срещу емира на Айдън Джунейд, който по това време се опитва да възстанови разрушените от Тимур укрепления на Измир. След десетдневна обсада Мехмед превзема Измир и отнема владенията на Джунейд – Айдън и Сарухан, за управител на които е назначен Искендер бей. В същото време самият Джунейд е пощаден и е назначен за управител на Никопол, където някога е бил пленен Александър Шишман.[2]
      ....
      Братът на Александър, бъдещият константинополски патриарх Йосиф II, по това време (1393-1416) е митрополит на Ефес, недалеч от неговия санджа
    • 5
      S ченге
      18 -7
      20:51, 5 май 2019
      Накой ще каже ли нещо за емисарите които ходеха по нощите по къщите и заплашваха хората че ако не тръгнат за Турция ще ги изколят като пилци.
      Някой ще каже ли нещо и за това че кметът на с.Поповец си гледаше ПРАСЕНЦЕ в кочинката кръстено на Юзал .
      Някой ще каже ли нещо че тогавашният министър председател ЮЗАЛ затвори границата и не искаше хората в Турция.
      Някой ше каже ли защо лагерите се почти се изпразниха и хората се върнаха по домовете си...
      Та казано в прав текст на Т.ЖИВКОВ му правете паметници а не се правете на...
      Защото навремето имаше един лаф: в БЪЛГАРИЯ на мода е да си Българин спортист и ТУРЧИН КОМУНИСТ...
    • 6
      Гр
      Гражданин-човек
      26 -9
      20:59, 5 май 2019
      Точно.Т.Живков ги изучи,навсякъде ползваха предимства.Медицинския в Хасково беше пълен само с кадънки.
      Всички други бяха на заден план...
      Ако не беше така опровергавайте...
    • 7
      Ма
      МАНГО
      18 -3
      22:24, 5 май 2019
      Ако т.нар. турци, живеещи на територията на Република България, се научат да различават религия от народност - нещата ще си дойдат на мястото. Но тъй като умишлено са държани невежи - те не правят разлика. Евала на младите - религията все по-малко им влияе и нещата постепенно ще се нормализират. Цял живот съм живял с мюсюлмани и имам доста приятели сред тях. Преди 1989г. никой от тях не се турчееше - а и българите не изпитваха омраза към нито един друг етнос или религия. Всичко се "разкъса" след появата на т.нар. ДПС - създадено от ДС. Цялата цел /според мен/ е една - разделяй и владей! Както от страна на Турция, така и от наследниците на ДС/КГБ.
      • 68
        6890898
        9 -1
        22:33, 5 май 2019
        Всичко зависи от това кво пеят Ходжите :))
        .....
        Великия Български Град Казан е на 4 -то място по стандард на живот в Русия - правят Въртолети , Самолети , машини ,имат химически заводи....
        ... И повечето са мюслимани .... а най-известната икона в Русия е Казанската Богородица
    • 8
      On
      One Euro Man
      14 0
      23:07, 5 май 2019
      Не става много ясно какво се случва в Караманци, тъгуват по нещо или празнуват същото нещо.
    • 9
      Бъ
      Българин
      10 -2
      00:08, 6 май 2019
      В сърцето обикновения Българин, въпреки неприятното ни минало винаги е имало място са добрите Български Турци , не бива да поставяме религията на първо място ,защото именно тя ни доведе до днешното положение. Нека не забравяме ,че големия проблем са циганите които наред бият,убиват изнасилват и мамят и Българи и Турци и то особенно възрастни хора. Не казвам ,че всички са такива , но много от тях са изпуснати и техните общности вместо да излязат заедно с нас на протестите и да ни подкрепят те застават на страната на престъпниците които утре и техните деца или роднини ще нападнат. В резултат на това наред с престъпниците се изнасят и свестните хора а такива има и сред тях. Обръщам се основно към циганите , приятели ние не сме врагове не разбирайте протестите като атака срещу вас ,както знаете за всяко нещо си има причина. Изгоните ли причината за проблема , проблем няма да има и за вас и ще живеем като нормални хора. Всяко стадо си има мърша , но както Българите и Турците се разбират и живеят заедно а не се делят ,така бихме могли да живеем и с вас , но това зависи само от вас ! Преди всичко сме хора а бог е един нито Исус , нито Аллах , нито Буда. Той си е той както каза Ванга бог е светлина и няма име , той е в нас. И един призив към всички тук Бъдете хора , за да бъдем хора.
      • 87
        87842435
        3 -3
        03:16, 6 май 2019
        Исус (Иса Ибн Мариам) е велик пророк и на Исляма , много е писано и за него и за Майка му Мария в Корана.
        Обаче Турските и Саудитски Ходжи не учат на това Хората , а ги насъскват от векове , както днес в наши дни го правят Бей Джолан, Карадолма и Насран Местан
        "Търчете , тамо са раите"
        ....
    Последни новини