От х:

Днес в x:

15 °C

Чевермета, музика и борби за 35 години от възродителния процес в Караманци

  Традиционен митинг-събор по повод събитията от 10 май 1984 година се проведе в местността “Кабаач” край минералбанското село Караманци. Тази година мюсюлманите отбелязаха 35 години от така наречения възродителен процес, искрата на който тръгва именно от близкото до Хасково село. По време на този процес са сменени насилствено имената на около 850 000 мюсюлмани. Тогава влиза забрана за носене на традиционни мюсюлмански дрехи, забранява се говоренето на турски език и извършване на погребални ритуали. Мерките отпадат след падането на тоталитарния режим.

  Възпоменателният събор започна още от сутринта. Около поляната край Караманци се разнесе апетитна миризма от десетките чевермета. Наоколо имаше панаирджии с каравани, от шатрите пък се предлагаше бира и безалкохолни напитки. Някои от посетителите бяха насядали по масите, други директно на поляната.

  Встрани имаше и сцена, на която се изявиха детски групи от местното училище „Христо Ботев” и читалище „Св. Св. Кирил и Методий”. За доброто настроените на присъстващите се погрижи и известната попфолк певица Есил Дюран.

  От трибуната мюсюлманска молитва отправи районният мюфтия Басри Еминефенди.

  В ранния следобед днес започна надпревара по народна борба. На обособен терен пехливаните мериха сили в различни категории.

  Вчера пък се проведоха турнири по шах и футбол. В надпреварата по шах се включиха близо 70 състезатели. На първо място се класира Янко Панайотов от Хасково, втори е Еминали Салиф, а трети Деян Йорданов. В двубоите по футбол победител е тимът от село Ангел войвода, който на финала надделя над тима от Боян Ботево.

  Съборът се организира от община Минерални бани със съдействието на кметството в Караманци.

  Анета Кутелова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (14)

  • 1
   9-
   9-790=000
   39 -23
   16:13, 5 май 2019
   1) Давам 10 000 долара на всеки турчин който си направи генетичен тест и докаже турски гени. Готов съм да платя и геетичния тест .
   ....
   2) Да излезе един Ходжа и да обясни Кой е Иса ибн Марьям (Исус сина на Мария) , описан в Корана като
   Пълководеца на Аллах на който му е отредено да Победи Антихриста в деня Страшния Съд :))
   ....
   • Ня
    Някой си...
    21 -19
    17:42, 5 май 2019
    А бе Инеко, защо се кесиш толкова! Всички турци знаят, че това понятие е сборно. По българския ти се разбира, че си скудоумник с полускрита неграмотност. Турците по-добре от теб са информирани за същесвуващите генетични карти и атласи. Проблемът с корените им принудително ги занимава години наред. От масови медии черпят поне два пъти повече информация от такива като теб!
    Ето и думите на Аллах към Христос: "Ей Христос, несъмнено е, че ще те умъртвя, ще те издигна към себе си и ще те изчистя от отричащите те. При това, повярвалите в теб, до сетния ден ще ги държа над тези ругатни. После завръщането е към мен ..."
   • 79
    7980
    9 -7
    20:07, 5 май 2019
    Още 7 век ,
    Йоан Дамаскин, който по произход е Араб ,
    нарича Исляма , Християнска ерес :))
  • 2
   Ма
   МастъръфДизастър
   28 -10
   16:41, 5 май 2019
   1) Защо не офертита тези хората преди 1989 с тази оферта ?

   2 ) Нали вашия лидер Тато ги наричаше турци и поколенията след тато продължава да ги нарича така , е тези хора последно какви са по произход ?

   3) Браво за организацията футбол,шах,танци, скара бира,агнета се въртят на шиш , мир с спокойствие адмирации
   • 98
    98-8==0
    12 -11
    20:04, 5 май 2019
    Тогава - преди 35 години ги нямаше тия ДНК тестове . Опитахме се да ви обясняваме като на хора че няма турци.
    ... А сега тестовете са по 50 долара ....
    ...
    Ако не се страхуват да плюйнат на хартийка , Българите , които се наричат турци могат да си го направят
    ...
    Обаче има много страх и спекулации сред Ходжите ви - Ей например , ако си направи тест Джолан , ще се окаже че е по-скоро Румънски ром по бащина линия , отколкото турчин :))
  • 3
   Уж
   ужас
   17 -35
   19:22, 5 май 2019
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 4
   Ев
   Еврейско - Мюслиманска
   5 -4
   20:18, 5 май 2019
   Не само Боци Маймуната и днешните Мутри се Турчеят и продават Българския Народ ....
   Още от едно време е така :))
   ...
   Ива̀н Шишма̀н е цар на България от 1371 до 1395 г. Син на цар Иван Александър и еврейката Сара (Теодора), като царят в началото на управлението си обявява за съуправител и наследник първородния си син Михаил Асен.

   Гибелта на Михаил Асен в битка с турците поставя въпроса за наследяването на трона. Майката на Иван Шишман прави всичко възможно нейният син да бъде наследник – използван бил доводът, че единствено той бил роден в „багреница“, т.е. след възцаряването на своя баща.Така Иван Шишман бил определен за престолонаследник и препречил пътя към трона на Иван Срацимир. Коронясването на Иван Шишман става в началото на 1371 г., веднага след смъртта на баща му. Така в края на XIV век България се оказва разкъсана на няколко части – една, управлявана от деспот Добротица, другата – от Иван Срацимир, а третата – от Иван Шишман.
   ....
   Александър Шишман или след като приема исляма Искендер бей е първородният син на цар Иван Шишман. Пленен при падането на Търновското царство, той приема исляма и е наречен Искендер.

   След като през лятото на 1398 г. султан Баязид I завзема турския бейлик Самсун в средата на южния бряг на Черно море, Искендер бей е назначен за негов управител. Той отказва висок команден пост в турската войска през 1402 г. по време на войната срещу Тимур, в която османците са разгромени и бейликът на Александър е завладян, а за негов бей Тимур назначава селджукския принц Исфендияр, а потурченият български принц вероятно се прибира в двора на бъдещия султан Мехмед I.
   След края на междуособните войни на османските престолонаследници Искендер бей е на служба при султан Мехмед I. През втората половина на 1415 г. султанът предприема поход в западните части на Мала Азия срещу емира на Айдън Джунейд, който по това време се опитва да възстанови разрушените от Тимур укрепления на Измир. След десетдневна обсада Мехмед превзема Измир и отнема владенията на Джунейд – Айдън и Сарухан, за управител на които е назначен Искендер бей. В същото време самият Джунейд е пощаден и е назначен за управител на Никопол, където някога е бил пленен Александър Шишман.[2]
   ....
   Братът на Александър, бъдещият константинополски патриарх Йосиф II, по това време (1393-1416) е митрополит на Ефес, недалеч от неговия санджа
  • 5
   S ченге
   18 -7
   20:51, 5 май 2019
   Накой ще каже ли нещо за емисарите които ходеха по нощите по къщите и заплашваха хората че ако не тръгнат за Турция ще ги изколят като пилци.
   Някой ще каже ли нещо и за това че кметът на с.Поповец си гледаше ПРАСЕНЦЕ в кочинката кръстено на Юзал .
   Някой ще каже ли нещо че тогавашният министър председател ЮЗАЛ затвори границата и не искаше хората в Турция.
   Някой ше каже ли защо лагерите се почти се изпразниха и хората се върнаха по домовете си...
   Та казано в прав текст на Т.ЖИВКОВ му правете паметници а не се правете на...
   Защото навремето имаше един лаф: в БЪЛГАРИЯ на мода е да си Българин спортист и ТУРЧИН КОМУНИСТ...
  • 6
   Гр
   Гражданин-човек
   26 -9
   20:59, 5 май 2019
   Точно.Т.Живков ги изучи,навсякъде ползваха предимства.Медицинския в Хасково беше пълен само с кадънки.
   Всички други бяха на заден план...
   Ако не беше така опровергавайте...
  • 7
   Ма
   МАНГО
   18 -3
   22:24, 5 май 2019
   Ако т.нар. турци, живеещи на територията на Република България, се научат да различават религия от народност - нещата ще си дойдат на мястото. Но тъй като умишлено са държани невежи - те не правят разлика. Евала на младите - религията все по-малко им влияе и нещата постепенно ще се нормализират. Цял живот съм живял с мюсюлмани и имам доста приятели сред тях. Преди 1989г. никой от тях не се турчееше - а и българите не изпитваха омраза към нито един друг етнос или религия. Всичко се "разкъса" след появата на т.нар. ДПС - създадено от ДС. Цялата цел /според мен/ е една - разделяй и владей! Както от страна на Турция, така и от наследниците на ДС/КГБ.
   • 68
    6890898
    9 -1
    22:33, 5 май 2019
    Всичко зависи от това кво пеят Ходжите :))
    .....
    Великия Български Град Казан е на 4 -то място по стандард на живот в Русия - правят Въртолети , Самолети , машини ,имат химически заводи....
    ... И повечето са мюслимани .... а най-известната икона в Русия е Казанската Богородица
  • 8
   On
   One Euro Man
   14 0
   23:07, 5 май 2019
   Не става много ясно какво се случва в Караманци, тъгуват по нещо или празнуват същото нещо.
  • 9
   Бъ
   Българин
   10 -2
   00:08, 6 май 2019
   В сърцето обикновения Българин, въпреки неприятното ни минало винаги е имало място са добрите Български Турци , не бива да поставяме религията на първо място ,защото именно тя ни доведе до днешното положение. Нека не забравяме ,че големия проблем са циганите които наред бият,убиват изнасилват и мамят и Българи и Турци и то особенно възрастни хора. Не казвам ,че всички са такива , но много от тях са изпуснати и техните общности вместо да излязат заедно с нас на протестите и да ни подкрепят те застават на страната на престъпниците които утре и техните деца или роднини ще нападнат. В резултат на това наред с престъпниците се изнасят и свестните хора а такива има и сред тях. Обръщам се основно към циганите , приятели ние не сме врагове не разбирайте протестите като атака срещу вас ,както знаете за всяко нещо си има причина. Изгоните ли причината за проблема , проблем няма да има и за вас и ще живеем като нормални хора. Всяко стадо си има мърша , но както Българите и Турците се разбират и живеят заедно а не се делят ,така бихме могли да живеем и с вас , но това зависи само от вас ! Преди всичко сме хора а бог е един нито Исус , нито Аллах , нито Буда. Той си е той както каза Ванга бог е светлина и няма име , той е в нас. И един призив към всички тук Бъдете хора , за да бъдем хора.
   • 87
    87842435
    3 -3
    03:16, 6 май 2019
    Исус (Иса Ибн Мариам) е велик пророк и на Исляма , много е писано и за него и за Майка му Мария в Корана.
    Обаче Турските и Саудитски Ходжи не учат на това Хората , а ги насъскват от векове , както днес в наши дни го правят Бей Джолан, Карадолма и Насран Местан
    "Търчете , тамо са раите"
    ....

  Хороскоп за 18.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  За да навлезете и усвоите новостите, които ви привличат е нужно да бъдете смели и да не се съмнявате в себе си. Възползвайте се от добрата енергия, която ви владее сега, времето е благоприятно за активни действия. Предложение за нова работа. Постоянството в усърдието ви прави търсени и предпочитани партньори.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Приемете трудностите и не роптайте. Действително ще бъдете натоварени, но и постигнатото ще ви прави доволни. Общуването с високо издигнати люде ви носи добри перспективи, но също би ви помогнало доброто ви чувство за хумор. Благодарение на подобреното ви материално положение ще укрепне и семейното положение.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Очаква ви ден, наситен с предизвикателства. В добра форма сте и едва ли ще имате сериозни затруднения. Доверете се на усета си и няма да сгрешите. Днес верните решения ще идват по-скоро интуитивно, отколкото в следствие на задълбочени анализи. Разбирате се чудесно с колегите си и сътрудничеството ще ви носи отлични резултати.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Предвижданията ви са напълно оправдани и това ви дава възможност да разгърнете изцяло намеренията си. Заемете се с отстраняването на стари грешки. Дори това да ви отнеме време, бъдете сигурни, че си струва усилията. Изразходвайте внимателно средствата, с които разполагате. Направените днес инвестиции ще се възвърнат в кратки срокове. Има от какво да сте доволни.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес ви отправят примамливо предложение, на което трудно ще можете да устоите. То обаче е свързано с различни въпроси, които трябва предварително да уредите, ако искате да сте доволни впоследствие. Радвате се на подкрепата на свои близък, който няма да ви изостави в труден момент. В личен план ви очакват промени, които не зависят пряко от вас.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Потиснете съмненията си и не обезсърчавайте колегите си в общата ви работа. Бъдете последователни в действията си и не прибързвайте, за да не създавате напрежение сред околните. Осигурете си време за проучване на детайлите и ще се справите с делата си.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Заетостта ви не е извинение за отсъствие на внимание към партньора и близките ви. Решенията ви ще подлежат на обсъждане, за това бъдете търпеливи и не се гневете, ако срещнете неразбиране. Артистичното ви поведение не винаги е във ваша полза, по-често си давайте сметка за очакванията, които имат другите към вас.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Денят е непредсказуем и това май напълно ви устройва. Не се хабете да се чудите как да угодите на някого. Направете най-доброто за себе си и се наслаждавайте на резултата. Ще се изненадате, когато видите сияещото от благодарност лице на човека, за който до скоро сте се измъчвали.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Склонни сте да поемате рискове, щом знаете, че възможността да спечелите е наистина голяма. За предпочитане е да не взимате пари назаем. Или поне го направете, едва когато другите начини са изчерпани. Приятелите и семейството ви ще ви подкрепят във ваше начинание. Съдействието им може да се окаже много важно.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Без да губите времето си в съмнения и колебания, ще действате и то успешно. Практичността ви отново ще се прояви, този път в навременни решения и финансови сделки. Отношенията ви с човек, когото цените и от когото очаквате съпричастност, ще се задълбочат и могат да прераснат в по-задълбочена връзка.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Каквито и емоции да събуждат у вас събитията днес, възползвайте се от ситуацията, като я обърнете в своя полза. Възможни са разминавания с партньора или с хора, които цените и то по причини, свързани с вас. Говорете по-малко и повече слушайте, ако не друго, то по-не няма да сгрешите.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  За да успеете да се справите със заплетен въпрос от професионално естество, трябва да излезете от ролята на пасивни наблюдатели и сериозно да вземете нещата в свои ръце. Бъдете по-напористи и не се отказвайте сред всяка трудност. Можете да разчитате на подкрепата на близките си, но основната работа остава за вас. Вярвайте в себе си и ще успеете.
  18 ное 2019
  Последни новини